Najlepszy sposób na przeziębienie. Przepis na ten napar znany był już w XVII wieku

Męczysz się z przeziębieniem? Ten napar szybko postawi cię na nogi. Znają go pokolenia, najwcześniejsze wzmianki o nim pochodzą z pierwszej książki kucharskiej Stanisława Czarnieckiego. Ten jegomość był kuchmistrzem na dworze księcia Aleksandra Michała Lubomirskiego, który żył w latach 1614-1677 i pełnił funkcję wojewody krakowskiego.

Napar, który szybko stawia na nogiNapar, który szybko stawia na nogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fred
Paulina Hermann

Potomek znamienitego wojewody, książę Jan Lubomirski-Lanckoroński jest współautorem uwspółcześnionej wersji "Compedium Felcolorum". W księdze tej znalazł się również przepis na tajemniczy imbirowy napar, która rzekomo miał czynić cuda przy różnych infekcjach. Dzięki niemu możemy też zauważyć, że kuchnia staropolska była pełna przypraw. Nie żałowano pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i szafranu. Polacy uwielbiali też pistacje oraz imbir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Napar z imbiru na przeziębienie

Imbir jest świetną przyprawą. Poprawia smak wielu potraw, gdyż ma jednocześnie słodko-ostrawy smak. Nic dziwnego, że od wieków dodawany był do dań rybnych i mięsnych, a także stanowił ważny dodatek niektórych deserów (na przykład pierników). Imbir znalazł swoje miejsce także w medycynie naturalnej. Jest bowiem świetnym specyfikiem na przeziębienie i grypę. Pomaga na ból gardła, niestrawność, nudności i wymioty, a także na zgagę. Napar z nim pijały i do tej pory piją kobiety przy nadziei, które miały problem z nawracającymi mdłościami. Napój imbirowy wzmacniał też odporność, co mocno podkreślał kuchmistrz rodziny Lubomirskich.

Zanim przygotujemy taki napar, musimy kupić odpowiedni imbir. Powinien mieć jasną skórę i jędrne kłącza. Nie może być na nim żadnych śladów pleśni, zgnilizny lub zepsucia. Imbir najlepiej przechowywać w lodówce, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z jego dobrodziejstw nawet przez kilka tygodni. Możemy też pokroić go w plasterki i zamrozić.

Napar imbirowy
Napar imbirowy © Adobe Stock

Napar z imbirem według staropolskiego przepisu

Składniki:

  • korzeń imbiru,
  • cytryna,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki.

Sposób wykonania:

Włóż korzeń imbiru, cytrynę, gałkę muszkatołową i goździki do garnka. Zalej wszystkie składniki wodą. Gotuj do momentu, w którym płyn zacznie wrzeć. Napar pij po przecedzeniu i gdy lekko przestygnie. Na nogi postawi cię niemalże od razu. Jeśli nie będzie pasował ci smak, możesz dodać odrobinę miodu. Kuchmistrz Lubomirskich poleca rodzynki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej