Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Kurczak w takim wydaniu to prawdziwe niebo w gębie!
Kurczak w takim wydaniu to prawdziwe niebo w gębie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

21.11.2023 08:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz dość serwowania kurczaka w ten sam sposób? Szukasz czegoś nowego, co pozwoli odkryć ci zupełnie inne i jednocześnie ciekawe smaki? Mam coś, co na pewno spełni wszystkie twoje wymagania!

Doskonale rozumiem, że robienie na okrągło tych samych potraw w ściśle określony sposób prędzej czy później może się znudzić. Nawet jeśli jest to naprawdę bardzo smaczne danie. Dlatego też tak bardzo zachęcam cię za każdym razem do testowania nowych receptur smaków. 

I oczywiście nie każę ci od razu wprowadzać gruntownych zmian w całym menu. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że od czasu do czasu można się trochę pobawić w kuchni i spróbować czegoś zupełnie innego. A jeśli o takich nowinkach już mowa, to muszę koniecznie podzielić się z tobą moim najnowszym odkryciem. Kurczak gotowany na parze w imbirowej marynacie to prawdziwy strzał w 10! Co więcej, przepis jest banalnie prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Będzie to po prostu bułka z masłem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Delikatny kurczak w aromatycznej marynacie na bazie imbiru idealnie wpisuje się w jesienne menu

Jeśli myślałeś, że to koniec dobrych wiadomości na dziś, od razu zaznaczam, że tak nie jest. Dzięki temu, że przygotujesz kurczaka na parze, zrobisz zdrowy lekki obiad dla swojej rodziny. Co więcej, kluczowym składnikiem jest tutaj imbir, który nie dość, że wzbogaci smak dania, to jeszcze pomoże uporać się z jesiennymi przeziębieniami w mgnieniu oka.

Składniki:

Kurczak:

  • 1.6 kg kurczaka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru,
  • 1 łyżka sezamu.

Marynata:

  • 1/3 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki wina mirin,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do kurczaka. W tym celu łączę ze sobą olej roślinny, wino mirin, sól oraz starty korzeń imbiru (koniecznie w świeżej formie). 

Marynata praktycznie sama się robi
Marynata praktycznie sama się robi© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam. I marynata do kurczaka jest już gotowa!

Krok 2. Umytego, oczyszczonego i osuszonego kurczaka w całości układam w formie do pieczenia, aby go dokładnie zamarynować, a przy okazji nie zrobić dużego bałaganu dookoła. Następnie biorę do ręki pędzelek kuchenny i przy jego pomocy rozprowadzam na kurczaku domową marynatę

Kurczak w marynacie
Kurczak w marynacie© Licencjodawca | Pyszności

Odkładam mięso na bok, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. Na palniku ustawiam naczynie do gotowania na parze. Na sam spód wlewam wodę. Zaś na kolejnym poziomie naczynia układam cienkie plastry świeżego korzenia imbiru. 

Imbiru nigdy za wiele
Imbiru nigdy za wiele© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę umieścić w naczyniu zamarynowanego kurczaka. Po przykryciu mięsa gotuje je na parze przez 80 minut

Gotowanie na parze sprawi, że obiad będzie lekkostrawny
Gotowanie na parze sprawi, że obiad będzie lekkostrawny© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję pozostałe dodatki do obiadu. Świetnie będzie pasował tu oczywiście ryż, jak i kolorowe warzywa również ugotowane na parze. 

Krok 6. Kurczaka po ugotowaniu dzielę na mniejsze kawałki. Za każdym razem wychodzi idealnie miękkisoczysty jednocześnie!

Kurczak jest już prawie gotowy
Kurczak jest już prawie gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec przygotowuję jeszcze jeden dodatek do całego dania. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: posiekany drobno świeży szczypiorek, kawałek korzenia imbiru (wcześniej ścieram go drobno na tarce) oraz gorący olej. Powstałą mieszankę dokładnie mieszam, po czym rozprowadzam na ugotowanym kurczaku. Nie zapominam też o posypaniu całego dania smacznym sezamem. I mamy to!

Smacznego!
Smacznego!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także