WideoKurczak w ziemniaczanej panierce. Przygotuj obiad w ciekawym i smacznym wydaniu

Kurczak w ziemniaczanej panierce. Przygotuj obiad w ciekawym i smacznym wydaniu

Czy kurczaka i ziemniaki można podać w inny sposób niż jako kotlety w panierce z ziemniaczanym purée? Oczywiście, że tak. I za moment sam się o tym przekonasz.

Kurczak w ziemniaczanej panierce skradnie każde serce
Kurczak w ziemniaczanej panierce skradnie każde serce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

03.11.2023 | aktual.: 03.11.2023 07:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już czwarty raz w tym tygodniu robisz mielone? A może, po raz kolejny zabierasz się za rozbijanie schabowych na kotlety? Na pewno robisz to już mechanicznie, bo ciężko mówić o frajdzie z gotowania, jeśli odtwarzasz po raz setny ten sam przepis. Dlatego dziś przychodzę do ciebie z czymś wyjątkowym!

Z najnowszą recepturą przygotujesz smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. Co więcej, zrobisz to z produktów, które wszyscy lubią, dlatego każdy członek rodziny będzie zadowolony. Jednocześnie podasz go w zupełnie inny sposób, co twoi bliscy na pewno od razu zauważą i docenią!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny kurczak w ziemniaczanej panierce to sprawdzony patent na przegonienie nudy z każdej kuchni

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 60 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i opłukania ziemniaków. Następnie ścieram je na tarce na drobnych oczkach. Powstałą mieszankę dodatkowo odsączam na sitku oraz przy pomocy rąk. Mieszanki z miski nie wyrzucam od razu. Skrobia ziemniaczana jeszcze się dzisiaj przyda.

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i dobrze je odsączyć
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i dobrze je odsączyć© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do dużej miski przerzucam dobrze odciśnięte ziemniaki, jajko, skrobię ziemniaczaną z miski, mąkę pszenną, sól oraz pieprz. Składniki mieszam dokładnie, aby produkty dobrze się połączyły. Miskę odkładam na bok.

Ziemniaczana mieszanka jest już prawie gotowa
Ziemniaczana mieszanka jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas zająć się kurczakiem. W tym celu układam na blacie kuchennym deskę do krojenia z umytymioczyszczonymi piersiami z kurczaka. Każdy kawałek mięsa dzielę na dwie części, po czym rozbijam je dodatkowo tłuczkiem. 

Każdą pierś z kurczaka trzeba rozbić tłuczkiem
Każdą pierś z kurczaka trzeba rozbić tłuczkiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym filecie z kurczaka układam spory kawałek żółtego sera. Następnie składam filety na pół. To jednak nie koniec pracy nad mięsem. Każdą pierś doprawiam dodatkowo przyprawą do kurczaka z obu stron. 

Przyprawa do kurczaka nada daniu dodatkowych walorów smakowych
Przyprawa do kurczaka nada daniu dodatkowych walorów smakowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wracam do pracy z ziemniaczaną mieszanką. Dzielę ją na mniejsze części, po czym z każdego takiego elementu formuje mały placek na dłoni. Na wierzchu placka układam złożoną pierś z kurczakaprzykrywam drugim plackiem ziemniaczanym.

Składanie obiadowej konstrukcji wcale nie jest trudne
Składanie obiadowej konstrukcji wcale nie jest trudne© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Powstałą konstrukcję mięsno-ziemniaczaną przenoszę na chwilę na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdy element smażę z obu stron do uzyskania efektu złocistych rumieńców.

Smażenie na patelni
Smażenie na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Kurczaki w ziemniaczanej panierce przenoszę następnie do formy do pieczenia. Po czym wkładam je jeszcze na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

I na koniec krótka wizyta w piekarniku
I na koniec krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Gotowe danie dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie tu również ulubiony sos. Smacznego!

To będzie prawdziwa uczta!
To będzie prawdziwa uczta!© Licencjodawca | Pyszności