Kurczak w ziemniaczanej panierce. Przygotuj obiad w ciekawym i smacznym wydaniu
Czy kurczaka i ziemniaki można podać w inny sposób niż jako kotlety w panierce z ziemniaczanym purée? Oczywiście, że tak. I za moment sam się o tym przekonasz.
03.11.2023 | aktual.: 03.11.2023 07:58
Już czwarty raz w tym tygodniu robisz mielone? A może, po raz kolejny zabierasz się za rozbijanie schabowych na kotlety? Na pewno robisz to już mechanicznie, bo ciężko mówić o frajdzie z gotowania, jeśli odtwarzasz po raz setny ten sam przepis. Dlatego dziś przychodzę do ciebie z czymś wyjątkowym!
Z najnowszą recepturą przygotujesz smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. Co więcej, zrobisz to z produktów, które wszyscy lubią, dlatego każdy członek rodziny będzie zadowolony. Jednocześnie podasz go w zupełnie inny sposób, co twoi bliscy na pewno od razu zauważą i docenią!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialny kurczak w ziemniaczanej panierce to sprawdzony patent na przegonienie nudy z każdej kuchni
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 1 jajko,
- 80 g mąki pszennej,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 60 g sera żółtego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i opłukania ziemniaków. Następnie ścieram je na tarce na drobnych oczkach. Powstałą mieszankę dodatkowo odsączam na sitku oraz przy pomocy rąk. Mieszanki z miski nie wyrzucam od razu. Skrobia ziemniaczana jeszcze się dzisiaj przyda.
Krok 2. Do dużej miski przerzucam dobrze odciśnięte ziemniaki, jajko, skrobię ziemniaczaną z miski, mąkę pszenną, sól oraz pieprz. Składniki mieszam dokładnie, aby produkty dobrze się połączyły. Miskę odkładam na bok.
Krok 3. Czas zająć się kurczakiem. W tym celu układam na blacie kuchennym deskę do krojenia z umytymi i oczyszczonymi piersiami z kurczaka. Każdy kawałek mięsa dzielę na dwie części, po czym rozbijam je dodatkowo tłuczkiem.
Krok 4. Na każdym filecie z kurczaka układam spory kawałek żółtego sera. Następnie składam filety na pół. To jednak nie koniec pracy nad mięsem. Każdą pierś doprawiam dodatkowo przyprawą do kurczaka z obu stron.
Krok 5. Wracam do pracy z ziemniaczaną mieszanką. Dzielę ją na mniejsze części, po czym z każdego takiego elementu formuje mały placek na dłoni. Na wierzchu placka układam złożoną pierś z kurczaka i przykrywam drugim plackiem ziemniaczanym.
Krok 6. Powstałą konstrukcję mięsno-ziemniaczaną przenoszę na chwilę na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdy element smażę z obu stron do uzyskania efektu złocistych rumieńców.
Krok 7. Kurczaki w ziemniaczanej panierce przenoszę następnie do formy do pieczenia. Po czym wkładam je jeszcze na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 8. Gotowe danie dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie tu również ulubiony sos. Smacznego!