Kurczak w ziemniaczanej panierce. Przygotuj obiad w ciekawym i smacznym wydaniu

Czy kurczaka i ziemniaki można podać w inny sposób niż jako kotlety w panierce z ziemniaczanym purée? Oczywiście, że tak. I za moment sam się o tym przekonasz.

Kurczak w ziemniaczanej panierce skradnie każde serceKurczak w ziemniaczanej panierce skradnie każde serce
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Już czwarty raz w tym tygodniu robisz mielone? A może, po raz kolejny zabierasz się za rozbijanie schabowych na kotlety? Na pewno robisz to już mechanicznie, bo ciężko mówić o frajdzie z gotowania, jeśli odtwarzasz po raz setny ten sam przepis. Dlatego dziś przychodzę do ciebie z czymś wyjątkowym!

Z najnowszą recepturą przygotujesz smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. Co więcej, zrobisz to z produktów, które wszyscy lubią, dlatego każdy członek rodziny będzie zadowolony. Jednocześnie podasz go w zupełnie inny sposób, co twoi bliscy na pewno od razu zauważą i docenią!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak wpadł po uszy w ziemniaki. Co z tego wyszło? Pyszny obiad!

Genialny kurczak w ziemniaczanej panierce to sprawdzony patent na przegonienie nudy z każdej kuchni

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 60 g sera żółtego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i opłukania ziemniaków. Następnie ścieram je na tarce na drobnych oczkach. Powstałą mieszankę dodatkowo odsączam na sitku oraz przy pomocy rąk. Mieszanki z miski nie wyrzucam od razu. Skrobia ziemniaczana jeszcze się dzisiaj przyda.

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i dobrze je odsączyć
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i dobrze je odsączyć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do dużej miski przerzucam dobrze odciśnięte ziemniaki, jajko, skrobię ziemniaczaną z miski, mąkę pszenną, sól oraz pieprz. Składniki mieszam dokładnie, aby produkty dobrze się połączyły. Miskę odkładam na bok.

Ziemniaczana mieszanka jest już prawie gotowa
Ziemniaczana mieszanka jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas zająć się kurczakiem. W tym celu układam na blacie kuchennym deskę do krojenia z umytymioczyszczonymi piersiami z kurczaka. Każdy kawałek mięsa dzielę na dwie części, po czym rozbijam je dodatkowo tłuczkiem. 

Każdą pierś z kurczaka trzeba rozbić tłuczkiem
Każdą pierś z kurczaka trzeba rozbić tłuczkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym filecie z kurczaka układam spory kawałek żółtego sera. Następnie składam filety na pół. To jednak nie koniec pracy nad mięsem. Każdą pierś doprawiam dodatkowo przyprawą do kurczaka z obu stron. 

Przyprawa do kurczaka nada daniu dodatkowych walorów smakowych
Przyprawa do kurczaka nada daniu dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wracam do pracy z ziemniaczaną mieszanką. Dzielę ją na mniejsze części, po czym z każdego takiego elementu formuje mały placek na dłoni. Na wierzchu placka układam złożoną pierś z kurczakaprzykrywam drugim plackiem ziemniaczanym.

Składanie obiadowej konstrukcji wcale nie jest trudne
Składanie obiadowej konstrukcji wcale nie jest trudne © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Powstałą konstrukcję mięsno-ziemniaczaną przenoszę na chwilę na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Każdy element smażę z obu stron do uzyskania efektu złocistych rumieńców.

Smażenie na patelni
Smażenie na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Kurczaki w ziemniaczanej panierce przenoszę następnie do formy do pieczenia. Po czym wkładam je jeszcze na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

I na koniec krótka wizyta w piekarniku
I na koniec krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Gotowe danie dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie tu również ulubiony sos. Smacznego!

To będzie prawdziwa uczta!
To będzie prawdziwa uczta! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze