Ciasto, które jest hitem na Wszystkich Świętych. Jego nazwa mówi sama za siebie

Duszek to ciasto, które jest idealne na Wszystkich Świętych. Jest delikatne, lekkie i ma niezwykły smak. Dodatek zmielonych migdałów i świeżo utartej cytrynowej skórki sprawia, że ciasto jest wyjątkowo aromatyczne.

Ciasto idealne na Wszystkich ŚwiętychCiasto idealne na Wszystkich Świętych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nadchodzące święto Wszystkich Świętych to czas refleksji, pamięci i spotkań w rodzinnym gronie. To również okazja do degustacji wyjątkowych smakołyków. Jednym z takich przysmaków jest duszek, migdałowe ciasto o niezwykłej strukturze i wyjątkowym smaku. To szybki i prosty przepis, który zachwyci twoich bliskich. Dlaczego tak się nazywa? Dowiesz się w dalszej części artykułu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Duszek - przepis na niezwykłe ciasto migdałowe

Mamy dla ciebie przepis na wyjątkowe i delikatne ciasto, które ozdobi świąteczny stół na Wszystkich Świętych. Dodatek zmielonych migdałów nadaje mu niezwykłego smaku, a obowiązkowy lukier z cytryny dopełnia całość. Przepis ten pochodzi z książki "Księga Wypieków" dr. Oetkera, został jednak wzbogacony kilkoma dodatkowymi składnikami, takimi jak na przykład cukier wanilinowy.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g białego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jaja,
  • skórka starta z całej cytryny,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g zmielonych migdałów bez skórki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru na lukier,
  • 3 łyżki soku z cytryny do lukru,

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ubij miękkie masło na puszystą masę przy pomocy miksera. Następnie stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy oraz jajka.
  2. Na koniec dodaj skórkę z całej cytryny i kontynuuj mieszanie.
  3. W osobnej misce wymieszaj obie mąki, a także dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodawaj je stopniowo do masy i kontynuuj mieszanie.
  4. Dodaj zmielone migdały (bez skórki) i dokładnie wymieszaj je z resztą składników.
  5. Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej przygotowaną masę do tortownicy i wyrównaj jej powierzchnię.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około godzinę lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  8. Na koniec przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polej ciasto lukrem, kiedy ostygnie.

Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem "duszka". To idealna słodkość na Wszystkich Świętych, która z pewnością skradnie serca twoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇