Ciasto, które jest hitem na Wszystkich Świętych. Jego nazwa mówi sama za siebie
Duszek to ciasto, które jest idealne na Wszystkich Świętych. Jest delikatne, lekkie i ma niezwykły smak. Dodatek zmielonych migdałów i świeżo utartej cytrynowej skórki sprawia, że ciasto jest wyjątkowo aromatyczne.
27.10.2023 08:06
Nadchodzące święto Wszystkich Świętych to czas refleksji, pamięci i spotkań w rodzinnym gronie. To również okazja do degustacji wyjątkowych smakołyków. Jednym z takich przysmaków jest duszek, migdałowe ciasto o niezwykłej strukturze i wyjątkowym smaku. To szybki i prosty przepis, który zachwyci twoich bliskich. Dlaczego tak się nazywa? Dowiesz się w dalszej części artykułu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszek - przepis na niezwykłe ciasto migdałowe
Mamy dla ciebie przepis na wyjątkowe i delikatne ciasto, które ozdobi świąteczny stół na Wszystkich Świętych. Dodatek zmielonych migdałów nadaje mu niezwykłego smaku, a obowiązkowy lukier z cytryny dopełnia całość. Przepis ten pochodzi z książki "Księga Wypieków" dr. Oetkera, został jednak wzbogacony kilkoma dodatkowymi składnikami, takimi jak na przykład cukier wanilinowy.
Składniki:
- 250 g masła,
- 200 g białego cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- skórka starta z całej cytryny,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów bez skórki,
- 3/4 szklanki cukru pudru na lukier,
- 3 łyżki soku z cytryny do lukru,
Sposób przygotowania:
- Najpierw ubij miękkie masło na puszystą masę przy pomocy miksera. Następnie stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy oraz jajka.
- Na koniec dodaj skórkę z całej cytryny i kontynuuj mieszanie.
- W osobnej misce wymieszaj obie mąki, a także dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodawaj je stopniowo do masy i kontynuuj mieszanie.
- Dodaj zmielone migdały (bez skórki) i dokładnie wymieszaj je z resztą składników.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej przygotowaną masę do tortownicy i wyrównaj jej powierzchnię.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około godzinę lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Na koniec przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Polej ciasto lukrem, kiedy ostygnie.
Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem "duszka". To idealna słodkość na Wszystkich Świętych, która z pewnością skradnie serca twoich bliskich. Smacznego!