Ciocia z Podlasia na wszystkie święta podaje ciasto Marcinek. Znika do ostatniego okruszka

Mieszkańcy Podlasia uwielbiają to ciasto. "Marcinek" często pojawia się na stole i szybko znika. Do wypieku potrzebujemy tylko kilku składników, a przygotowuje się go w ekspresowym tempie. Ciasto smakuje tak śmietankowo, że nie będziecie mogli się mu oprzeć.

Ciasto MarcinekCiasto Marcinek
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Paulina Hermann

Ciasto "Marcinek" pochodzi z Podlasia, a konkretniej z Hajnówki. Wypiek wydaje się być trudny w przygotowaniu ze względu na mnogość warstw. Okazuje się jednak, że tę słodkość zrobimy szybko i naprawdę łatwo. Podaje się je na różnych imprezach, co więcej możemy zrobić z niego nawet tort. Ciocia z Podlasia przygotowuje je zawsze, gdy spodziewa się gości. Wypiek jest tak obłędny, że poprosiłam ją o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowa rolada z owocami smakuje obłędnie. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Ciasto "Marcinek" - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka masła (lub margaryny),
  • 300 ml śmietany 18 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • 1 litr śmietany 30 proc.,
  • 400 ml śmietany 18 proc.,
  • 40 ml śmietany 12 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • aromat migdałowy.
Marcinek
Marcinek © YouTube | Kuchnia cerkiew.pl

"Marcinek" - sposób wykonania:

  1. Dobrze schłodzoną śmietanę wymieszaj z sodą, w drugiej misce utrzyj masło z cukrem, do momentu w którym pojawi się biała masa.
  2. Miksuj cały czas i w trakcie dodaj jajka, żółtka oraz śmietanę z sodą.
  3. Po chwili mieszania dodaj połowę mąki.
  4. Składniki zagniataj ręką, w międzyczasie dosypuj resztę mąki.
  5. Kiedy ciasto będzie gładkie oraz sprężyste, podziel je na 15-20 części.
  6. Każdą kulkę rozwałkuj na bardzo cienki placek. Powinien mieć średnicę około 22 cm.
  7. Placki piecz przez 7 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Wkładaj je do piekarnika pojedynczo.
  8. Wszystkie trzy śmietany ubij z cukrem, tylko uważaj, by nie zaczęło tworzyć się masło. Na samym końcu wlej sok z cytryny oraz aromat migdałowy. Dobrze wszystkie składniki wymieszaj.
  9. Placki przekładaj kremem i układaj jeden na drugim. Wierzch i brzegi posmaruj pozostałym kremem. Ciasto "Marcinek" powinno spędzić w lodówce co najmniej godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają