PrzepisCiastaCiocia z Podlasia na wszystkie święta podaje ciasto Marcinek. Znika do ostatniego okruszka

Ciocia z Podlasia na wszystkie święta podaje ciasto Marcinek. Znika do ostatniego okruszka

Mieszkańcy Podlasia uwielbiają to ciasto. "Marcinek" często pojawia się na stole i szybko znika. Do wypieku potrzebujemy tylko kilku składników, a przygotowuje się go w ekspresowym tempie. Ciasto smakuje tak śmietankowo, że nie będziecie mogli się mu oprzeć.

Ciasto Marcinek
Ciasto Marcinek
Źródło zdjęć: © Wikipedia

24.10.2023 | aktual.: 24.10.2023 15:29

Ciasto "Marcinek" pochodzi z Podlasia, a konkretniej z Hajnówki. Wypiek wydaje się być trudny w przygotowaniu ze względu na mnogość warstw. Okazuje się jednak, że tę słodkość zrobimy szybko i naprawdę łatwo. Podaje się je na różnych imprezach, co więcej możemy zrobić z niego nawet tort. Ciocia z Podlasia przygotowuje je zawsze, gdy spodziewa się gości. Wypiek jest tak obłędny, że poprosiłam ją o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto "Marcinek" - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka masła (lub margaryny),
  • 300 ml śmietany 18 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • 1 litr śmietany 30 proc.,
  • 400 ml śmietany 18 proc.,
  • 40 ml śmietany 12 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • aromat migdałowy.
Marcinek
Marcinek© YouTube | Kuchnia cerkiew.pl

"Marcinek" - sposób wykonania:

  1. Dobrze schłodzoną śmietanę wymieszaj z sodą, w drugiej misce utrzyj masło z cukrem, do momentu w którym pojawi się biała masa.
  2. Miksuj cały czas i w trakcie dodaj jajka, żółtka oraz śmietanę z sodą.
  3. Po chwili mieszania dodaj połowę mąki.
  4. Składniki zagniataj ręką, w międzyczasie dosypuj resztę mąki.
  5. Kiedy ciasto będzie gładkie oraz sprężyste, podziel je na 15-20 części.
  6. Każdą kulkę rozwałkuj na bardzo cienki placek. Powinien mieć średnicę około 22 cm.
  7. Placki piecz przez 7 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Wkładaj je do piekarnika pojedynczo.
  8. Wszystkie trzy śmietany ubij z cukrem, tylko uważaj, by nie zaczęło tworzyć się masło. Na samym końcu wlej sok z cytryny oraz aromat migdałowy. Dobrze wszystkie składniki wymieszaj.
  9. Placki przekładaj kremem i układaj jeden na drugim. Wierzch i brzegi posmaruj pozostałym kremem. Ciasto "Marcinek" powinno spędzić w lodówce co najmniej godzinę.
przepisyciastodanie regionalne
Wybrane dla Ciebie