Ciocia z Podlasia na wszystkie święta podaje ciasto Marcinek. Znika do ostatniego okruszka
Mieszkańcy Podlasia uwielbiają to ciasto. "Marcinek" często pojawia się na stole i szybko znika. Do wypieku potrzebujemy tylko kilku składników, a przygotowuje się go w ekspresowym tempie. Ciasto smakuje tak śmietankowo, że nie będziecie mogli się mu oprzeć.
24.10.2023 | aktual.: 24.10.2023 15:29
Ciasto "Marcinek" pochodzi z Podlasia, a konkretniej z Hajnówki. Wypiek wydaje się być trudny w przygotowaniu ze względu na mnogość warstw. Okazuje się jednak, że tę słodkość zrobimy szybko i naprawdę łatwo. Podaje się je na różnych imprezach, co więcej możemy zrobić z niego nawet tort. Ciocia z Podlasia przygotowuje je zawsze, gdy spodziewa się gości. Wypiek jest tak obłędny, że poprosiłam ją o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto "Marcinek" - przepis
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła (lub margaryny),
- 300 ml śmietany 18 proc.,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na krem:
- 1 litr śmietany 30 proc.,
- 400 ml śmietany 18 proc.,
- 40 ml śmietany 12 proc.,
- 1,5 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- aromat migdałowy.
"Marcinek" - sposób wykonania:
- Dobrze schłodzoną śmietanę wymieszaj z sodą, w drugiej misce utrzyj masło z cukrem, do momentu w którym pojawi się biała masa.
- Miksuj cały czas i w trakcie dodaj jajka, żółtka oraz śmietanę z sodą.
- Po chwili mieszania dodaj połowę mąki.
- Składniki zagniataj ręką, w międzyczasie dosypuj resztę mąki.
- Kiedy ciasto będzie gładkie oraz sprężyste, podziel je na 15-20 części.
- Każdą kulkę rozwałkuj na bardzo cienki placek. Powinien mieć średnicę około 22 cm.
- Placki piecz przez 7 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Wkładaj je do piekarnika pojedynczo.
- Wszystkie trzy śmietany ubij z cukrem, tylko uważaj, by nie zaczęło tworzyć się masło. Na samym końcu wlej sok z cytryny oraz aromat migdałowy. Dobrze wszystkie składniki wymieszaj.
- Placki przekładaj kremem i układaj jeden na drugim. Wierzch i brzegi posmaruj pozostałym kremem. Ciasto "Marcinek" powinno spędzić w lodówce co najmniej godzinę.