Miksuje mleko skondensowane z kilkoma składnikami. 3 minuty i pyszne ciasto gotowe

Sprawdzony patent na ekspresowe ciasto zawsze się przyda. I tak się składa, że mam dla ciebie wyjątkową perełkę, która świetnie odnajdzie się w tej roli.

Ekspresowe ciasto wychodzi mega puszysteEkspresowe ciasto wychodzi mega puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fahrwasser
Marzena Pęcak

Wiem, że dla wielu osób wypieki kojarzą się nie tylko ze skomplikowaną, ale i czasochłonną procedurą. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić!

Z racji, że jestem ogromną miłośniczką słodkości, bardzo często goszczą one na moim stole. Nie zawsze mam czas czy ochotę, żeby pracować nad skomplikowanymi wypiekami. Wtedy też sięgam po szybkie i proste rozwiązania. Tobie też polecam taki system działania!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi w słodkim wydaniu? Dlaczego nie! To będzie jesienny hit

Ekspresowe ciasto na każdą okazję

Już za moment pokażę ci, jak w mgnieniu oka wyczarować kultowe ciacho domowej roboty. Co więcej, zrobisz je z kilku podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni

Domowy wypiek jest tak pyszny, że świetnie sprawdzi się zarówno w roli szybkiej przekąski na słodko w środku tygodnia, jak i jako ekspresowy deser, kiedy wpadną do ciebie znajomi z niezapowiedzianą wizytą. 

Ogromną zaletą tego przepisu jest jego uniwersalność, dzięki czemu pasuje do niego cała masa dodatków. A co za tym idzie, to ciasto nigdy się nie znudzi, bo za każdym razem możesz podawać je w zupełnie nowy sposób

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć © Adobe Stock | Iryna

Jak zrobić szybkie ciacho krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jeszcze jedną rzecz. Przepis jest tak prosty, że nawet jeśli nigdy dotąd nic nie piekłeś, sukces masz już gwarantowany na samym starcie. Lepiej być nie może, więc nie ma co przedłużać i bierzemy się do pracy!

Składniki:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 180 g mleka skondensowanego,
  • 120 g masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki. Dzięki temu zabiegowi dodatkowo ją napowietrzysz. Następnie dodaj do mąki proszek do pieczenia
  2. W osobnej misce połącz ze sobą mleko skondensowane oraz masło. 
  3. Kiedy składniki dobrze się połączą, zacznij dodawać stopniowo po jednym jajku.
  4. Na koniec w misce powinna znaleźć się mąka z proszkiem do pieczenia. 
  5. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Tak jak już wcześniej wspomniałam, ciasto możesz serwować i dekorować według uznania. Świetnie sprawdzi się tu cukier puder, lukier królewski, polewa czekoladowa lub sos karmelowy. 

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀