WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Miksuje mleko skondensowane z kilkoma składnikami. 3 minuty i pyszne ciasto gotowe

Sprawdzony patent na ekspresowe ciasto zawsze się przyda. I tak się składa, że mam dla ciebie wyjątkową perełkę, która świetnie odnajdzie się w tej roli.

Ekspresowe ciasto wychodzi mega puszysteEkspresowe ciasto wychodzi mega puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fahrwasser
Marzena Pęcak

Wiem, że dla wielu osób wypieki kojarzą się nie tylko ze skomplikowaną, ale i czasochłonną procedurą. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić!

Z racji, że jestem ogromną miłośniczką słodkości, bardzo często goszczą one na moim stole. Nie zawsze mam czas czy ochotę, żeby pracować nad skomplikowanymi wypiekami. Wtedy też sięgam po szybkie i proste rozwiązania. Tobie też polecam taki system działania!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi w słodkim wydaniu? Dlaczego nie! To będzie jesienny hit

Ekspresowe ciasto na każdą okazję

Już za moment pokażę ci, jak w mgnieniu oka wyczarować kultowe ciacho domowej roboty. Co więcej, zrobisz je z kilku podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni

Domowy wypiek jest tak pyszny, że świetnie sprawdzi się zarówno w roli szybkiej przekąski na słodko w środku tygodnia, jak i jako ekspresowy deser, kiedy wpadną do ciebie znajomi z niezapowiedzianą wizytą. 

Ogromną zaletą tego przepisu jest jego uniwersalność, dzięki czemu pasuje do niego cała masa dodatków. A co za tym idzie, to ciasto nigdy się nie znudzi, bo za każdym razem możesz podawać je w zupełnie nowy sposób

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć © Adobe Stock | Iryna

Jak zrobić szybkie ciacho krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jeszcze jedną rzecz. Przepis jest tak prosty, że nawet jeśli nigdy dotąd nic nie piekłeś, sukces masz już gwarantowany na samym starcie. Lepiej być nie może, więc nie ma co przedłużać i bierzemy się do pracy!

Składniki:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 180 g mleka skondensowanego,
  • 120 g masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki. Dzięki temu zabiegowi dodatkowo ją napowietrzysz. Następnie dodaj do mąki proszek do pieczenia
  2. W osobnej misce połącz ze sobą mleko skondensowane oraz masło. 
  3. Kiedy składniki dobrze się połączą, zacznij dodawać stopniowo po jednym jajku.
  4. Na koniec w misce powinna znaleźć się mąka z proszkiem do pieczenia. 
  5. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Tak jak już wcześniej wspomniałam, ciasto możesz serwować i dekorować według uznania. Świetnie sprawdzi się tu cukier puder, lukier królewski, polewa czekoladowa lub sos karmelowy. 

Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć