PrzepisSzybkie ciastoNajprostsze ciasto dyniowe. Posmakuje ci nawet, jeśli nie lubisz tego warzywa

Najprostsze ciasto dyniowe. Posmakuje ci nawet, jeśli nie lubisz tego warzywa

Najprostsze ciasto dyniowe.
Najprostsze ciasto dyniowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova
14.10.2023 14:24

Masz w domu dużą dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj to proste ciasto dyniowe, które smakuje niczym najpopularniejsza, jesienna kawa z amerykańskiej sieciówki. Wystarczy, że upieczesz dynię i zblendujesz miąższ, a następnie, wymieszasz go z kilkoma składnikami.

Świat dosłownie oszalał na punkcie pumpkin spice latte, które jesienią sprzedawane są w niemalże każdej kawiarni. Trudno się temu dziwić, bowiem ta kawa przypomina raczej pyszny, rozgrzewający deser, aniżeli klasyczną kawę.

Jeśli jesteś fanem korzennej, dyniowej kawy, przygotuj to proste ciasto dyniowe. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa. Wilgotne, miękkie i aromatyczne podbije serce każdego miłośnika słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką dynię wybrać?

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można wykorzystać zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Stragany aż uginają się pod dyniami i wybór odpowiedniego gatunku może sprawić nie lada problem. Śpieszymy więc z pomocą. Jeśli chcesz wykorzystać dynię do zupy kremu czy przygotowania własnego syropu do osławionej pumpkin spice, wybierz taką, która ma kremowy miąższ. Szukaj gatunków takich jak butternut, hokkaido czy piżmowa. Z kolei dynia makaronowa doskonale nada się do dań wytrawnych i jak sama nazwa wskazuje, można użyć jej zamiast makaronu, bowiem jej miąższ składa się z wielu cienkich niteczek, które przypominają spaghetti.

Najprostsze ciasto dyniowe - przepis

Składniki:

  • szklanka purée z dyni,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szklanka mąki,
  • szklanka brązowego cukru,
  • łyżka przyprawy korzennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 opakowania serka kremowego,
  • szklanka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania purée dyniowego. Niewielką dynię przekrój na pół i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie, wstaw ją do piekarnika na 20-25 minut, aż całkowicie zmięknie.
  2. Dynię obierz ze skóry i pozbądź się z niej pestek. Następnie, przełóż miąższ do wysokiego naczynia i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Do ciasta potrzebujesz całą szklankę pulpy.
  3. Do miski wbij jajko, wsyp brązowy cukier, przyprawę korzenną, mąkę, sól, sodę, a na końcu, dodaj syrop klonowy i olej. Całość dokładnie zmiksuj.
  4. Gotową masę przelej do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., i piecz ciasto przez 30-35 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj polewę. Wymieszaj ze sobą masło, serek kremowy oraz cukier puder. Konsystencja powinna być dość zwarta.
  6. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć. Na końcu, posmaruj je przygotowaną wcześniej polewą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także