Najprostsze ciasto dyniowe. Posmakuje ci nawet, jeśli nie lubisz tego warzywa

Masz w domu dużą dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj to proste ciasto dyniowe, które smakuje niczym najpopularniejsza, jesienna kawa z amerykańskiej sieciówki. Wystarczy, że upieczesz dynię i zblendujesz miąższ, a następnie, wymieszasz go z kilkoma składnikami.

Najprostsze ciasto dyniowe. Najprostsze ciasto dyniowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova

Świat dosłownie oszalał na punkcie pumpkin spice latte, które jesienią sprzedawane są w niemalże każdej kawiarni. Trudno się temu dziwić, bowiem ta kawa przypomina raczej pyszny, rozgrzewający deser, aniżeli klasyczną kawę.

Jeśli jesteś fanem korzennej, dyniowej kawy, przygotuj to proste ciasto dyniowe. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa. Wilgotne, miękkie i aromatyczne podbije serce każdego miłośnika słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Jaką dynię wybrać?

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można wykorzystać zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Stragany aż uginają się pod dyniami i wybór odpowiedniego gatunku może sprawić nie lada problem. Śpieszymy więc z pomocą. Jeśli chcesz wykorzystać dynię do zupy kremu czy przygotowania własnego syropu do osławionej pumpkin spice, wybierz taką, która ma kremowy miąższ. Szukaj gatunków takich jak butternut, hokkaido czy piżmowa. Z kolei dynia makaronowa doskonale nada się do dań wytrawnych i jak sama nazwa wskazuje, można użyć jej zamiast makaronu, bowiem jej miąższ składa się z wielu cienkich niteczek, które przypominają spaghetti.

Najprostsze ciasto dyniowe - przepis

Składniki:

  • szklanka purée z dyni,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szklanka mąki,
  • szklanka brązowego cukru,
  • łyżka przyprawy korzennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 opakowania serka kremowego,
  • szklanka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania purée dyniowego. Niewielką dynię przekrój na pół i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie, wstaw ją do piekarnika na 20-25 minut, aż całkowicie zmięknie.
  2. Dynię obierz ze skóry i pozbądź się z niej pestek. Następnie, przełóż miąższ do wysokiego naczynia i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Do ciasta potrzebujesz całą szklankę pulpy.
  3. Do miski wbij jajko, wsyp brązowy cukier, przyprawę korzenną, mąkę, sól, sodę, a na końcu, dodaj syrop klonowy i olej. Całość dokładnie zmiksuj.
  4. Gotową masę przelej do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C., i piecz ciasto przez 30-35 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj polewę. Wymieszaj ze sobą masło, serek kremowy oraz cukier puder. Konsystencja powinna być dość zwarta.
  6. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć. Na końcu, posmaruj je przygotowaną wcześniej polewą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie