Jedz, nie żałuj sobie. Najzdrowsza odmiana ryżu
Często wykorzystujesz ryż w swojej kuchni? Koniecznie sprawdź, która odmiana jest najlepszym wyborem. Już więcej nie kupisz innego!
23.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:44
Choć w polskiej kuchni do typowego obiadu serwujemy głównie ziemniaki, to należy pamiętać, że to oczywiście niejedyny dodatek, który sprawdzi się tutaj idealnie. W tej roli fenomenalnie spisze się też ryż. Ba, produkt ten ma dużo szersze zastosowanie. W końcu można na jego bazie zrobić genialną zapiekankę, pyszne gołąbki czy w krótkim czasie wyczarować smażony ryż z warzywami prosto z patelni.
Jak sam więc widzisz, możliwości na wykorzystanie ryżu nie brakuje. Jednocześnie dobrze wiedzieć, jaka odmiana tego produktu ma najwięcej wartości i zalet. I jak się okazuje, zwycięzca może być tutaj tylko jeden. O jaki rodzaj ryżu chodzi? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Numer jeden
Czy wybierając ryż w markecie, robisz to z rozwagą? A może po prostu wkładasz do koszyka pierwszy lepszy produkt bez głębszej refleksji? Jeśli druga opcja jest ci bliższa, to musisz wiedzieć, że nie jest to dobre rozwiązanie. Okazuje się bowiem, że jest konkretny rodzaj ryżu, który warto wybierać w pierwszej kolejności.
W tym przypadku chodzi o ryż basmati. Nie dość, że świetnie smakuje — ma orzechowy posmak i piękny aromat, jest mega sypki i dobrze się z nim pracuje, to jeszcze ma wiele cennych wartości prozdrowotnych.
Dlaczego akurat basmati?
Jakie skarby można znaleźć w bohaterze dzisiejszego artykułu? Zacznę może od tego, że nie brakuje tu witamin z grupy B oraz cennego błonnika. Tym samym jedzenie tego typu ryżu wpływa pozytywnie na układ pokarmowy.
W ryżu basmati można znaleźć też ważne minerały, takie jak: żelazo, mangan, fosfor, magnez oraz cynk. Jest to również produkt bezglutenowy, dlatego spokojnie mogą jeść go zarówno osoby z nietolerancją glutenu, jak i osoby zmagające się z celiakią.
Kolejną ważną kwestią jest fakt, że ryż ten ma niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi. Wspiera też układ nerwowy.
Jak sam więc widzisz, zalet jest zbyt wiele, aby je zbagatelizować. Dlatego też jeszcze dziś zrób małe zapasy i zacznij serwować ryż w swojej kuchni znacznie częściej. Na pewno nie pożałujesz! A może masz jakieś ciekawe pomysły na przepisy z ryżem w roli głównej? Jeśli tak napisz mi o tym niezwłocznie!