Przepis przywiozłam z wczasów w Bułgarii. Gotuję raz, mam obiad na trzy dni

Tradycyjne dania mogą nam się znudzić, a zamawianie cateringu lub przywożenie jedzenia z restauracji nie zawsze jest możliwe. Możemy przygotować zupełnie coś innego. Zapiekanka, którą pierwszy raz posmakowałam w Bułgarii jest wprost obłędna. Przepis na nią jest banalnie prosty, a wystarcza na trzy dni.

ZapiekankaZapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jestem ogromną fanką dań, które szybko i łatwo się przygotowuje. Idealnie, jeśli są sycące i starczają na długo, więc nie trzeba codziennie stać przy kuchence i gotować wszystkiego od zera. Dlatego w moim domu często jest zupa, a tradycyjny obiad staram się przygotowywać na dwa-trzy dni. Niedawno do mojej "kolekcji" trafił przepis na koložvárską kapustę. Od lat przygotowują ją bułgarskie babcie i cieszy się ona ogromną popularnością. Zapiekanka ta łączy w sobie najróżniejsze składniki, które świetnie komponują się w całość. Dopełnieniem jest kwaśna śmietana z czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Zapiekanka na trzy dni, czyli koložvárska kapusta

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g boczku,
  • 150 g swojskiej kiełbasy,
  • 200 g białego ryżu,
  • szklanka wody,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • olej lub smalec,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.
Zapiekanka
Zapiekanka © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Ryż przesyp na sitko i dwukrotnie przepłucz. Od razu po tym przełóż go do garnka i zalej słoną wodą. Gotuj do czasu, w którym ryż stanie się półmiękki. Następnie odcedź go i wystudź.
  2. Cebule obierz i posiekaj, zaś boczek i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Boczek wrzuć na suchą patelnię i wytop z niego tłuszcz. Dorzuć cebulę i podsmaż ją na złocisty kolor. Dodaj też kiełbasę i smaż do jej zarumienienia. Chwilę później dołóż mięso mielone, podsmażaj przez 3 minuty.
  4. Do składników wsyp przyprawy i zamieszaj. Całość zalej wodą i zacznij podduszać. Większa część płynu powinna wyparować.
  5. W tym czasie posiekaj kapustę kiszoną i wrzuć ją do tego samego garnka. Podsmaż.
  6. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Wyłóż 1/3 farszu i zakryj go ryżem, całość posmaruj kwaśną śmietaną z czosnkiem. Zapiekanka powinna być składana w ten sposób, na samej górze trzeba położyć śmietanę.
  7. Całość przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej