Przepis przywiozłam z wczasów w Bułgarii. Gotuję raz, mam obiad na trzy dni

Tradycyjne dania mogą nam się znudzić, a zamawianie cateringu lub przywożenie jedzenia z restauracji nie zawsze jest możliwe. Możemy przygotować zupełnie coś innego. Zapiekanka, którą pierwszy raz posmakowałam w Bułgarii jest wprost obłędna. Przepis na nią jest banalnie prosty, a wystarcza na trzy dni.

Zapiekanka
Zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.10.2023 19:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jestem ogromną fanką dań, które szybko i łatwo się przygotowuje. Idealnie, jeśli są sycące i starczają na długo, więc nie trzeba codziennie stać przy kuchence i gotować wszystkiego od zera. Dlatego w moim domu często jest zupa, a tradycyjny obiad staram się przygotowywać na dwa-trzy dni. Niedawno do mojej "kolekcji" trafił przepis na koložvárską kapustę. Od lat przygotowują ją bułgarskie babcie i cieszy się ona ogromną popularnością. Zapiekanka ta łączy w sobie najróżniejsze składniki, które świetnie komponują się w całość. Dopełnieniem jest kwaśna śmietana z czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na trzy dni, czyli koložvárska kapusta

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g boczku,
  • 150 g swojskiej kiełbasy,
  • 200 g białego ryżu,
  • szklanka wody,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • olej lub smalec,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.
Zapiekanka
Zapiekanka© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Ryż przesyp na sitko i dwukrotnie przepłucz. Od razu po tym przełóż go do garnka i zalej słoną wodą. Gotuj do czasu, w którym ryż stanie się półmiękki. Następnie odcedź go i wystudź.
  2. Cebule obierz i posiekaj, zaś boczek i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Boczek wrzuć na suchą patelnię i wytop z niego tłuszcz. Dorzuć cebulę i podsmaż ją na złocisty kolor. Dodaj też kiełbasę i smaż do jej zarumienienia. Chwilę później dołóż mięso mielone, podsmażaj przez 3 minuty.
  4. Do składników wsyp przyprawy i zamieszaj. Całość zalej wodą i zacznij podduszać. Większa część płynu powinna wyparować.
  5. W tym czasie posiekaj kapustę kiszoną i wrzuć ją do tego samego garnka. Podsmaż.
  6. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Wyłóż 1/3 farszu i zakryj go ryżem, całość posmaruj kwaśną śmietaną z czosnkiem. Zapiekanka powinna być składana w ten sposób, na samej górze trzeba położyć śmietanę.
  7. Całość przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut.