Wlewam do mięsa mielonego gazowany napój. Wychodzą rewelacyjne kotlety

Mięso mielone często gości w mojej kuchni. Przygotowuje z niego klopsy, pyzy, dodaję też do szybkiego spaghetti. Kiedy robię kotlety, do mielonego wlewam trochę Coli. Dzięki tej sztuczce smak dania jest o wiele lepszy.

Kotlety mielone z ziemniaczkami i burakami ćwikłowymi Kotlety mielone z ziemniaczkami i burakami ćwikłowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso mielone to bardzo ciekawy produkt spożywczy. Stworzymy z niego dania, które bez żadnych skrupułów możemy poustawiać na stole podczas obiadu. Najczęściej wykorzystujemy je do zrobienia bajecznych kotletów mielonych, które są uwielbiane przez wielu Polaków. Każdy z nas ma swój patent na idealne klopsiki. Dodajemy różne przyprawy, zioła i dodatki. W mojej rodzinie idzie się o krok dalej. Ciocia pokazała mi kiedyś, że wlewa do mięsa Colę. Dziwiło mnie to bardzo, jednak po skosztowaniu kotletów uznałam, że sama będę tak robić. Danie było wręcz obłędne, smakowało zupełnie inaczej, ale za to świetnie komponowało się ziemniakami i słodkawą surówką z kapusty i marchewki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

Mięso mielone z napojem gazowanym całkowicie odmieni kotlety

Kotlety robi się praktycznie tak samo, jak te w klasycznej wersji. Zacznij zatem od przygotowania wszystkich potrzebnych składników:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebuli,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 200 ml wody,
  • 200 g bułki tartej,
  • jajka,
  • małej puszki coli,
  • soli i pieprzu.
Mięso mielone
Mięso mielone © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Mięso mielone zalej napojem gazowanym i na 10 minut odstaw. W tym czasie smaki fajnie się ze sobą połączą, a kotlety nabiorą całkiem nowych właściwości.
  2. Po tym czasie odsącz mięso.
  3. Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj w melakserze. Dodaj te składniki do mięsa.
  4. Dołóż też bułkę tartą, jajko, dosyp soli i pieprzu. Wyrób masę dłońmi.
  5. Po chwili zacznij formować kotlety mielone. Smaż je na złoto-brązowy kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej robić to na średnim ogniu, wtedy dobrze wypiecze się też środek.
  6. Danie podawaj z ziemniakami wody z koperkiem lub purée oraz buraczkami bądź surówką z marchewki i kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy