Przed zebraniem grzybów pukam w ich kapelusze. Nie będziesz się śmiał, gdy dowiesz się dlaczego

Często zastanawiałam się, czemu moja babcia pukała w grzyby przed zebraniem ich. Zaskakiwało mnie to, ale gdy poznałam przyczynę, sama postanowiłam tak robić. Dzięki temu dania z grzybów smakują lepiej, ale to nie jest jedyny powód.

GrzybyGrzyby leśne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pukanie w kapelusz grzyba to dość powszechny zwyczaj wśród grzybiarzy. Zastanawiasz się, czemu to służy? Powód jest bardzo ważny, a jednocześnie trywialny. Teraz i ja za każdym razem, gdy zauważę grzyby, lekko szturcham je dłonią i dopiero wtedy zbieram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Zbierasz grzyby? Koniecznie popukaj w ich kapelusze

Często chodziłam ze swoją babcią do lasu na grzyby. Obserwowałam, jak seniorka rodu dokładnie je ogląda i sprawdza, czy są dobre. Moją uwagę przykuł jednak pewien szczegół. Dlaczego babcia puka w ich kapelusze? Co ma na celu taka praktyka? Zapytałam babcię, o co w tym wszystkim chodzi. Podała mi trzy najważniejsze powody:

  • pozbędziemy się robaków i insektów, których nie da się zauważyć gołym okiem, odstraszymy wszystko, co weszło do kapelusza, dzięki czemu podczas obiadu nie natkniemy się na niechcianą przystawkę,
  • sprawdzimy jakość grzybów, czy są świeże i jędrne, jeśli jest miękki i sflaczały, powinniśmy go zostawić,
  • czynimy zadość tradycji - nasi przodkowie również w taki sposób sprawdzali grzyby, skrupulatnie pukając w ich kapelusze; czasem wydaje nam się, że tradycje są głupie i powinno się o nich zapomnieć, ale często potem okazuje się, że są w stanie nawet nam uratować życie.
Grzyby
Grzyby © Pixabay

Odkąd już wiem, że "pukanie" w grzyby to świetny pomysł, sama to robię podczas wypadów do lasu. Dzięki temu podczas przygotowywania dań mam pewność, że są one dobrej jakości i nikt nie będzie chrupać niechcianych gości, którzy zagnieździli się w kapeluszach grzybów.

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟