PoradyPrzed zebraniem grzybów pukam w ich kapelusze. Nie będziesz się śmiał, gdy dowiesz się dlaczego

Przed zebraniem grzybów pukam w ich kapelusze. Nie będziesz się śmiał, gdy dowiesz się dlaczego

Grzyby leśne
Grzyby leśne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.10.2023 16:46, aktual.: 16.10.2023 17:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Często zastanawiałam się, czemu moja babcia pukała w grzyby przed zebraniem ich. Zaskakiwało mnie to, ale gdy poznałam przyczynę, sama postanowiłam tak robić. Dzięki temu dania z grzybów smakują lepiej, ale to nie jest jedyny powód.

Pukanie w kapelusz grzyba to dość powszechny zwyczaj wśród grzybiarzy. Zastanawiasz się, czemu to służy? Powód jest bardzo ważny, a jednocześnie trywialny. Teraz i ja za każdym razem, gdy zauważę grzyby, lekko szturcham je dłonią i dopiero wtedy zbieram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbierasz grzyby? Koniecznie popukaj w ich kapelusze

Często chodziłam ze swoją babcią do lasu na grzyby. Obserwowałam, jak seniorka rodu dokładnie je ogląda i sprawdza, czy są dobre. Moją uwagę przykuł jednak pewien szczegół. Dlaczego babcia puka w ich kapelusze? Co ma na celu taka praktyka? Zapytałam babcię, o co w tym wszystkim chodzi. Podała mi trzy najważniejsze powody:

  • pozbędziemy się robaków i insektów, których nie da się zauważyć gołym okiem, odstraszymy wszystko, co weszło do kapelusza, dzięki czemu podczas obiadu nie natkniemy się na niechcianą przystawkę,
  • sprawdzimy jakość grzybów, czy są świeże i jędrne, jeśli jest miękki i sflaczały, powinniśmy go zostawić,
  • czynimy zadość tradycji - nasi przodkowie również w taki sposób sprawdzali grzyby, skrupulatnie pukając w ich kapelusze; czasem wydaje nam się, że tradycje są głupie i powinno się o nich zapomnieć, ale często potem okazuje się, że są w stanie nawet nam uratować życie.
Grzyby
Grzyby © Pixabay

Odkąd już wiem, że "pukanie" w grzyby to świetny pomysł, sama to robię podczas wypadów do lasu. Dzięki temu podczas przygotowywania dań mam pewność, że są one dobrej jakości i nikt nie będzie chrupać niechcianych gości, którzy zagnieździli się w kapeluszach grzybów.