Znajduje się w wielu produktach. Niektórzy uważają, że jest bardzo niezdrowa

Znajduje się w wielu produktach. Niektórzy uważają, że jest bardzo niezdrowa

Guma guar
Guma guar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.10.2023 14:22, aktualizacja: 20.10.2023 14:52

Guma guar to dodatek, który powszechnie stosowany jest w przemyśle spożywczym. Znany jest przede wszystkim z właściwości żelujących, dzięki czemu ma dość szerokie zastosowanie. Jak obecność gumy guar w produktach spożywczych wpływa na nasze zdrowie?

Dodatki do żywności nie są niczym nowym. Od lat dodaje się je do najróżniejszych produktów spożywczych. Dzięki nim mają dłuższą ważność, nie rozpadają się i dobrze smakują. Niestety, nie są one obojętne dla zdrowia. Mogą na przykład wywołać problemy żołądkowe lub alergie pokarmowe. Jak jest w przypadku gumy guar (E412), która uznawana jest za zdrową? Możecie nieźle się zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy guma guar jest szkodliwa dla zdrowia?

Składnik ten wykorzystywany jest w wielu przemysłach, a szczególnie w tym spożywczym. To właśnie on nadaje produktom żywnościowym odpowiednią strukturę. Znajdziemy go na przykład w żelkach, jogurtach, niektórych napojach, produktach bezglutenowych. Dzięki nim sosy, majonezy, lody i musztarda nie zaczynają się rozwarstwiać i można bez żadnych przygód z nich korzystać.

Czy guma guar jest szkodliwa? Okazuje się, że jest ona składnikiem naturalnym, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspiera mikroflorę jelit, a co najważniejsze - jest produktem naturalnym i zalicza się ją do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Guma guar
Guma guar© Adobe Stock

Znaczenie gumy guar dla zdrowia

Lista właściwości prozdrowotnych jest dość długa:

  • to naturalny probiotyk, który wspiera rozwój pożytecznych bakterii jelitowych,
  • wspiera układ pokarmowy i immunologiczny,
  • zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu,
  • chroni układ krwionośny, zmniejszając ryzyko zapadnięcia na choroby serca,
  • obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza prawdopodobieństwo nadciśnienia tętniczego,
  • reguluje perystaltykę jelit,
  • zapobiega występowaniu dolegliwości związanych z na przykład z zespołem jelita wrażliwego.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że nawet najzdrowsze produkty w zbyt dużych ilościach są szkodliwe. Guma guar wywołuje efekt przeczyszczający. Nie możemy stosować jej jako produktu na odchudzanie i obniżenie glukozy. Zbyt długie i częste stosowanie (szczególnie gdy pijemy za mało płynów) może doprowadzić do niedrożności jelit. Składnik ten nie powinien być też łączony z lekami, gdyż blokuje ich wchłanianie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także