Szkodliwe, dlatego za granicą są dawno zakazane. W Polsce wciąż wiele osób się nim zajada
Często jecie ciastka, chipsy lub frytki? Realizujecie właśnie przepis na otyłość i miażdżycę. Produkty te zawierają jeden z najgorszych składników. W dobie zwiększonej świadomości żywieniowej powinniśmy unikać go jak ognia. Tłuszcze trans niepozornie wnikają do naszego organizmu. W Danii zrobili już z tym porządek, u nas cały czas się nimi zajadamy.
14.07.2023 | aktual.: 20.12.2023 13:25
Oto #HIT2023. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.
Rzadki kiedy zwracamy uwagę na składy produktów. Popełniamy tym samym ogromny błąd, gdyż w ten sposób kupujemy rzeczy bardzo niezdrowe, które mogą nam zaszkodzić. Regularne ich spożywanie będzie miało opłakane skutki. Najbardziej niebezpieczne są izomery tłuszczów trans, które występują pod nazwą "tłuszcz uwodorniony/utwardzony" lub "tłuszcz częściowo utwardzony".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są tłuszcze trans? Mogą doprowadzić do poważnych schorzeń
Utwardzone tłuszcze znajdują się w wielu produktach spożywczych, które jemy na co dzień. Powstają w wyniku uwodornienia olejów roślinnych. Mają one dłuższą ważność niż płynne tłuszcze, dlatego dodawane są do produktów o dłuższej przydatności do spożycia. Tłuszcze trans znajdują się również w nieświeżych olejach wykorzystywanych często w różnych punktach gastronomicznych.
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie skutki może przynieść regularne spożywanie tego składnika. Zwiększa on poziom złego cholesterolu, co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, zawału serca i udaru. Nie trzeba chyba wspominać, że utwardzone tłuszcze są przyczyną otyłości? Ponadto są szkodliwe dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonego dziecka.
Znajdziemy je w:
- fast foodach,
- maśle i margarynie,
- batonach, czekoladzie i kremie czekoladowym,
- serkach topionych,
- ciastkach, herbatnikach i ciastach (najczęściej w tych kupnych),
- zupkach w proszku,
- słonych przekąskach.
Dania wprowadziła zakaz
W 2021 w życie weszło rozporządzenie, które określiło, że maksymalna ilość tłuszczów utwardzonych w produktach spożywczych może wynosić 2 g na 100 g.
- Do obrotu nie mogą być wprowadzane produkty przeznaczone dla konsumenta finalnego, które mają przekroczony próg 2 gramów na 100 gramów izomerów trans kwasów tłuszczowych. Drugi obowiązek, który wynika z nowej regulacji, to jest obowiązek informacyjny - mówiła dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, specjalistka ds. prawa żywnościowego w rozmowie z portalem "Medycyna Praktyczna".
Na zachodzie postanowili bardziej zawalczyć o zdrowie obywateli. W Danii tłuszcze trans zostały zbanowane już w 2003 roku i nie można ich używać do produkcji żywności.