Kielecki czy Winiary? Robert Makłowicz stawia na zupełnie inny sos
Ulubiony majonez Roberta Makłowicza to Kielecki czy Winiary? Autorytet kulinarny zdradza, z jakim sosem przygotowuje sałatkę jarzynową na święta. Jedno wiemy na pewno - walory tego majonezu są niedoceniane i zdecydowanie za rzadko pojawia się on na stołach. A smak (i cena) mówią same za siebie.
08.04.2023 | aktual.: 08.04.2023 11:30
Jeśli jeszcze jesteś przed zakupami i nie wiesz, po jaki majonez sięgnąć, z chęcią pomożemy. O wybór najlepszego sosu poprosiliśmy - zdaje się najmniej stronniczej - sztucznej inteligencji. Ta jednak nie uraczyła nas satysfakcjonującą odpowiedzią. Dobrą radą ratuje kulinarny autorytet - Robert Makłowicz. Zapytany, czy sałatkę jarzynową zrobić z Kieleckim czy Winiary, odpowiada bez cienia wątpliwości - w święta tylko domowy majonez.
To nie tylko tańsze, ale też zdrowsze rozwiązanie. Mimo że na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy dobrej jakości majonezy z krótkim składem, warto poświęcić 10 minut życia na przygotowanie samodzielnego, aromatycznego sosu. Zaglądnij do lodówki, najpewniej wszystkie potrzebne składniki znajdują się właśnie tam. Czas odczarować samodzielnie przyrządzany majonez - to żadna sztuka, wystarczy włączyć blender i chwilę poczekać, a ten "ukręci się" sam.
Kielecki czy Winiary? Majonez Roberta Makłowicza
Jaki majonez wybrać? Wybór jest spory, ale przyznać trzeba, że szczególnie mocno w polską tradycję kulinarną wżarły się sosy Kielecki i Winiary. Chcieliśmy więc zasięgnąć bezstronnej opinii i zapytaliśmy ChatGPT, który z tych dwóch jest lepszy. Sztuczna inteligencja poleciła nam jednak spróbować obu i zdecydować samodzielnie. Odpowiedź ta nas nie zadowoliła, choć – przyznać trzeba – trudno było spodziewać się innej. Oczywistym jest, że wybór majonezu zależy od osobistych preferencji smakowych.
Naprzeciw wszelkim wątpliwościom wyszedł Robert Makłowicz. Kulinarny ekspert radzi, by w święta (i nie tylko wtedy) nie sięgać po kupny majonez, a zrobić go samodzielnie w domu. Wbrew przekonaniu, że jest trudny do przyrządzenia - uspokajamy. W dobie łatwej dostępności takich urządzeń, jak choćby nawet blender, domowy sos "ukręcimy" w dosłownie kilka minut. Majonez Roberta Makłowicza jest wzbogacony aromatycznym dodatkiem - czosnkiem.
Jak zrobić domowy majonez
Składniki:
- 2 szt. jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 200 ml oleju rzepakowego
- odrobina czosnku przeciśniętego przez praskę (według własnych preferencji)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- W wysokim i wąskim słoiku umieść dwa jajka.
- Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz.
- Blenduj wszystkie składniki, trzymając blender w jednej pozycji.
- Stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodawaj olej, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
Zobacz także nasz wielki test chrzanów z supermarketów. Który z nich jest najlepszy?