Szwedzi nie jedzą innych ziemniaków. Wystarczy trochę boczku i cebuli, a efekt cię powali

Ziemniaki hasselback to szwedzkie danie, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Są to ziemniaki ponacinane w taki sposób, że przypominają harmonijkę, a następnie pieczone w piekarniku.

Ziemniaki faszerowane boczkiemZiemniaki faszerowane boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivanoff Dm
Marcin Michałowski

Ziemniaki to jeden z tych skarbów kuchni, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Jednak w Szwecji odkryli sposób na uczynienie ziemniaków wyjątkowo pysznymi i efektownymi. To ziemniaki hasselback, które za sprawą kilku nacięć i smacznego nadzienia mogą stać się gwiazdą każdego obiadu. Oto jak przygotować to szwedzkie cudo w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Szwedzkie ziemniaki Hasselback - sekret ich popularności

Ziemniaki hasselback są bardzo smaczne i sycące. Pokryte są chrupiącą skórką i mają delikatne, kremowe wnętrze. Do tego są łatwe w przygotowaniu i można je podawać z różnymi dodatkami.

Jeden z powodów, dla których Szwedzi tak lubią ziemniaki hasselback, to ich smak. Ziemniaki te są pieczone w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu skórka staje się chrupiąca i aromatyczna. Miękkie wnętrze jest natomiast pełne smaku.

Innym powodem popularności ziemniaków hasselback jest ich prostota. Ziemniaki te są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy je obrać, ponacinać i upiec w piekarniku. Można je również przygotować z wcześniej ugotowanych ziemniaków.

Ziemniaki hasselback nazywane też ziemniaczanymi jeżami można podawać z różnymi dodatkami. Popularnym dodatkiem jest boczek, cebula, papryka, pieczarki lub ser. Można je również podawać z sałatą, sosem lub jogurtem.

Jak przygotować ziemniaczane jeże w swojej kuchni?

Przygotowanie tego dnia jest zaskakująco proste.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 plastry boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz 4 średnie ziemniaki. Upewnij się, że są one podobnej wielkości, aby równomiernie się upiekły.
  2. Obierz ziemniaki lub dokładnie wyszoruj je i osusz.
  3. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, ale nie docinaj ich do samego końca. Plastry powinny być oddzielone na górze i dołem, tworząc "harmonijkę".
  4. Pokrój duże plastry boczku wędzonego, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
  5. Włóż te składniki do nacięć w ziemniakach.
  6. Posmaruj ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
  7. Umieść ziemniaki hasselback w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym cienką warstwą tłuszczu.
  8. Nagrzej piekarnik do 190 st. C i piecz ziemniaki przez około 30-40 minut.
  9. Po upływie pierwszych 30 minut zdejmij pokrywkę i sprawdź widelcem, czy ziemniaki są już miękkie.
  10. Na koniec dopiecz ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut bez pokrywki, aby zrumienić je z zewnątrz.

Szwedzkie ziemniaki hasselback z boczkiem i cebulą to danie, które warto wypróbować. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków w nowej i pysznej odsłonie.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione