Szwedzi nie jedzą innych ziemniaków. Wystarczy trochę boczku i cebuli, a efekt cię powali
Ziemniaki hasselback to szwedzkie danie, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Są to ziemniaki ponacinane w taki sposób, że przypominają harmonijkę, a następnie pieczone w piekarniku.
23.10.2023 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki to jeden z tych skarbów kuchni, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Jednak w Szwecji odkryli sposób na uczynienie ziemniaków wyjątkowo pysznymi i efektownymi. To ziemniaki hasselback, które za sprawą kilku nacięć i smacznego nadzienia mogą stać się gwiazdą każdego obiadu. Oto jak przygotować to szwedzkie cudo w swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szwedzkie ziemniaki Hasselback - sekret ich popularności
Ziemniaki hasselback są bardzo smaczne i sycące. Pokryte są chrupiącą skórką i mają delikatne, kremowe wnętrze. Do tego są łatwe w przygotowaniu i można je podawać z różnymi dodatkami.
Jeden z powodów, dla których Szwedzi tak lubią ziemniaki hasselback, to ich smak. Ziemniaki te są pieczone w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu skórka staje się chrupiąca i aromatyczna. Miękkie wnętrze jest natomiast pełne smaku.
Innym powodem popularności ziemniaków hasselback jest ich prostota. Ziemniaki te są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy je obrać, ponacinać i upiec w piekarniku. Można je również przygotować z wcześniej ugotowanych ziemniaków.
Ziemniaki hasselback nazywane też ziemniaczanymi jeżami można podawać z różnymi dodatkami. Popularnym dodatkiem jest boczek, cebula, papryka, pieczarki lub ser. Można je również podawać z sałatą, sosem lub jogurtem.
Jak przygotować ziemniaczane jeże w swojej kuchni?
Przygotowanie tego dnia jest zaskakująco proste.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 plastry boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy lub oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wybierz 4 średnie ziemniaki. Upewnij się, że są one podobnej wielkości, aby równomiernie się upiekły.
- Obierz ziemniaki lub dokładnie wyszoruj je i osusz.
- Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, ale nie docinaj ich do samego końca. Plastry powinny być oddzielone na górze i dołem, tworząc "harmonijkę".
- Pokrój duże plastry boczku wędzonego, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
- Włóż te składniki do nacięć w ziemniakach.
- Posmaruj ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
- Umieść ziemniaki hasselback w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym cienką warstwą tłuszczu.
- Nagrzej piekarnik do 190 st. C i piecz ziemniaki przez około 30-40 minut.
- Po upływie pierwszych 30 minut zdejmij pokrywkę i sprawdź widelcem, czy ziemniaki są już miękkie.
- Na koniec dopiecz ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut bez pokrywki, aby zrumienić je z zewnątrz.
Szwedzkie ziemniaki hasselback z boczkiem i cebulą to danie, które warto wypróbować. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków w nowej i pysznej odsłonie.