Szwedzi nie jedzą innych ziemniaków. Wystarczy trochę boczku i cebuli, a efekt cię powali

Ziemniaki hasselback to szwedzkie danie, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Są to ziemniaki ponacinane w taki sposób, że przypominają harmonijkę, a następnie pieczone w piekarniku.

Ziemniaki faszerowane boczkiemZiemniaki faszerowane boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivanoff Dm
Marcin Michałowski

Ziemniaki to jeden z tych skarbów kuchni, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Jednak w Szwecji odkryli sposób na uczynienie ziemniaków wyjątkowo pysznymi i efektownymi. To ziemniaki hasselback, które za sprawą kilku nacięć i smacznego nadzienia mogą stać się gwiazdą każdego obiadu. Oto jak przygotować to szwedzkie cudo w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Szwedzkie ziemniaki Hasselback - sekret ich popularności

Ziemniaki hasselback są bardzo smaczne i sycące. Pokryte są chrupiącą skórką i mają delikatne, kremowe wnętrze. Do tego są łatwe w przygotowaniu i można je podawać z różnymi dodatkami.

Jeden z powodów, dla których Szwedzi tak lubią ziemniaki hasselback, to ich smak. Ziemniaki te są pieczone w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu skórka staje się chrupiąca i aromatyczna. Miękkie wnętrze jest natomiast pełne smaku.

Innym powodem popularności ziemniaków hasselback jest ich prostota. Ziemniaki te są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy je obrać, ponacinać i upiec w piekarniku. Można je również przygotować z wcześniej ugotowanych ziemniaków.

Ziemniaki hasselback nazywane też ziemniaczanymi jeżami można podawać z różnymi dodatkami. Popularnym dodatkiem jest boczek, cebula, papryka, pieczarki lub ser. Można je również podawać z sałatą, sosem lub jogurtem.

Jak przygotować ziemniaczane jeże w swojej kuchni?

Przygotowanie tego dnia jest zaskakująco proste.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 plastry boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz 4 średnie ziemniaki. Upewnij się, że są one podobnej wielkości, aby równomiernie się upiekły.
  2. Obierz ziemniaki lub dokładnie wyszoruj je i osusz.
  3. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, ale nie docinaj ich do samego końca. Plastry powinny być oddzielone na górze i dołem, tworząc "harmonijkę".
  4. Pokrój duże plastry boczku wędzonego, cebulę i czosnek w cienkie plasterki.
  5. Włóż te składniki do nacięć w ziemniakach.
  6. Posmaruj ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
  7. Umieść ziemniaki hasselback w naczyniu żaroodpornym, nasmarowanym cienką warstwą tłuszczu.
  8. Nagrzej piekarnik do 190 st. C i piecz ziemniaki przez około 30-40 minut.
  9. Po upływie pierwszych 30 minut zdejmij pokrywkę i sprawdź widelcem, czy ziemniaki są już miękkie.
  10. Na koniec dopiecz ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut bez pokrywki, aby zrumienić je z zewnątrz.

Szwedzkie ziemniaki hasselback z boczkiem i cebulą to danie, które warto wypróbować. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków w nowej i pysznej odsłonie.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu