Kiszona cukinia do słoików na zimę. Rarytas deklasuje nawet ogórki, jest witaminowym hitem

Kiszona cukinia w tym roku zdeklasuje kapustę i ogórki. Nietypowy dodatek do obiadu przygotuj już teraz i ciesz się nią w czasie zimy.

Obrazek
Ewa

Przetwory na zimę

Końcówka lata i wczesna jesień to czas, gdy domowe spiżarnie zapełniają się pysznymi przetworami. Dżemy, konfitury, marynowane warzywa i kiszonki- na samą myśl cieknie nam ślinka. Są nieocenione szczególnie zimą, gdy dopadnie nas tęsknota za świeżymi owocami i warzywami. Kiszonki nie dość, że są smaczne, to jeszcze są prawdziwą bombą zdrowia dla naszego organizmu. Kiszona cukinia zawiera w sobie między innymi witaminy A,C,K, potas, fosfor i jod. Dzięki procesowi fermentacji mlekowej (kiszenie) zamienia się również w naturalny probiotyk, który niesamowicie działa na nasz mikrobiom jelitowy i, tym samym, na naszą odporność. Kiszona cukinia ma w sobie mało kalorii i niski indeks glikemiczny.

Nic tylko zabrać się za wekowanie!

Kiszona cukinia

Składniki:

        
  • 0,5 kg cukinii
  • 0,5 łyżki soli
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż z nich środek. Nie obieraj ich- ze skórką smakują po prostu najlepiej. W przypadku bardzo twardej skóry usuń ją, gdyż może nie zmięknąć podczas fermentacji. Następnie pokrój warzywo w słupki. Wybierz taką długość, aby zmieściły się pionowo do przygotowanych przez Ciebie słoików.

Kiszona cukinia- Pyszności
Kiszona cukinia- Pyszności

Cukinie ułóż pionowo w słoiku. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku. Zimną wodę wymieszaj z solą i zalej przygotowaną miksturą cukinię. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieś kiszoną cukinię w chłodniejsze miejsce (na przykład do spiżarni). Już po dwóch tygodniach możesz zajadać się pysznościami ze słoika. Przetwór ten sprawdza się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadów, składnik sałatek, a także na kanapkach.

Smacznego!

Kiszona cukinia- Pyszności(1)
Kiszona cukinia- Pyszności

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na Youtube

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie