Mój tata tylko tak przechowuje ziemniaki. Aż do wiosny są pyszne i jędrne

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jednak chcąc cieszyć się ich dobrym smakiem i wartością odżywczą przez całą zimę, trzeba je odpowiednio przechowywać. Jak zapewnić im optymalne warunki, by przetrwały bez uszczerbku jak najdłużej?

Jak przechowywać ziemniaki, by przetrwały aż do wiosny?Jak przechowywać ziemniaki, by przetrwały aż do wiosny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapasy ziemniaków na zimę należy otoczyć specjalną opieką. W przeciwnym razie kartofle zaczną kiełkować, gnić lub zielenieć, tracąc przy tym walory smakowe i odżywcze. Mój tata od zawsze przechowuje ziemniaki, stosując się sprawdzonej metody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Jak przechowywać ziemniaki zimą?

Jakie warunki są najlepsze do przechowywania ziemniaków? Zapamiętać trzeba przede wszystkim to, że bulwy potrzebują suchego, ciemnego i chłodnego miejsca. Może to być piwnica, może być spiżarnia, może być nawet garaż. Temperatura powinna wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Jeśli jest za wysoka, ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a za wilogtono - pleśnieć). Ponadto dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum.

Ziemniaki można przechowywać na różne sposoby. Najłatwiejszym jest ułożenie ich w drewnianych skrzynkach lub koszach, przewiewnych i stabilnych. Bulwy należy układać luźno, bez dociskania. Można je też rozłożyć na podłodze lub na półkach, przykrywając je warstwą słomy, papieru lub materiału. Ważne jest, aby nie mieszać różnych odmian ziemniaków, ponieważ mogą mieć różną trwałość i wpływać na siebie nawzajem. Pamiętaj też, by regularnie sprawdzać i usuwać sztuki chore, uszkodzone lub kiełkujące. Zapewniając ziemniakom powyższe warunki, pozostaną w dobrym stanie aż do wiosny.

Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu
Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu © Pixabay

Ziemniaki kiełkują, gniją, zielenieją? Sprawdź, czy zapewniasz im dobre warunku

Nieodpowiednio przechowywane ziemniaki mogą stracić swoją wartość odżywczą, smak i konsystencję, a nawet stać się niebezpieczne dla zdrowia. Ciepło, światło, wilgoć wpływają na to, że ziemniaki puszczają pędy. Takie tracą skrobię i witaminy, stają się miękkie i gorzkie, a same kiełki zawierają dużo trującej solaniny. Kiełkowaniu można zapobiec, utrzymując niską temperaturę i ograniczając dostęp światła.

Źle przechowywane ziemniaki mogą też nabrać zielonej barwy. Proces ten jest spowodowany wystawieniem kartofli na działanie światła słonecznego, które stymuluje produkcję chlorofilu i solaniny. Kolejnym skutkiem złego przechowywania ziemniaków jest gnicie - czyli rozkład spowodowany przez bakterie, grzyby lub wirusy. Gniciu można zapobiec poprzez utrzymanie suchej i czystej powierzchni przechowywania, unikanie uszkodzeń mechanicznych oraz usuwanie chorych i uszkodzonych ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy