Mój tata tylko tak przechowuje ziemniaki. Aż do wiosny są pyszne i jędrne

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jednak chcąc cieszyć się ich dobrym smakiem i wartością odżywczą przez całą zimę, trzeba je odpowiednio przechowywać. Jak zapewnić im optymalne warunki, by przetrwały bez uszczerbku jak najdłużej?

Jak przechowywać ziemniaki, by przetrwały aż do wiosny?Jak przechowywać ziemniaki, by przetrwały aż do wiosny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapasy ziemniaków na zimę należy otoczyć specjalną opieką. W przeciwnym razie kartofle zaczną kiełkować, gnić lub zielenieć, tracąc przy tym walory smakowe i odżywcze. Mój tata od zawsze przechowuje ziemniaki, stosując się sprawdzonej metody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Jak przechowywać ziemniaki zimą?

Jakie warunki są najlepsze do przechowywania ziemniaków? Zapamiętać trzeba przede wszystkim to, że bulwy potrzebują suchego, ciemnego i chłodnego miejsca. Może to być piwnica, może być spiżarnia, może być nawet garaż. Temperatura powinna wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Jeśli jest za wysoka, ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a za wilogtono - pleśnieć). Ponadto dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum.

Ziemniaki można przechowywać na różne sposoby. Najłatwiejszym jest ułożenie ich w drewnianych skrzynkach lub koszach, przewiewnych i stabilnych. Bulwy należy układać luźno, bez dociskania. Można je też rozłożyć na podłodze lub na półkach, przykrywając je warstwą słomy, papieru lub materiału. Ważne jest, aby nie mieszać różnych odmian ziemniaków, ponieważ mogą mieć różną trwałość i wpływać na siebie nawzajem. Pamiętaj też, by regularnie sprawdzać i usuwać sztuki chore, uszkodzone lub kiełkujące. Zapewniając ziemniakom powyższe warunki, pozostaną w dobrym stanie aż do wiosny.

Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu
Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu © Pixabay

Ziemniaki kiełkują, gniją, zielenieją? Sprawdź, czy zapewniasz im dobre warunku

Nieodpowiednio przechowywane ziemniaki mogą stracić swoją wartość odżywczą, smak i konsystencję, a nawet stać się niebezpieczne dla zdrowia. Ciepło, światło, wilgoć wpływają na to, że ziemniaki puszczają pędy. Takie tracą skrobię i witaminy, stają się miękkie i gorzkie, a same kiełki zawierają dużo trującej solaniny. Kiełkowaniu można zapobiec, utrzymując niską temperaturę i ograniczając dostęp światła.

Źle przechowywane ziemniaki mogą też nabrać zielonej barwy. Proces ten jest spowodowany wystawieniem kartofli na działanie światła słonecznego, które stymuluje produkcję chlorofilu i solaniny. Kolejnym skutkiem złego przechowywania ziemniaków jest gnicie - czyli rozkład spowodowany przez bakterie, grzyby lub wirusy. Gniciu można zapobiec poprzez utrzymanie suchej i czystej powierzchni przechowywania, unikanie uszkodzeń mechanicznych oraz usuwanie chorych i uszkodzonych ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi