WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Mój tata tylko tak przechowuje ziemniaki. Aż do wiosny są pyszne i jędrne

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jednak chcąc cieszyć się ich dobrym smakiem i wartością odżywczą przez całą zimę, trzeba je odpowiednio przechowywać. Jak zapewnić im optymalne warunki, by przetrwały bez uszczerbku jak najdłużej?

Jak przechowywać ziemniaki, by przetrwały aż do wiosny?Jak przechowywać ziemniaki, by przetrwały aż do wiosny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapasy ziemniaków na zimę należy otoczyć specjalną opieką. W przeciwnym razie kartofle zaczną kiełkować, gnić lub zielenieć, tracąc przy tym walory smakowe i odżywcze. Mój tata od zawsze przechowuje ziemniaki, stosując się sprawdzonej metody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Jak przechowywać ziemniaki zimą?

Jakie warunki są najlepsze do przechowywania ziemniaków? Zapamiętać trzeba przede wszystkim to, że bulwy potrzebują suchego, ciemnego i chłodnego miejsca. Może to być piwnica, może być spiżarnia, może być nawet garaż. Temperatura powinna wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Jeśli jest za wysoka, ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a za wilogtono - pleśnieć). Ponadto dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum.

Ziemniaki można przechowywać na różne sposoby. Najłatwiejszym jest ułożenie ich w drewnianych skrzynkach lub koszach, przewiewnych i stabilnych. Bulwy należy układać luźno, bez dociskania. Można je też rozłożyć na podłodze lub na półkach, przykrywając je warstwą słomy, papieru lub materiału. Ważne jest, aby nie mieszać różnych odmian ziemniaków, ponieważ mogą mieć różną trwałość i wpływać na siebie nawzajem. Pamiętaj też, by regularnie sprawdzać i usuwać sztuki chore, uszkodzone lub kiełkujące. Zapewniając ziemniakom powyższe warunki, pozostaną w dobrym stanie aż do wiosny.

Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu
Ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu © Pixabay

Ziemniaki kiełkują, gniją, zielenieją? Sprawdź, czy zapewniasz im dobre warunku

Nieodpowiednio przechowywane ziemniaki mogą stracić swoją wartość odżywczą, smak i konsystencję, a nawet stać się niebezpieczne dla zdrowia. Ciepło, światło, wilgoć wpływają na to, że ziemniaki puszczają pędy. Takie tracą skrobię i witaminy, stają się miękkie i gorzkie, a same kiełki zawierają dużo trującej solaniny. Kiełkowaniu można zapobiec, utrzymując niską temperaturę i ograniczając dostęp światła.

Źle przechowywane ziemniaki mogą też nabrać zielonej barwy. Proces ten jest spowodowany wystawieniem kartofli na działanie światła słonecznego, które stymuluje produkcję chlorofilu i solaniny. Kolejnym skutkiem złego przechowywania ziemniaków jest gnicie - czyli rozkład spowodowany przez bakterie, grzyby lub wirusy. Gniciu można zapobiec poprzez utrzymanie suchej i czystej powierzchni przechowywania, unikanie uszkodzeń mechanicznych oraz usuwanie chorych i uszkodzonych ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇