Zrób jedną rzecz, a ugotujesz ziemniaki dużo szybciej. Koniec z długim czekaniem "aż dojdą"

Możliwe, że nawet kilka razy w tygodniu gotujesz ziemniaki. Ale czy wiesz, że wystarczy mała zmiana, aby cały proces przebiegł dużo szybciej?

Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Irina
Marzena Pęcak

Ziemniaki są podstawowym składnikiem w naszej kuchni. Można przyrządzić je w różnych wersjach, ale największą popularnością cieszy się tradycyjne gotowanie. I nie ma w tym nic dziwnego, bo faktycznie taka forma jest przepyszna. Kojarzy się też z domowym obiadem u mamy albo babci. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyśpieszyć proces gotowania tych warzyw. I to w bardzo prosty sposób!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Kluczem do sukcesu jest woda

Nie ma potrzeby omawiania szczegółowej instrukcji gotowania ziemniaków. Po obraniu i przepłukaniu zalewasz je wodą, i zaczynasz gotować. Standardowo takie działania zajmują od 30 do 40 minut. Istnieje jednak patent, dzięki któremu ziemniaki ugotujesz dużo szybciej. 

Jeśli do tej pory zalewałeś ziemniaki zimną wodą, przestań to robić. Do garnka możesz spokojnie wlać od razu wrzątek, co przyśpieszy w znacznym stopniu cały proces gotowania. Nie będziesz musiał tracić czasu na zagotowanie wody w garnku. Ten etap całkowicie wyeliminujesz z procesu gotowania ziemniaków.

Ziemniaki można ugotować dużo szybciej
Ziemniaki można ugotować dużo szybciej © Adobe Stock | photopixel

Co jeszcze możesz zrobić?

Wrzątek to nie jedyna metoda na przyśpieszenie gotowania ziemniaków. Zawsze możesz podzielić je dodatkowo na mniejsze kawałki, dzięki czemu warzywa będą potrzebowały znacznie mniej czasu, by stać się idealnie miękkie. Pamiętaj też, aby zawsze gotować je pod przykryciem. Z kolei sól najlepiej dodać pod sam koniec, ponieważ przyprawa ta spowalnia proces gotowania. 

Daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o wyżej opisanych patentach. A może stosujesz zupełnie inne rozwiązania? Jeśli tak, koniecznie mi o nich napisz. Z chęcią przetestuje nowe metody, bo jak zawsze powtarzam, przydatnych trików w kuchni nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy