Zrób jedną rzecz, a ugotujesz ziemniaki dużo szybciej. Koniec z długim czekaniem "aż dojdą"

Możliwe, że nawet kilka razy w tygodniu gotujesz ziemniaki. Ale czy wiesz, że wystarczy mała zmiana, aby cały proces przebiegł dużo szybciej?

Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Irina

Ziemniaki są podstawowym składnikiem w naszej kuchni. Można przyrządzić je w różnych wersjach, ale największą popularnością cieszy się tradycyjne gotowanie. I nie ma w tym nic dziwnego, bo faktycznie taka forma jest przepyszna. Kojarzy się też z domowym obiadem u mamy albo babci. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyśpieszyć proces gotowania tych warzyw. I to w bardzo prosty sposób!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Kluczem do sukcesu jest woda

Nie ma potrzeby omawiania szczegółowej instrukcji gotowania ziemniaków. Po obraniu i przepłukaniu zalewasz je wodą, i zaczynasz gotować. Standardowo takie działania zajmują od 30 do 40 minut. Istnieje jednak patent, dzięki któremu ziemniaki ugotujesz dużo szybciej. 

Jeśli do tej pory zalewałeś ziemniaki zimną wodą, przestań to robić. Do garnka możesz spokojnie wlać od razu wrzątek, co przyśpieszy w znacznym stopniu cały proces gotowania. Nie będziesz musiał tracić czasu na zagotowanie wody w garnku. Ten etap całkowicie wyeliminujesz z procesu gotowania ziemniaków.

Ziemniaki można ugotować dużo szybciej
Ziemniaki można ugotować dużo szybciej © Adobe Stock | photopixel

Co jeszcze możesz zrobić?

Wrzątek to nie jedyna metoda na przyśpieszenie gotowania ziemniaków. Zawsze możesz podzielić je dodatkowo na mniejsze kawałki, dzięki czemu warzywa będą potrzebowały znacznie mniej czasu, by stać się idealnie miękkie. Pamiętaj też, aby zawsze gotować je pod przykryciem. Z kolei sól najlepiej dodać pod sam koniec, ponieważ przyprawa ta spowalnia proces gotowania. 

Daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o wyżej opisanych patentach. A może stosujesz zupełnie inne rozwiązania? Jeśli tak, koniecznie mi o nich napisz. Z chęcią przetestuje nowe metody, bo jak zawsze powtarzam, przydatnych trików w kuchni nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii