Gdy zrobię te ziemniaki w domu, wszystko znika z talerzy w 5 minut

Proste i pyszne kotlety ziemniaczane z serem to przepis na prosty obiad dla całej rodziny. Złociste kotlety zrobisz w mgnieniu oka.

ObrazekPyszności - Fot. Pyszności
Ewa

Z ziemniaków można wyczarować naprawdę mnóstwo pyszności. W moim domu często goszczą w postaci złocistych kotletów z serowym wnętrzem, które apetycznie wypływa po rozkrojeniu. Ten swojski, domowy obiad z prostych i tanich składników jest szybki w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. W moim przepisie nie znajdziesz mięsa, ale jeśli chcesz, to do ziemniaczanej masy możesz dorzucić odrobinę pokrojonej w kostkę kiełbasy. Jednak wegetariańskiej wersji niczego nie brakuje i skuszą się na nią nawet zagorzali mięsożercy. Gotowe kotlety serwuję najczęściej w towarzystwie sałaty ze śmietaną lub szybkiej surówki z białej kapusty. Pysznie, szybko i tanio!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Kotlety ziemniaczane z serem

Składniki:

  • 3 ziemniaki - ugotowane
  • 2 cebule
  • 75 g sera gouda
  • sól/pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Jeśli zostają mi ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, to również wykorzystuję je do przygotowania kotletów.

2. Na patelnię wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz masło i smażę, aż warzywo się zeszkli.

3. Dorzucam starty ser i podgrzewam do momentu rozpuszczenia się sera.

Roztopiony ser z cebulą- Pyszności
Roztopiony ser z cebulą- Pyszności

4. Ugotowane ziemniaki odcedzam i przestudzam. Następnie ścieram je na tarce.

5. Dodaję sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki. Dorzucam też roztopiony ser z cebulą i dokładnie mieszam.

Kotlety ziemniaczane z serem- Pyszności
Kotlety ziemniaczane z serem- Pyszności

6. Do masy dodaję mąkę pszenną i mieszam przy pomocy rąk.

7. W rękach formuję kotlety i obtaczam je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.

Panierowanie kotletów- Pyszności
Panierowanie kotletów- Pyszności

8. Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Kotlety ziemniaczane z serem- Pyszności
Kotlety ziemniaczane z serem- Pyszności

9. Gotowe kotlety przekładam na talerz i podaję od razu po usmażeniu. Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.Smacznego!

Kotlety ziemniaczane z serem- Pyszności
Kotlety ziemniaczane z serem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej