Placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Gwiazda zawsze wrzuca ten składnik

Placki ziemniaczane to kultowe polskie danie, które można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jeśli jesteś ich fanem, to koniecznie musisz wypróbować recepturę od Magdy Gessler. Popularna kucharka dodaje do nich jeden ważny składnik.

ObrazekPlacki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/magdagessler_official/
Karol Wiak

Smaczne, chrupiące, aromatyczne - takie są placki ziemniaczane od Magdy Gessler

Poszukując inspiracji na obiad, z pewnością starasz się wybrać z jednej strony proste, a z drugiej strony naprawdę smaczne rozwiązania. A, że ziemniak to warzywo, które króluje w polskiej kuchni, to świetną opcją mogą okazać się placki ziemniaczane. Co ważne, możesz je podać w rozmaitej formie, z wieloma wspaniałymi dodatkami, które podkreślają smak tego dania.

Jakie powinny być te najlepsze placki? Pamiętaj, że to one są podstawą tego dania. Dlatego też, musisz zadbać o to, by były chrupiące i ze złocistym wierzchem. W takim przypadku, dobrze jest trzymać się tych sprawdzonych i tradycyjnych przepisów. I taka właśnie jest receptura od Magdy Gessler. Popularna restauratorka dodaje do masy ziemniaczanej jeden, wyjątkowy składnik, który powoduje, że placki zawsze wyjdą idealne.

Obrazek
Nietypowe placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje

Jak zrobić placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler?

To bardzo proste. Pamiętaj, że istotną rolę odgrywa tu jeden ważny składnik, który Magda Gessler dodaje do masy ziemniaczanej. A jest nim śmietana. Jeśli nie znałeś wcześniej tej receptury, to koniecznie wypróbuj ją już teraz!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 5 dużych ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • łyżka śmietany 12 proc.
  • sól
  • olej.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane w takim wydaniu, możesz podać na słodko lub na słono. Ich przygotowanie, rozpocznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o grubych oczkach. Podobną czynność wykonaj w przypadku cebuli. Odcedź warzywa z nadmiaru wody i połącz je w większej misce. Dodaj do nich jajko, przesianą mąkę, drobno posiekany czosnek, śmietanę. Dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.

Obrazek
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Teraz, czas na smażenie placków. Rozgrzej olej na patelni i przy pomocy łyżki formuj cienkie placuszki. Smaż je na złoty kolor, z obu stron. Gdy będą gotowe, to przełóż je na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki są już gotowe. Teraz podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Lubisz proste i smaczne dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀