Placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Gwiazda zawsze wrzuca ten składnik

Placki ziemniaczane to kultowe polskie danie, które można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jeśli jesteś ich fanem, to koniecznie musisz wypróbować recepturę od Magdy Gessler. Popularna kucharka dodaje do nich jeden ważny składnik.

ObrazekPlacki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/magdagessler_official/
Karol Wiak

Smaczne, chrupiące, aromatyczne - takie są placki ziemniaczane od Magdy Gessler

Poszukując inspiracji na obiad, z pewnością starasz się wybrać z jednej strony proste, a z drugiej strony naprawdę smaczne rozwiązania. A, że ziemniak to warzywo, które króluje w polskiej kuchni, to świetną opcją mogą okazać się placki ziemniaczane. Co ważne, możesz je podać w rozmaitej formie, z wieloma wspaniałymi dodatkami, które podkreślają smak tego dania.

Jakie powinny być te najlepsze placki? Pamiętaj, że to one są podstawą tego dania. Dlatego też, musisz zadbać o to, by były chrupiące i ze złocistym wierzchem. W takim przypadku, dobrze jest trzymać się tych sprawdzonych i tradycyjnych przepisów. I taka właśnie jest receptura od Magdy Gessler. Popularna restauratorka dodaje do masy ziemniaczanej jeden, wyjątkowy składnik, który powoduje, że placki zawsze wyjdą idealne.

Obrazek
Nietypowe placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje

Jak zrobić placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler?

To bardzo proste. Pamiętaj, że istotną rolę odgrywa tu jeden ważny składnik, który Magda Gessler dodaje do masy ziemniaczanej. A jest nim śmietana. Jeśli nie znałeś wcześniej tej receptury, to koniecznie wypróbuj ją już teraz!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 5 dużych ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • łyżka śmietany 12 proc.
  • sól
  • olej.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane w takim wydaniu, możesz podać na słodko lub na słono. Ich przygotowanie, rozpocznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o grubych oczkach. Podobną czynność wykonaj w przypadku cebuli. Odcedź warzywa z nadmiaru wody i połącz je w większej misce. Dodaj do nich jajko, przesianą mąkę, drobno posiekany czosnek, śmietanę. Dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.

Obrazek
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Teraz, czas na smażenie placków. Rozgrzej olej na patelni i przy pomocy łyżki formuj cienkie placuszki. Smaż je na złoty kolor, z obu stron. Gdy będą gotowe, to przełóż je na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki są już gotowe. Teraz podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Lubisz proste i smaczne dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej