Zanim dodam do zupy, mieszam śmietanę z innym składnikiem. Nigdy się nie warzy

Aby nadać zupie nutę delikatności lub podkręcić jej smak, często sięgamy po dodatek śmietany. Nieodpowiednio dodana może się jednak zwarzyć w zupie i zepsuć końcowy efekt dania. Jest jednak prosty sposób, aby tego uniknąć.

Zanim dodam do zupy, mieszam śmietanę z innym składnikiem. Nigdy się nie warzyZabielanie zupy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Odrobina śmietanki do zupy to obowiązkowy punkt gotowania kalafiorowej, ogórkowej czy też szczawiowej. Wlanie jej bezpośrednio do garnka nie jest jednak najlepszym pomysłem, bo może się zwarzyć. Pływające później w wywarze śmietanowe farfocle wyglądają nieapetycznie i niekorzystnie wpływają na końcowy efekt naszej pracy. Można jednak uniknąć tej wpadki w prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Jak dodawać śmietanę do zupy?

Gęstą śmietanę wymieszaj wcześniej z serkiem topionym. Dzięki konsystencji serka śmietanka nie wpłynie negatywnie na teksturę zupy, a smak dania nabierze nowego charakteru. y. Zupa stanie się bardziej kremowa, jedwabista i wyjątkowo apetyczna. Ten patent świetnie sprawdzi się przy zupach krem, jak brokułowa.

Zabielona zupa- Pyszności
Zabielona zupa- Pyszności © Licencjodawca

Jeśli jednak smak serka nie pasuje do twojej potrawy, sięgnij po stary, dobry i sprawdzony sposób, czyli hartowanie. Odlej niewielką ilość zupy do osobnej miseczki, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej z powrotem zawartość miseczki do garnka. Do śmietany warto dodać też odrobinę cukru, który wydobędzie więcej smaku na przykład z zupy pomidorowej.

Magda Gessler radzi, aby przy zabielaniu zupy nie patrzeć na kalorie i sięgnąć po tłustą śmietanę. Lepiej nie wybierać tutaj chudszego jogurtu naturalnego, bo może to negatywnie wpłynąć na całość. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc czasem nie warto z niego rezygnować. Jogurt naturalny ma również większą tendencję do zwarzenia się. Im mniejsza zawartość tłuszczu w produkcie, tym łatwiej o jego zwarzenie. Jeśli jednak obawiasz się dodawania śmietany, sięgnij po kremówkę. Jej konsystencja ułatwi zabielanie.

Zabielona zupa- Pyszności
Zabielona zupa- Pyszności © Licencjodawca

Jak zagęścić zupę?

Zupę zagęścić można nie tylko śmietaną. Sprawdzą się zblendowane na gładkie puree warzywa, przede wszystkim ziemniaki. Dodaj 2-3 sztuki do gotowania, wyjmij, zblenduj i dorzuć do zupy. Możesz sięgnąć również po zasmażkę, czyli wodę wymieszaną z mąką w proporcji 1:1. Wlewaj ją cienkim strumieniem, cały czas mieszając. W ten sposób możemy zagęścić zupy grzybowe, fasolowe lub gulaszowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie