Puszyste i mięciutkie ciasto jogurtowe. Tego przepisu po prostu nie da się zepsuć
Jest ekspresowe, tanie, pyszne i oszałamiająco puszyste. Do przepisu na to ciasto będziesz wracał jeszcze nie raz, więc lepiej go sobie zapisz. To najlepszy patent na udane spotkanie rodzinne, który wcielisz w życie w kilka chwil i zbytnio się nie napracujesz.
23.10.2023 | aktual.: 20.06.2024 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ekspresowe ciasta to to, co kochamy najbardziej. Chociaż w świecie idealnym zawsze mamy wystarczająco czasu, by w kuchni spędzić długie godziny na dokładnym wertowaniu receptur, przebieraniu składników, mieszaniu, pieczeniu i dekorowaniu najbardziej wymyślnych ciast, to w prawdziwym życiu... cóż, na pewno wiesz, jak to jest. I wtedy właśnie pojawia się to niezobowiązujące ciasto jogurtowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jego przygotowanie jest banalnie proste, a kiedy już skosztujesz pierwszy kęs, to zrozumiesz, co mieliśmy na myśli, pisząc o miękkości nie z tej ziemi. To dosłownie tak, jakbyś na deser wybrał się wysoko do nieba i skosztował puszystej chmurki rodem z bajek dla dzieci. Daleko posunięte porównanie? Zmienisz zdanie, kiedy zakończysz pracę nad tym ciastem jogurtowym. Naprawdę poczujesz się wtedy jak w niebie!
Oto przepis. Prawda, że banalnie prosty? Koniecznie daj nam znać, jak wrażenia!
Najdelikatniejsze ciasto jogurtowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 300 g twarogu,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 5 jajek,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
- Cztery jajka ubij z cukrem i szczyptą soli. Powstała puszysta masa jest już gotowa na jogurt naturalny. Wlej go ostrożnie, cały czas mieszając.
- Do tej mieszanki dolej jeszcze olej roślinny, a następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Twaróg wstaw do pojemnika i rozgnieć na przykład widelcem. Dodaj jedno jajko, cukier puder i całość zmiksuj na jednolitą masę. Teraz przelej ją na ciasto w tortownicy i delikatnie wyrównaj.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut. Następnie wystudź i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!