PrzepisCiastaPuszyste i mięciutkie ciasto jogurtowe. Tego przepisu po prostu nie da się zepsuć

Puszyste i mięciutkie ciasto jogurtowe. Tego przepisu po prostu nie da się zepsuć

Ciasto jogurtowe pyszne, jak żadne inne. Koniecznie przetestuj!
Ciasto jogurtowe pyszne, jak żadne inne. Koniecznie przetestuj!
Źródło zdjęć: © canva.com
23.10.2023 09:59, aktualizacja: 23.10.2023 10:31

Jest ekspresowe, tanie, pyszne i oszałamiająco puszyste. Do przepisu na to ciasto będziesz wracał jeszcze nie raz, więc lepiej go sobie zapisz. To najlepszy patent na udane spotkanie rodzinne, który wcielisz w życie w kilka chwil i zbytnio się nie napracujesz.

Ekspresowe ciasta to to, co kochamy najbardziej. Chociaż w świecie idealnym zawsze mamy wystarczająco czasu, by w kuchni spędzić długie godziny na dokładnym wertowaniu receptur, przebieraniu składników, mieszaniu, pieczeniu i dekorowaniu najbardziej wymyślnych ciast, to w prawdziwym życiu... cóż, na pewno wiesz, jak to jest. I wtedy właśnie pojawia się to niezobowiązujące ciasto jogurtowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jego przygotowanie jest banalnie proste, a kiedy już skosztujesz pierwszy kęs, to zrozumiesz, co mieliśmy na myśli, pisząc o miękkości nie z tej ziemi. To dosłownie tak, jakbyś na deser wybrał się wysoko do nieba i skosztował puszystej chmurki rodem z bajek dla dzieci. Daleko posunięte porównanie? Zmienisz zdanie, kiedy zakończysz pracę nad tym ciastem jogurtowym. Naprawdę poczujesz się wtedy jak w niebie!

Oto przepis. Prawda, że banalnie prosty? Koniecznie daj nam znać, jak wrażenia!

Najdelikatniejsze ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 300 g twarogu,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • odrobina soli.
Ciasto zawdzięcza swoją puszystość m.in. jogurtowi naturalnemu
Ciasto zawdzięcza swoją puszystość m.in. jogurtowi naturalnemu© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cztery jajka ubij z cukrem i szczyptą soli. Powstała puszysta masa jest już gotowa na jogurt naturalny. Wlej go ostrożnie, cały czas mieszając.
  2. Do tej mieszanki dolej jeszcze olej roślinny, a następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  3. Twaróg wstaw do pojemnika i rozgnieć na przykład widelcem. Dodaj jedno jajko, cukier puder i całość zmiksuj na jednolitą masę. Teraz przelej ją na ciasto w tortownicy i delikatnie wyrównaj.
  4. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut. Następnie wystudź i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także