PrzepisCiastaTo najszybsze ciasto czekoladowe. Zrobisz w 10 minut, a jest lepsze od murzynka

To najszybsze ciasto czekoladowe. Zrobisz w 10 minut, a jest lepsze od murzynka

Sprawdzony przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © canva.com
12.09.2023 15:03, aktualizacja: 16.03.2024 15:23

To ciasto czekoladowe zrobisz w tempie iście ekspresowym. Proces przygotowania zajmie ci mniej, niż seria reklam w telewizji, dlatego możesz się za to zabrać w przerwie ulubionego programu. Efekty? Nie do opisania, musisz się przekonać na własnym podniebieniu.

Na pewno zdarzają ci się takie dni, kiedy nachodzi cię na coś słodkiego i za nic nie możesz oprzeć się tej pokusie. Sięganie po żelki ze sklepu nie wchodzi jednak w grę — utwardzacze, syrop glukozowo-fruktozowy i barwnik ze sproszkowanych robaków totalnie cię nie interesują. O nie, w głowie narodziła ci się zgoła inna myśl. Ciasto. Czekoladowe i pyszne. Tylko jak tu znaleźć czas na jego przygotowanie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W takich sytuacjach twoim pierwszym odruchem powinno być sięgnięcie do tego przepisu. Jest tak prosty, jak tylko może być. Zakupy to nie fortuna, a czas przygotowania — absolutna błahostka. Na koniec wyjmiesz z piekarnika przepyszne ciasto czekoladowe, o którego każdy kawałek domownicy będą toczyć zacięte walki. Nasza propozycja? Zrób dwa ciasta. Jedno dla nich, a drugie — dla siebie. A co tam, czasem można sobie pofolgować!

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki kakao.
To ciast przygotujesz w ekspresowym tempie
To ciast przygotujesz w ekspresowym tempie© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzenie tego ciasta czekoladowego jest nie tylko bardzo szybkie, ale i niezwykle łatwe. Poradzi sobie z nim każdy amator. Przygotuj tylko kilka niezbędnych narzędzi: dwie miski, formę do pieczenia, nóż i drewnianą łyżkę.
  2. W pierwszej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. W drugiej — jajka, olej i mleko.
  3. Teraz połącz wszystkie składniki w jedną całość. Masa powinna być jednolita, bez żadnych grudek.
  4. Przygotowane ciasto wlej do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Tabliczkę czekolady posiekaj nożem, wsyp do masy i wymieszaj.
  5. Formę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 40 minut. Możesz je później ozdobić, na przykład cukrem pudrem albo płatkami migdałów. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także