To najszybsze ciasto czekoladowe. Zrobisz w 10 minut, a jest lepsze od murzynka

To ciasto czekoladowe zrobisz w tempie iście ekspresowym. Proces przygotowania zajmie ci mniej, niż seria reklam w telewizji, dlatego możesz się za to zabrać w przerwie ulubionego programu. Efekty? Nie do opisania, musisz się przekonać na własnym podniebieniu.

Sprawdzony przepis na ekspresowe ciasto czekoladoweSprawdzony przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © canva.com

Na pewno zdarzają ci się takie dni, kiedy nachodzi cię na coś słodkiego i za nic nie możesz oprzeć się tej pokusie. Sięganie po żelki ze sklepu nie wchodzi jednak w grę — utwardzacze, syrop glukozowo-fruktozowy i barwnik ze sproszkowanych robaków totalnie cię nie interesują. O nie, w głowie narodziła ci się zgoła inna myśl. Ciasto. Czekoladowe i pyszne. Tylko jak tu znaleźć czas na jego przygotowanie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

W takich sytuacjach twoim pierwszym odruchem powinno być sięgnięcie do tego przepisu. Jest tak prosty, jak tylko może być. Zakupy to nie fortuna, a czas przygotowania — absolutna błahostka. Na koniec wyjmiesz z piekarnika przepyszne ciasto czekoladowe, o którego każdy kawałek domownicy będą toczyć zacięte walki. Nasza propozycja? Zrób dwa ciasta. Jedno dla nich, a drugie — dla siebie. A co tam, czasem można sobie pofolgować!

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki kakao.
To ciast przygotujesz w ekspresowym tempie
To ciast przygotujesz w ekspresowym tempie © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzenie tego ciasta czekoladowego jest nie tylko bardzo szybkie, ale i niezwykle łatwe. Poradzi sobie z nim każdy amator. Przygotuj tylko kilka niezbędnych narzędzi: dwie miski, formę do pieczenia, nóż i drewnianą łyżkę.
  2. W pierwszej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. W drugiej — jajka, olej i mleko.
  3. Teraz połącz wszystkie składniki w jedną całość. Masa powinna być jednolita, bez żadnych grudek.
  4. Przygotowane ciasto wlej do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Tabliczkę czekolady posiekaj nożem, wsyp do masy i wymieszaj.
  5. Formę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 40 minut. Możesz je później ozdobić, na przykład cukrem pudrem albo płatkami migdałów. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni