Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Proste kruche ciasteczka z jabłkowym nadzieniem to przepis na pyszny deser w jesiennym wydaniu. Błyskawicznie znikają z talerzy, nie zostają po nich nawet okruszki. Zobacz, jak je przygotować.

Ciasteczka z jablkami- PysznościCiasteczka z jablkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Urocze ciasteczka maślane skrywają w sobie pyszne nadzienie na bazie, jak wskazuje sam kształt, jabłek i obowiązkowej do tych owoców cynamonowej nutki. Smakują jak małe szarlotki i świetnie sprawdzą się jako pyszny podwieczorek czy słodka przekąska do szkoły czy pracy. Do ich przygotowania użyłam specjalnych foremek w kształcie jabłek, które znalazłam w Internecie, jednak sprawdzą się również inne kształty albo po prostu kwadraty. Są tak dobre, że lepiej pospieszyć się z jedzeniem - błyskawicznie znikają z talerzyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Jabłuszkowe ciasteczka z nadzieniem

Składniki:

Ciasteczka:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 kostka masła,
  • pół szklanki śmietany 18%.

Nadzienie:

  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • białko- do posmarowania,
  • cukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder i mieszam. Dorzucam miękkie masło i zaczynam wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając również kwaśną śmietanę. Na początku wyrabiam w misce, a następnie przekładam na blat podsypany mąką. Gotowe ciasto formuję w kulę i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Gotowe ciasto na ciasteczka- Pyszności
Gotowe ciasto na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam pokrojone owoce. Dodaję sól, cukier, cukier trzcinowy oraz cynamon i podsmażam całość. Gdy owoce się zarumienią, dosypuję mąkę i mieszam.

Jabłkowe nadzienie- Pyszności
Jabłkowe nadzienie- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Schłodzone ciasto podsypuję mąką i rozwałkowuję. Przy pomocy foremki wycinam kształt jabłuszek. W połowie z nich wycinam dodatkowo na środku mały otwór, na przykład w kształcie serduszka.

Wycinanie ciasteczek- Pyszności
Wycinanie ciasteczek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Jabłuszka bez okienka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładam porcję nadzienia i przykrywam drugim kawałkiem ciasta, tym razem z okienkiem i zabezpieczam brzegi przy pomocy widelca, dociskając je do siebie. Smaruję ciastka białkiem jaja i posypuję cukrem. Piekę przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.

Ciastka gotowe do pieczenia- Pyszności
Ciastka gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowe ciastka odstawiam, aby nieco przestygły, a następnie przekładam na talerz. Smacznego!

 Jabłuszkowe ciasteczka
Jabłuszkowe ciasteczka © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀