Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku
Proste kruche ciasteczka z jabłkowym nadzieniem to przepis na pyszny deser w jesiennym wydaniu. Błyskawicznie znikają z talerzy, nie zostają po nich nawet okruszki. Zobacz, jak je przygotować.
20.10.2023 09:33
Urocze ciasteczka maślane skrywają w sobie pyszne nadzienie na bazie, jak wskazuje sam kształt, jabłek i obowiązkowej do tych owoców cynamonowej nutki. Smakują jak małe szarlotki i świetnie sprawdzą się jako pyszny podwieczorek czy słodka przekąska do szkoły czy pracy. Do ich przygotowania użyłam specjalnych foremek w kształcie jabłek, które znalazłam w Internecie, jednak sprawdzą się również inne kształty albo po prostu kwadraty. Są tak dobre, że lepiej pospieszyć się z jedzeniem - błyskawicznie znikają z talerzyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłuszkowe ciasteczka z nadzieniem
Składniki:
Ciasteczka:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 kostka masła,
- pół szklanki śmietany 18%.
Nadzienie:
- 4 jabłka,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Dodatkowo:
- białko- do posmarowania,
- cukier do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder i mieszam. Dorzucam miękkie masło i zaczynam wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając również kwaśną śmietanę. Na początku wyrabiam w misce, a następnie przekładam na blat podsypany mąką. Gotowe ciasto formuję w kulę i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam pokrojone owoce. Dodaję sól, cukier, cukier trzcinowy oraz cynamon i podsmażam całość. Gdy owoce się zarumienią, dosypuję mąkę i mieszam.
Krok 3: Schłodzone ciasto podsypuję mąką i rozwałkowuję. Przy pomocy foremki wycinam kształt jabłuszek. W połowie z nich wycinam dodatkowo na środku mały otwór, na przykład w kształcie serduszka.
Krok 4: Jabłuszka bez okienka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładam porcję nadzienia i przykrywam drugim kawałkiem ciasta, tym razem z okienkiem i zabezpieczam brzegi przy pomocy widelca, dociskając je do siebie. Smaruję ciastka białkiem jaja i posypuję cukrem. Piekę przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.
Krok 5: Gotowe ciastka odstawiam, aby nieco przestygły, a następnie przekładam na talerz. Smacznego!