Ciasteczka Twix z kajmakiem i mleczną czekoladą. Smakują jak kultowe batony

Kruche i pyszne ciasteczka Twix to szybki przepis na smaczny deser inspirowany kultowym batonikiem. Ciastko, karmel i czekolada to trio idealne.

Ciasteczka Twix- PysznościCiasteczka Twix- Pyszności
Ewa

Kruche ciastka z karmelem

Sekretem idealnych ciasteczek jest odpowiednio przygotowane ciasto. To, czy osiągniemy pożądany efekt, zależy od naszej dokładności i odpowiedniego schłodzenia ciasta. Daj mu odpocząć w lodówce, a upieczone ciasteczka będą niesamowicie kruche i delikatne. Kruchy, maślany spód przykryliśmy słodką masą kajmakową i roztopioną mleczną czekoladą. To połączenie doskonale znają wszyscy fani kultowego batonika Twix. Kilka prostych składników wystarczy, aby wyczarować pyszny deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Małe ciasteczka idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie możesz przechowywać nawet tydzień w lodówce. Ostrzegamy jednak - znikną o wiele szybciej.

Ciasteczka Twix

Składniki:

        
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dekoracja

  • masa kajmakowa
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną połącz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem oraz solą. Wyrób ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie, na stolnicy lekko podsypanej mąką. Uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki chłodzeniu zatrzymujemy proces wiązania się glutenu i nasze ciasto lepiej będzie trzymało kształt oraz nie będzie kurczyło się w czasie pieczenia.

Obrazek
Ciasteczka Twix- Pyszności

Po tym czasie podsyp ciasto mąką i rozwałkuj. Wytnij okrągły kształt ciasteczek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 12 minut.

Ciasteczka Twix- Pyszności
Ciasteczka Twix- Pyszności

Na upieczonych ciasteczkach rozprowadź masę kajmakową i polej je roztopioną mleczną czekoladą. Możesz użyć też deserowej lub gorzkiej, jeśli wolisz ich smak. Wstaw do lodówki, aby czekolada nieco zastygła.

Obrazek
Ciasteczka Twix- Pyszności

Nasze ciasteczka inspirowane kultowym batonikiem są już gotowe.

Smacznego!

Obrazek
Ciasteczka Twix- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej