Ciasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem
Ciasto Grzesiek to inspirowany kultowym batonikiem deser bez pieczenia, który pokochasz od pierwszego kawałka. Jest ekspresowe w przygotowaniu, a słodycz masy i wafelków przełamuje wyrazisty dżem z czarnej porzeczki.
18.06.2022 | aktual.: 10.10.2023 09:52
Ciasto inspirowane pysznym batonikiem jest bardzo lekkie i kremowe, dzięki warstwie z bitej śmietany i mascarpone. Chrupiące wafelki nadają strukturę i konsystencję całości i upodabniają ciasto do znanych słodkości. Nie da się ukryć- desery inspirowane znanymi słodyczami to coś, o co prosicie nas chyba najczęściej. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni, bo przygotujesz je bez piekarnika. Pamiętaj jednak o tym, że należy przechowywać je w lodówce.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Grzesiek- składniki
650 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
4 wafelki Grześki (+2-3 sztuki bez czekolady do posypania)
250 g dżemu porzeczkowego
300 g herbatników kakaowych
Przepis krok po kroku
Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij przy pomocy miksera. Pamiętaj- musi być naprawdę dobrze schłodzona. Następnie dodaj cukier puder i mascarpone (stopniowo, po łyżce).
Do strunowego woreczka przełóż wafelki Grześki. My postawiliśmy na klasyczne w czekoladzie i bez. Pokrusz je przy pomocy wałka lub tłuczka i dodaj do bitej śmietany. Całość dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Przykryj je warstwą porzeczkowego dżemu.
Na warstwie porzeczkowego dżemu rozprowadź część kremu z wafelkami. Następnie wyłóż warstwę herbatników i pozostały krem z bitej śmietany.Posyp całość pokruszonymi wafelkami i wstaw całość do lodówki. Powinno spędzić tam minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu herbatniki staną się miękkie, a smaki przegryzą się.
Ciasto jest gotowe!
Nasze ciasto jest już gotowe. Z naszego doświadczenia wiemy, że błyskawicznie znika z talerzyka. Delikatnie kwaśny dżem równoważy smak słodkiego kremu. Całość wzbogacają pyszne wafelki. W ten sposób powstało ciasto doskonałe na wszystkie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętaj tylko, żeby trzymać ciasto w lodówce.
Smacznego!