PrzepisCiasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem

Ciasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem

Ciasto Grzesiek bez pieczenia - inspirowane kultowym batonikiem
Ewa

18.06.2022 13:16, aktual.: 10.10.2023 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto Grzesiek to inspirowany kultowym batonikiem deser bez pieczenia, który pokochasz od pierwszego kawałka. Jest ekspresowe w przygotowaniu, a słodycz masy i wafelków przełamuje wyrazisty dżem z czarnej porzeczki.

Ciasto inspirowane pysznym batonikiem jest bardzo lekkie i kremowe, dzięki warstwie z bitej śmietany i mascarpone. Chrupiące wafelki nadają strukturę i konsystencję całości i upodabniają ciasto do znanych słodkości. Nie da się ukryć- desery inspirowane znanymi słodyczami to coś, o co prosicie nas chyba najczęściej. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni, bo przygotujesz je bez piekarnika. Pamiętaj jednak o tym, że należy przechowywać je w lodówce.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto Grzesiek- składniki

650 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

500 g mascarpone

4 wafelki Grześki (+2-3 sztuki bez czekolady do posypania)

250 g dżemu porzeczkowego

300 g herbatników kakaowych

Przepis krok po kroku

Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij przy pomocy miksera. Pamiętaj- musi być naprawdę dobrze schłodzona. Następnie dodaj cukier puder i mascarpone (stopniowo, po łyżce).

Do strunowego woreczka przełóż wafelki Grześki. My postawiliśmy na klasyczne w czekoladzie i bez. Pokrusz je przy pomocy wałka lub tłuczka i dodaj do bitej śmietany. Całość dokładnie wymieszaj.

Obraz

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Przykryj je warstwą porzeczkowego dżemu.

Obraz

Na warstwie porzeczkowego dżemu rozprowadź część kremu z wafelkami. Następnie wyłóż warstwę herbatników i pozostały krem z bitej śmietany.Posyp całość pokruszonymi wafelkami i wstaw całość do lodówki. Powinno spędzić tam minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu herbatniki staną się miękkie, a smaki przegryzą się.

Obraz

Ciasto jest gotowe!

Nasze ciasto jest już gotowe. Z naszego doświadczenia wiemy, że błyskawicznie znika z talerzyka. Delikatnie kwaśny dżem równoważy smak słodkiego kremu. Całość wzbogacają pyszne wafelki. W ten sposób powstało ciasto doskonałe na wszystkie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętaj tylko, żeby trzymać ciasto w lodówce.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także