Kucharka zdradziła mi sprytny trik. Placki ziemniaczane nie będą ciemniały

Ciemniejąca masa ziemniaczana nie jest powodem do niepokoju. To zupełnie normalny proces, choć - trzeba przyznać - sprawiający nieco kłopotu, gdyż niszczy walory estetyczne dania. Znajoma kucharka podpowiedziała mi, co zrobić, żeby spowolnić ciemnienie ziemniaczanej masy. Ręczę: łatwiej się nie da.

Poznaj patent na Poznaj patent na idealne ciasto ziemniaczane, które nie ciemnieje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To, że masa ziemniaczana ciemnieje, jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa na smak dania. Odbiera jednak nieco wizualnych walorów, gdyż z ciemnego ciasta wychodzą szarawe, nieapetyczne placki. Co zrobić więc, by masa zachowała jasny kolor? Pokochacie ten patent (nie, nie mówimy tutaj o soku z cytryny).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Dlaczego masa na placki ziemniaczane ciemnieje?

To nie tyle masa, ile same ziemniaki nadają całości nieapetycznego szarego koloru. Ziemniaki bowiem zawierają enzymy, które reagują z tlenem i powodują zmianę koloru na ciemniejszy. To naturalny proces, który nie wpływa ani na smak, ani jakość placków, jedynie może czynić je mniej apetycznymi.

Za wszystkim stoi oksydaza polifenowa, czyli enzym, który powstaje w wyniku mechanicznego uszkodzenia rośliny. Takim uszkodzeniem jest m.in. pozbawienie ziemniaków skórki. Dlatego więc po obraniu następuje "ciemnienie" - enzym reaguje z tlenem, czego efektem są ciemne przebarwienia na kartoflach.

Ciemnienie masy ziemniaczanej jest naturalnym procesem
Ciemnienie masy ziemniaczanej jest naturalnym procesem © Pixabay

Co zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie ciemniała?

Chcąc uniknąć szybkiej zmiany koloru masy ziemniaczanej na szarą, najlepiej jest smażyć placki tuż po utarciu ziemniaków i przygotowaniu ciasta. Im dłużej masa pozostanie w misce, tym bardziej ciemny kolor przybierze, sprawiając, że placki staną się mniej apetyczne.

Słynnym trikiem jest dodanie soku z cytryny do ziemniaczanej masy - kwaśne środowisko hamuje utlenianie skrobi i zapobiega ciemnieniu (podobnie zadziałają jogurt naturalny lub śmietana). Tutaj jednak należy mieć na względzie fakt, że dodatek cytryny wpłynie finalnie na smak placków. Warto również wiedzieć, że ciemnienie ziemniaków jest szybsze, gdy są one starte na drobnych oczkach.

Jeśli nie chcesz ingerować w skład ciasta na placki na ziemniaczane, możesz skorzystać z bardzo prostego triku, który "sprzedała" mi znajoma kucharka. Wystarczy, że ograniczysz kontakt masy ziemniaczanej z powietrzem, posypując jej wierzch mąką ziemniaczaną lub pszenną. Następnie zakryj ciasto folią lub ściereczką i schowaj do lodówki. Pamiętaj, by zrobić to tuż po starciu ziemniaków i przygotowaniu masy.

Wybrane dla Ciebie
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀