Kucharka zdradziła mi sprytny trik. Placki ziemniaczane nie będą ciemniały

Ciemniejąca masa ziemniaczana nie jest powodem do niepokoju. To zupełnie normalny proces, choć - trzeba przyznać - sprawiający nieco kłopotu, gdyż niszczy walory estetyczne dania. Znajoma kucharka podpowiedziała mi, co zrobić, żeby spowolnić ciemnienie ziemniaczanej masy. Ręczę: łatwiej się nie da.

Poznaj patent na Poznaj patent na idealne ciasto ziemniaczane, które nie ciemnieje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To, że masa ziemniaczana ciemnieje, jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa na smak dania. Odbiera jednak nieco wizualnych walorów, gdyż z ciemnego ciasta wychodzą szarawe, nieapetyczne placki. Co zrobić więc, by masa zachowała jasny kolor? Pokochacie ten patent (nie, nie mówimy tutaj o soku z cytryny).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Dlaczego masa na placki ziemniaczane ciemnieje?

To nie tyle masa, ile same ziemniaki nadają całości nieapetycznego szarego koloru. Ziemniaki bowiem zawierają enzymy, które reagują z tlenem i powodują zmianę koloru na ciemniejszy. To naturalny proces, który nie wpływa ani na smak, ani jakość placków, jedynie może czynić je mniej apetycznymi.

Za wszystkim stoi oksydaza polifenowa, czyli enzym, który powstaje w wyniku mechanicznego uszkodzenia rośliny. Takim uszkodzeniem jest m.in. pozbawienie ziemniaków skórki. Dlatego więc po obraniu następuje "ciemnienie" - enzym reaguje z tlenem, czego efektem są ciemne przebarwienia na kartoflach.

Ciemnienie masy ziemniaczanej jest naturalnym procesem
Ciemnienie masy ziemniaczanej jest naturalnym procesem © Pixabay

Co zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie ciemniała?

Chcąc uniknąć szybkiej zmiany koloru masy ziemniaczanej na szarą, najlepiej jest smażyć placki tuż po utarciu ziemniaków i przygotowaniu ciasta. Im dłużej masa pozostanie w misce, tym bardziej ciemny kolor przybierze, sprawiając, że placki staną się mniej apetyczne.

Słynnym trikiem jest dodanie soku z cytryny do ziemniaczanej masy - kwaśne środowisko hamuje utlenianie skrobi i zapobiega ciemnieniu (podobnie zadziałają jogurt naturalny lub śmietana). Tutaj jednak należy mieć na względzie fakt, że dodatek cytryny wpłynie finalnie na smak placków. Warto również wiedzieć, że ciemnienie ziemniaków jest szybsze, gdy są one starte na drobnych oczkach.

Jeśli nie chcesz ingerować w skład ciasta na placki na ziemniaczane, możesz skorzystać z bardzo prostego triku, który "sprzedała" mi znajoma kucharka. Wystarczy, że ograniczysz kontakt masy ziemniaczanej z powietrzem, posypując jej wierzch mąką ziemniaczaną lub pszenną. Następnie zakryj ciasto folią lub ściereczką i schowaj do lodówki. Pamiętaj, by zrobić to tuż po starciu ziemniaków i przygotowaniu masy.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo