Raz nie miałam mleka i dodałam inny napój do ciasta na naleśniki. Teraz ciągle tak robię

Przepis na ideale naleśniki istnieje, jednak nie zawiera tych samych składników, które zazwyczaj lądują w naleśnikowej masie. Za genialnym rezultatem stoi podmiana jednego produktu.

Jak przygotować idealne naleśnki?Jak przygotować idealne naleśnki?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Mówią, że to lenistwo jest matką wynalazków. Sama się o tym przekonałam, kiedy chciałam zrobić naleśniki, a nie miałam mleka pod ręką. Zamiast pójść do sklepu, postanowiłam przetestować inny składnik. Okazało się, że majonez dodany do naleśnikowego ciasta diametralnie zmienia ich finalną strukturę - stają się nieziemsko delikatne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Co dodać do ciasta na naleśniki?

Sekretem udanych naleśników jest ciasto. Zawsze warto mieć na podorędziu swój ulubiony przepis, który nie zawodzi (jak ten poniżej). Proporcje zależą od tego, na jakich składnikach bazujemy. Przykładowo, osoby korzystające z mąki bezglutenowej będą potrzebować większej ilości płynu, by nadać naleśnikowej masie odpowiedniej konsystencji.

Najlepsze ciasto naleśnikowe jest wynikiem prób i błędów. Sama się o tym przekonałam, bo najsmaczniejsze, ale też wybitnie miękkie i delikatne naleśniki zrobiłam przypadkiem, kombinując z dodatkami. To właśnie zamiana mleka na majonez okazała się strzałem w dziesiątkę. Od teraz nie robię naleśników inaczej. Co więcej, do masy naleśnikowej na majonezie można dodać cukier, cukier waniliowy lub inne słodzidło i stworzyć placuszki na słodko.

Warto pamiętać, że za miękkość naszych naleśników odpowiada też kilka innych czynników. Za duża ilość mąki czy jajek sprawi, że placuszki staną się twarde. Niezbędny jest również dodatek oleju w naleśnikowej masie - nada naleśnikom nie tylko miękkości, ale też elastyczności. Nie zapominajmy, że ciasto potrzebuje odpoczynku (minimum 30 minut). Jeśli zaczniesz smażyć naleśniki tuż po przygotowaniu masy, mogą stać się kruche i nieelastyczne.

Pyszne i miękkie naleśniki na majonezie
Jak zrobić pyszne i miękkie naleśniki na majonezie? © Pixabay

Miękkie i delikatne naleśniki na majonezie. Przepis

Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszałam z jajkami. Następnie dodałam olej, wodę i na końcu przesianą mąkę z solą.
  2. Gotowe ciasto odstawiłam na ok. 30 minut, by odpoczęło.
  3. Po tym czasie rozgrzałam patelnię i smażyłam naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.


Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne