Raz nie miałam mleka i dodałam inny napój do ciasta na naleśniki. Teraz ciągle tak robię

Przepis na ideale naleśniki istnieje, jednak nie zawiera tych samych składników, które zazwyczaj lądują w naleśnikowej masie. Za genialnym rezultatem stoi podmiana jednego produktu.

Jak przygotować idealne naleśnki?Jak przygotować idealne naleśnki?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Mówią, że to lenistwo jest matką wynalazków. Sama się o tym przekonałam, kiedy chciałam zrobić naleśniki, a nie miałam mleka pod ręką. Zamiast pójść do sklepu, postanowiłam przetestować inny składnik. Okazało się, że majonez dodany do naleśnikowego ciasta diametralnie zmienia ich finalną strukturę - stają się nieziemsko delikatne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Co dodać do ciasta na naleśniki?

Sekretem udanych naleśników jest ciasto. Zawsze warto mieć na podorędziu swój ulubiony przepis, który nie zawodzi (jak ten poniżej). Proporcje zależą od tego, na jakich składnikach bazujemy. Przykładowo, osoby korzystające z mąki bezglutenowej będą potrzebować większej ilości płynu, by nadać naleśnikowej masie odpowiedniej konsystencji.

Najlepsze ciasto naleśnikowe jest wynikiem prób i błędów. Sama się o tym przekonałam, bo najsmaczniejsze, ale też wybitnie miękkie i delikatne naleśniki zrobiłam przypadkiem, kombinując z dodatkami. To właśnie zamiana mleka na majonez okazała się strzałem w dziesiątkę. Od teraz nie robię naleśników inaczej. Co więcej, do masy naleśnikowej na majonezie można dodać cukier, cukier waniliowy lub inne słodzidło i stworzyć placuszki na słodko.

Warto pamiętać, że za miękkość naszych naleśników odpowiada też kilka innych czynników. Za duża ilość mąki czy jajek sprawi, że placuszki staną się twarde. Niezbędny jest również dodatek oleju w naleśnikowej masie - nada naleśnikom nie tylko miękkości, ale też elastyczności. Nie zapominajmy, że ciasto potrzebuje odpoczynku (minimum 30 minut). Jeśli zaczniesz smażyć naleśniki tuż po przygotowaniu masy, mogą stać się kruche i nieelastyczne.

Pyszne i miękkie naleśniki na majonezie
Jak zrobić pyszne i miękkie naleśniki na majonezie? © Pixabay

Miękkie i delikatne naleśniki na majonezie. Przepis

Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszałam z jajkami. Następnie dodałam olej, wodę i na końcu przesianą mąkę z solą.
  2. Gotowe ciasto odstawiłam na ok. 30 minut, by odpoczęło.
  3. Po tym czasie rozgrzałam patelnię i smażyłam naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.


Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy