Dodaję tylko jedną łyżeczkę do ciasta. Naleśniki wychodzą dużo zdrowsze i lepiej wyglądają

Łyżeczka pewnej egzotycznej przyprawy sprawi, że naleśniki staną się remedium na niejedną jesienną dolegliwość. To łączenie przyjemnego z pożytecznym — zobacz przepis i sam się przekonaj.

Naleśniki ze specjalnym dodatkiem. Idealne na jesieńNaleśniki ze specjalnym dodatkiem. Idealne na jesień
Źródło zdjęć: © canva.com

Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza (lub przynajmniej zajmująca wysokie miejsce w czołówce) potrawa świata. Chociaż smażone z płynnego ciasta cienkie placki przybierają różne postaci w zależności od kraju, w którym są przygotowywane, to łączy je na tyle dużo, by zaliczały się do jednej, potężnej rodziny kulinarnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Klasyczną recepturę na naleśniki znamy wszyscy na pamięć i moglibyśmy ją wyrecytować nawet obudzeni w środku nocy. Mąka, mleka, jajka, woda (najlepiej gazowana) i sól przewijały się wspólnie pod trzepakami miksera już tyle razy, że nie sposób tego zliczyć. Dzisiaj chcemy ci zaproponować, by następnym razem, gdy będziesz robił naleśniki, odrobinę zmienić tę recepturę. Cały trik polega na dodaniu do ciasta... kurkumy.

Zdrowe naleśniki

Ta egzotyczna, uprawiana na największą skalę w Indiach, Chinach i Ameryce Południowej przyprawa sprawi, że naleśniki zyskają na trzech polach. Po pierwsze nabiorą ciekawego, żółtego koloru; po drugie, zyskają wyjątkowy smak. W końcu po trzecie (i najważniejsze) staną się one prawdziwym wsparciem dla zdrowia.

Naleśniki z kurkumą to zdrowa alternatywa dla znanej klasyki
Naleśniki z kurkumą to zdrowa alternatywa dla znanej klasyki © canva.com

Jeśli o właściwości prozdrowotne kurkumy chodzi, najbardziej doceniane jest jej działanie przeciwzapalne. To dlatego jej spożywanie zaleca się przede wszystkim okresem jesienno-zimowym. Co więcej, kurkuma wspiera metabolizm, przez co wiele osób stosuje ją jako wsparcie w odchudzaniu. Skutkiem "ubocznym" takiej praktyki jest też spadek poziomu cukru i cholesterolu. Przyznaj sam, że choćby z tego względu warto wypróbować tych naleśników!

Naleśniki z kurkumą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, mleko, sól, oliwę, kurkumę, mąkę i jajka zmiksuj ze sobą, robiąc to do momentu, w którym otrzymasz jednolitą masę.
  2. Z tak przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, chociaż ten wariant potrawy najlepiej sprawdzi się z wytrawnymi sosami. Może grzybowym? Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej