Dodaję tylko jedną łyżeczkę do ciasta. Naleśniki wychodzą dużo zdrowsze i lepiej wyglądają
Łyżeczka pewnej egzotycznej przyprawy sprawi, że naleśniki staną się remedium na niejedną jesienną dolegliwość. To łączenie przyjemnego z pożytecznym — zobacz przepis i sam się przekonaj.
16.10.2023 16:45
Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza (lub przynajmniej zajmująca wysokie miejsce w czołówce) potrawa świata. Chociaż smażone z płynnego ciasta cienkie placki przybierają różne postaci w zależności od kraju, w którym są przygotowywane, to łączy je na tyle dużo, by zaliczały się do jednej, potężnej rodziny kulinarnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczną recepturę na naleśniki znamy wszyscy na pamięć i moglibyśmy ją wyrecytować nawet obudzeni w środku nocy. Mąka, mleka, jajka, woda (najlepiej gazowana) i sól przewijały się wspólnie pod trzepakami miksera już tyle razy, że nie sposób tego zliczyć. Dzisiaj chcemy ci zaproponować, by następnym razem, gdy będziesz robił naleśniki, odrobinę zmienić tę recepturę. Cały trik polega na dodaniu do ciasta... kurkumy.
Zdrowe naleśniki
Ta egzotyczna, uprawiana na największą skalę w Indiach, Chinach i Ameryce Południowej przyprawa sprawi, że naleśniki zyskają na trzech polach. Po pierwsze nabiorą ciekawego, żółtego koloru; po drugie, zyskają wyjątkowy smak. W końcu po trzecie (i najważniejsze) staną się one prawdziwym wsparciem dla zdrowia.
Jeśli o właściwości prozdrowotne kurkumy chodzi, najbardziej doceniane jest jej działanie przeciwzapalne. To dlatego jej spożywanie zaleca się przede wszystkim okresem jesienno-zimowym. Co więcej, kurkuma wspiera metabolizm, przez co wiele osób stosuje ją jako wsparcie w odchudzaniu. Skutkiem "ubocznym" takiej praktyki jest też spadek poziomu cukru i cholesterolu. Przyznaj sam, że choćby z tego względu warto wypróbować tych naleśników!
Naleśniki z kurkumą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wodę, mleko, sól, oliwę, kurkumę, mąkę i jajka zmiksuj ze sobą, robiąc to do momentu, w którym otrzymasz jednolitą masę.
- Z tak przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, chociaż ten wariant potrawy najlepiej sprawdzi się z wytrawnymi sosami. Może grzybowym? Smacznego!