Najszybsze naleśniki na świecie. Gdy poznasz przepis, oszalejesz ze szczęścia

Lubisz naleśniki, ale nie przepadasz za ich smażeniem? Wcale nie musisz tego robić. Istnieje dużo szybszy i prostszy sposób!

Naleśniki w wersji XXLNaleśniki w wersji XXL
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Pyszności
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam przepisy na słodko. Nie inaczej jest w przypadku śniadań. Mogłabym jeść je na okrągło. Jeśli również należysz do grona miłośników słodkich smaków, moja dzisiejsza propozycja na pewno skradnie twoje serce. I to już od pierwszego kęsa. A jeśli wyznam, że przepis ten podbija internet, mamy prawdziwy sztos.

I już na wstępie zaznaczam, że dzisiejsza receptura nie tylko świetnie smakuje, ale też fajnie się prezentuje. Do tego zrobisz ją w mgnieniu oka. Ale to nadal nie koniec dobrych wiadomości, bo muszę dodać, że z dzisiejszym przepisem za jednym zamachem zrobisz pyszne śniadanie dla całej rodziny. Jak to w ogóle jest możliwe? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Naleśnik z piekarnika

Doskonale zdaję sobie sprawę, że rankiem zawsze brakuje czasu. Tym bardziej jest tak w środku zapracowanego tygodnia. Z drugiej strony nie oznacza to, że nie możesz przygotować dla siebie i całej swojej rodziny pysznego śniadania. Co więcej, jest to prostsze, niż myślisz.

Już za moment zdradzę ci, jak przygotować genialnego naleśnika w rozmiarze XXL. I nie martw się na zapas, nie będziesz musiał pilnować patelni, rozlewać kilka razy ciasta, czy przewracać co chwilę naleśnika, aby się nie przypalił. Tak naprawdę połączysz wszystkie składniki, przelejesz je do formy, dodasz owoce i wstawisz całość do piekarnika. 10 minut roboty i gotowe!

Naleśnik z piekarnika to prawdziwy sztos!
Naleśnik z piekarnika to prawdziwy sztos! © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić naleśnika XXL krok po kroku?

Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby stworzyć fajny, smaczny i przede wszystkim ciekawy posiłek dla całej rodziny. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dzisiaj. Muszę dodać, że do przepisu możesz użyć ulubionych owocówzmieniać je w zależności od pory roku. Dzięki takiemu rozwiązaniu słodkie śniadanie nigdy się nie znudzi, bo możesz serwować je za każdym razem z zupełnie innymi dodatkami.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 350 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 90 g roztopionego masła,
  • 1 szczypta soli,
  • ulubione owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki, dzięki czemu napowietrzysz ją jeszcze bardziej. Tym samym twój naleśnik będzie puszysty jak chmurka.
  2. Do przesianej mąki dodaj następnie proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder.
  3. W mikrofalówce dosłownie przez chwilę podgrzej masło, aby zupełnie się roztopiło. Proces ten możesz przyśpieszyć poprzez energiczne mieszanie masła, po wyjęciu miski z masłem z urządzenia. 
  4. W osobnej misce połącz jajka i mleko. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy rózgi kuchennej. 
  5. Następnie płynny miks zacznij łączyć powoli z sypkimi składnikami. Nie zapomnij dodać również roztopionego i przestudzonego masła. 
  6. Kiedy już uzyskasz strukturę jednolitej mieszanki, przelej ją do formy do pieczenia. 
  7. Na wierzchu rozsyp ulubione owoce według uznania.
  8. Tak przygotowany naleśnik wstaw na koniec do nagrzanego piekarnika. Piecz go w temp. 210 stopni Celsjusza przez 25 minut. Smacznego!

Naleśnik w takim wydaniu smakuje wybornie zarówno solo, jak i z dodatkami. W tej roli świetnie sprawdzi się zarówno cukier puder, jak i lukier, karmel oraz polewa czekoladowa. 

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają