Najszybsze naleśniki na świecie. Gdy poznasz przepis, oszalejesz ze szczęścia

Lubisz naleśniki, ale nie przepadasz za ich smażeniem? Wcale nie musisz tego robić. Istnieje dużo szybszy i prostszy sposób!

Naleśniki w wersji XXLNaleśniki w wersji XXL
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Pyszności

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam przepisy na słodko. Nie inaczej jest w przypadku śniadań. Mogłabym jeść je na okrągło. Jeśli również należysz do grona miłośników słodkich smaków, moja dzisiejsza propozycja na pewno skradnie twoje serce. I to już od pierwszego kęsa. A jeśli wyznam, że przepis ten podbija internet, mamy prawdziwy sztos.

I już na wstępie zaznaczam, że dzisiejsza receptura nie tylko świetnie smakuje, ale też fajnie się prezentuje. Do tego zrobisz ją w mgnieniu oka. Ale to nadal nie koniec dobrych wiadomości, bo muszę dodać, że z dzisiejszym przepisem za jednym zamachem zrobisz pyszne śniadanie dla całej rodziny. Jak to w ogóle jest możliwe? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Naleśnik z piekarnika

Doskonale zdaję sobie sprawę, że rankiem zawsze brakuje czasu. Tym bardziej jest tak w środku zapracowanego tygodnia. Z drugiej strony nie oznacza to, że nie możesz przygotować dla siebie i całej swojej rodziny pysznego śniadania. Co więcej, jest to prostsze, niż myślisz.

Już za moment zdradzę ci, jak przygotować genialnego naleśnika w rozmiarze XXL. I nie martw się na zapas, nie będziesz musiał pilnować patelni, rozlewać kilka razy ciasta, czy przewracać co chwilę naleśnika, aby się nie przypalił. Tak naprawdę połączysz wszystkie składniki, przelejesz je do formy, dodasz owoce i wstawisz całość do piekarnika. 10 minut roboty i gotowe!

Naleśnik z piekarnika to prawdziwy sztos!
Naleśnik z piekarnika to prawdziwy sztos! © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić naleśnika XXL krok po kroku?

Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby stworzyć fajny, smaczny i przede wszystkim ciekawy posiłek dla całej rodziny. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dzisiaj. Muszę dodać, że do przepisu możesz użyć ulubionych owocówzmieniać je w zależności od pory roku. Dzięki takiemu rozwiązaniu słodkie śniadanie nigdy się nie znudzi, bo możesz serwować je za każdym razem z zupełnie innymi dodatkami.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 350 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 90 g roztopionego masła,
  • 1 szczypta soli,
  • ulubione owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki, dzięki czemu napowietrzysz ją jeszcze bardziej. Tym samym twój naleśnik będzie puszysty jak chmurka.
  2. Do przesianej mąki dodaj następnie proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder.
  3. W mikrofalówce dosłownie przez chwilę podgrzej masło, aby zupełnie się roztopiło. Proces ten możesz przyśpieszyć poprzez energiczne mieszanie masła, po wyjęciu miski z masłem z urządzenia. 
  4. W osobnej misce połącz jajka i mleko. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy rózgi kuchennej. 
  5. Następnie płynny miks zacznij łączyć powoli z sypkimi składnikami. Nie zapomnij dodać również roztopionego i przestudzonego masła. 
  6. Kiedy już uzyskasz strukturę jednolitej mieszanki, przelej ją do formy do pieczenia. 
  7. Na wierzchu rozsyp ulubione owoce według uznania.
  8. Tak przygotowany naleśnik wstaw na koniec do nagrzanego piekarnika. Piecz go w temp. 210 stopni Celsjusza przez 25 minut. Smacznego!

Naleśnik w takim wydaniu smakuje wybornie zarówno solo, jak i z dodatkami. W tej roli świetnie sprawdzi się zarówno cukier puder, jak i lukier, karmel oraz polewa czekoladowa. 

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku