Proste śniadanie podaj w niebanalny sposób. Skuszą się nawet niejadki
Proste i szybkie śniadanie nie musi być nudne. Wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć coś z niczego.
19.10.2023 12:15
Tym razem główną rolę w śniadaniu zagra nie sałatka, jajecznica czy parówki, a chleb tostowy. Wszystko dzięki nietypowej formie podania. Zawinęłam dwie kromki w kształt przypominający gwiazdkę. Nie wymaga to specjalnych umiejętności, a jednocześnie potrafi odmienić wygląd całego talerza. Nietypowe kształty i różnorodne formy podania to mój sprawdzony patent na to, aby do jedzenia namówić również niejadki. W końcu jemy również oczami, więc nawet prosta potrawa podana w efektowny sposób może zrobić duże wrażenie i przy tym jeszcze bardziej kusić do zjedzenia. Polecam przetestować ten patent, bo chlebowe gwiazdki są proste w przygotowaniu, a staną się przy tym piękną ozdobą śniadaniowego talerza.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śniadaniowe gwiazdy - przepis
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego.
Dodatki:
- rukola,
- parówki,
- jajecznica,
- pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Biorę kromki pieczywa tostowego i przy pomocy noża robię nacięcia. Dokładnie pokazuję cały proces na filmiku. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam, jak powinny one przebiegać.
Krok 2. Podnoszę nacięte brzegi i zaginam do środka, formując kształt gwiazdki. Nie używam żadnej wykałaczki - dzięki odpowiednim nacięciom chleb trzyma kształt. Jeśli jednak masz z tym problem, możesz środek zabezpieczyć wykałaczką.
Krok 3. Tak przygotowane kromki pieczywa tostowego układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut, aby chleb stał się chrupiący.
Krok 4. Na dużym talerzu wykładam świeżą rukolę i kładę na nią podpieczone gwiazdki z chleba tostowego. Dodaję usmażoną jajecznicę, podgotowane lub podsmażone parówki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypuję całość solą oraz pieprzem i podaję.
Możesz tutaj użyć również innych dodatków, na przykład rukolę zastąpić miksem sałat lub świeżym szpinakiem, zamiast jajecznicy wybrać jajka sadzone, parówki zamienić na kiełbaski lub smażony boczek. Postaw na takie dodatki, jakie lubisz najbardziej. Smacznego!