Nie masz pomysłu na obiad? Kurczakowe kieszonki z niespodzianką sprawdzą się w tej roli idealnie

Kurczak świetnie sprawdzi się nie tylko w roli roladki. Przygotuj go jako genialną kieszonkę z ciekawym farszem, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia.

Już od samego patrzenia na takie pyszności można zgłodniećJuż od samego patrzenia na takie pyszności można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Nie ma nic gorszego niż gotowanie na okrągło tych samych potraw. Nie jest to nic przyjemnego zarówno dla kucharza, jak i osób, które potem muszą skonsumować taki obiad. Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje trochę odmiany. Nie inaczej jest w przypadku kuchni. I nie chodzi mi tu w ogóle o jakieś egzotyczne produkty. Wręcz przeciwnie, możesz pracować na dobrze znanych rzeczach, ale zmienić formę podania.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

Kurczak wcale nie musi być nudny. Podaj go w formie genialnych kieszonek, w których ukryjesz same rarytasy

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej.

Farsz:

  • 200 g serka koziego,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od dokładnego umyciaosuszenia piersi z kurczaka. Następnie każdy filet podzieliłam na dwie części. I w każdym takim elemencie zrobiłam dodatkowe nacięcie przez całą długość. Tak powstała "kieszonka".

W każdym kawałku kurczaka zrób dodatkowe nacięcie
W każdym kawałku kurczaka zrób dodatkowe nacięcie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przełożyłam kawałki kurczaka do miski, po czym dodałam do niej: oliwę z oliwek, ząbki czosnku, świeży rozmaryn, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszałam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Mieszanie składników
Mieszanie składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zajęłam się przygotowaniem farszu do sakiewek. Do koziego serka dodałam suszone pomidory w oleju, parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszałam zawartość miseczki i odstawiłam ją na bok. 

Serowa mieszanka
Serowa mieszanka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym ułożyłam deskę do krojenia. Na niej położyłam plaster szynki parmeńskiej, po czym w centralnej części ułożyłam kurczakową kieszonkę. 

Składanie kurczakowych kieszonek
Składanie kurczakowych kieszonek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do każdej kieszonki dodałam po solidnej łyżce farszu na bazie koziego serka, po czym zawinęłam wystające końcówki szynki i włożyłam je do formy do pieczenia. Tak przygotowane danie piekłam w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 40 minut

Faszerowanie kurczaka
Faszerowanie kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe kieszonki polecam serwować zarówno z lekką sałatką, jak i ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego! 

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej