Nie masz pomysłu na obiad? Kurczakowe kieszonki z niespodzianką sprawdzą się w tej roli idealnie
Kurczak świetnie sprawdzi się nie tylko w roli roladki. Przygotuj go jako genialną kieszonkę z ciekawym farszem, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia.
14.10.2023 | aktual.: 14.10.2023 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ma nic gorszego niż gotowanie na okrągło tych samych potraw. Nie jest to nic przyjemnego zarówno dla kucharza, jak i osób, które potem muszą skonsumować taki obiad. Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje trochę odmiany. Nie inaczej jest w przypadku kuchni. I nie chodzi mi tu w ogóle o jakieś egzotyczne produkty. Wręcz przeciwnie, możesz pracować na dobrze znanych rzeczach, ale zmienić formę podania.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak wcale nie musi być nudny. Podaj go w formie genialnych kieszonek, w których ukryjesz same rarytasy
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 6 plastrów szynki parmeńskiej.
Farsz:
- 200 g serka koziego,
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 1/3 szkl. tartego parmezanu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczęłam od dokładnego umycia i osuszenia piersi z kurczaka. Następnie każdy filet podzieliłam na dwie części. I w każdym takim elemencie zrobiłam dodatkowe nacięcie przez całą długość. Tak powstała "kieszonka".
Krok 2. Następnie przełożyłam kawałki kurczaka do miski, po czym dodałam do niej: oliwę z oliwek, ząbki czosnku, świeży rozmaryn, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszałam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Zajęłam się przygotowaniem farszu do sakiewek. Do koziego serka dodałam suszone pomidory w oleju, parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszałam zawartość miseczki i odstawiłam ją na bok.
Krok 4. Na blacie kuchennym ułożyłam deskę do krojenia. Na niej położyłam plaster szynki parmeńskiej, po czym w centralnej części ułożyłam kurczakową kieszonkę.
Krok 5. Do każdej kieszonki dodałam po solidnej łyżce farszu na bazie koziego serka, po czym zawinęłam wystające końcówki szynki i włożyłam je do formy do pieczenia. Tak przygotowane danie piekłam w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 40 minut.
Krok 6. Gotowe kieszonki polecam serwować zarówno z lekką sałatką, jak i ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!