PrzepisDania mięsneZapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Mięsne roladki
Mięsne roladki
Źródło zdjęć: © Pyszności
12.08.2023 18:53, aktualizacja: 11.10.2023 07:49

Pyszne mięsne roladki z pietruszkowym farszem to przepis na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskakuje wyjątkowym smakiem. Wystarczy kilka prostych składników.

Schab kojarzy się przede wszystkim z kotletami w panierce, które gospodynie przygotowują w niedzielne poranki. Dźwięk tłuczka roznosi się po klatkach schodowych, a na smażone mięso wszyscy czekają z utęsknieniem. W przypadku tych roladek pracy jest tyle samo, a nawet jeszcze mniej i robią ogromne wrażenie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste, a znajdujące się w środku masło wchłania się w struktury i nadaje dodatkowy smak i aromat. Takie mięsne roladki świetnie sprawdzą się jako uroczysty obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniakami, ale sprawdzi się również kasza (szczególnie polecam pęczak), frytki lub po prostu ugotowane ziemniaki z koperkiem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne roladki z masłem i pietruszką

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • sól/pieprz.

Panierka:

  • 3 jaja,
  • 1 szklanka bułki tartej.


Sposób przygotowania:

Krok 1. Miękkie masło przekładam do miseczki. Dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam. Opcjonalnie część pietruszki możesz zastąpić też koperkiem, tworząc pyszne masło ziołowe.

Masło ziołowe
Masło ziołowe© Pyszności

Krok 2. Kawałki schabu rozwijam tłuczkiem na cienkie płaty. Roztłukuję je przez kawałek folii spożywczej, żeby uniknąć porwania i rozbryzgiwania się mięsa. Doprawiam solą oraz pieprzem z obu stron.

Krok 3. Na rozbitym schabie rozprowadzam porcję masła z pietruszką. Równomiernie pokrywam masłem całą powierzchnię schabu, zostawiając cienutki pasek przy brzegu, aby łatwiej było zawinąć.

Mięsne roladki i sposób ich zawijania
Mięsne roladki i sposób ich zawijania© Licencjodawca | Pyszności



Krok 4. Zawijam w ciasną roladkę i panieruję po kolei w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po panierkę panko, jednak nasza klasyczna, polska bułka tarta sprawdzi się tutaj znakomicie.


Krok 5. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie spalić panierki.

Zawijanie mięsa
Zawijanie mięsa© Pyszności | Pyszności


Krok 6. Gotowe mięsne roladki podaję od razu po usmażeniu. Masło pięknie wniknęło w struktury mięsa, dzięki czemu jest ono soczyste, kruche i aromatyczne. Roladki podaję z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniakami i domową surówką. Świetnie smakują również na zimno, więc sprawdzą się także jako pyszna przekąska na imprezę.

Mięsne roladki
Mięsne roladki© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także