Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Pyszne mięsne roladki z pietruszkowym farszem to przepis na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskakuje wyjątkowym smakiem. Wystarczy kilka prostych składników.

Mięsne roladkiMięsne roladki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Schab kojarzy się przede wszystkim z kotletami w panierce, które gospodynie przygotowują w niedzielne poranki. Dźwięk tłuczka roznosi się po klatkach schodowych, a na smażone mięso wszyscy czekają z utęsknieniem. W przypadku tych roladek pracy jest tyle samo, a nawet jeszcze mniej i robią ogromne wrażenie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste, a znajdujące się w środku masło wchłania się w struktury i nadaje dodatkowy smak i aromat. Takie mięsne roladki świetnie sprawdzą się jako uroczysty obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniakami, ale sprawdzi się również kasza (szczególnie polecam pęczak), frytki lub po prostu ugotowane ziemniaki z koperkiem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Mięsne roladki z masłem i pietruszką

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • sól/pieprz.

Panierka:

  • 3 jaja,
  • 1 szklanka bułki tartej.


Sposób przygotowania:

Krok 1. Miękkie masło przekładam do miseczki. Dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam. Opcjonalnie część pietruszki możesz zastąpić też koperkiem, tworząc pyszne masło ziołowe.

Masło ziołowe- Pyszności
Masło ziołowe © Pyszności

Krok 2. Kawałki schabu rozwijam tłuczkiem na cienkie płaty. Roztłukuję je przez kawałek folii spożywczej, żeby uniknąć porwania i rozbryzgiwania się mięsa. Doprawiam solą oraz pieprzem z obu stron.

Krok 3. Na rozbitym schabie rozprowadzam porcję masła z pietruszką. Równomiernie pokrywam masłem całą powierzchnię schabu, zostawiając cienutki pasek przy brzegu, aby łatwiej było zawinąć.

Jak zawijać mięsne roladki- Pyszności
Mięsne roladki i sposób ich zawijania © Licencjodawca | Pyszności



Krok 4. Zawijam w ciasną roladkę i panieruję po kolei w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po panierkę panko, jednak nasza klasyczna, polska bułka tarta sprawdzi się tutaj znakomicie.


Krok 5. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie spalić panierki.

Zawijanie mięsa
Zawijanie mięsa © Pyszności | Pyszności


Krok 6. Gotowe mięsne roladki podaję od razu po usmażeniu. Masło pięknie wniknęło w struktury mięsa, dzięki czemu jest ono soczyste, kruche i aromatyczne. Roladki podaję z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniakami i domową surówką. Świetnie smakują również na zimno, więc sprawdzą się także jako pyszna przekąska na imprezę.

Mięsne roladki- Pyszności
Mięsne roladki © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej