Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Pyszne mięsne roladki z pietruszkowym farszem to przepis na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskakuje wyjątkowym smakiem. Wystarczy kilka prostych składników.

Mięsne roladkiMięsne roladki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Schab kojarzy się przede wszystkim z kotletami w panierce, które gospodynie przygotowują w niedzielne poranki. Dźwięk tłuczka roznosi się po klatkach schodowych, a na smażone mięso wszyscy czekają z utęsknieniem. W przypadku tych roladek pracy jest tyle samo, a nawet jeszcze mniej i robią ogromne wrażenie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste, a znajdujące się w środku masło wchłania się w struktury i nadaje dodatkowy smak i aromat. Takie mięsne roladki świetnie sprawdzą się jako uroczysty obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniakami, ale sprawdzi się również kasza (szczególnie polecam pęczak), frytki lub po prostu ugotowane ziemniaki z koperkiem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Mięsne roladki z masłem i pietruszką

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • sól/pieprz.

Panierka:

  • 3 jaja,
  • 1 szklanka bułki tartej.


Sposób przygotowania:

Krok 1. Miękkie masło przekładam do miseczki. Dodaję do niego posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam. Opcjonalnie część pietruszki możesz zastąpić też koperkiem, tworząc pyszne masło ziołowe.

Masło ziołowe- Pyszności
Masło ziołowe © Pyszności

Krok 2. Kawałki schabu rozwijam tłuczkiem na cienkie płaty. Roztłukuję je przez kawałek folii spożywczej, żeby uniknąć porwania i rozbryzgiwania się mięsa. Doprawiam solą oraz pieprzem z obu stron.

Krok 3. Na rozbitym schabie rozprowadzam porcję masła z pietruszką. Równomiernie pokrywam masłem całą powierzchnię schabu, zostawiając cienutki pasek przy brzegu, aby łatwiej było zawinąć.

Jak zawijać mięsne roladki- Pyszności
Mięsne roladki i sposób ich zawijania © Licencjodawca | Pyszności



Krok 4. Zawijam w ciasną roladkę i panieruję po kolei w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po panierkę panko, jednak nasza klasyczna, polska bułka tarta sprawdzi się tutaj znakomicie.


Krok 5. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie spalić panierki.

Zawijanie mięsa
Zawijanie mięsa © Pyszności | Pyszności


Krok 6. Gotowe mięsne roladki podaję od razu po usmażeniu. Masło pięknie wniknęło w struktury mięsa, dzięki czemu jest ono soczyste, kruche i aromatyczne. Roladki podaję z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniakami i domową surówką. Świetnie smakują również na zimno, więc sprawdzą się także jako pyszna przekąska na imprezę.

Mięsne roladki- Pyszności
Mięsne roladki © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥