Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Obiad, którym zachwycisz całą rodzinę

Przepis na pyszny i soczysty schab w aromatycznej marynacie, przekładany cebulą, ziemniakami i boczkiem. Tym obiadem zachwycisz swoich bliskich.

Schab przekładany- PysznościSchab przekładany- Pyszności
Ewa

Pieczony schab często gości w moim domu na uroczystych obiadach i przy innych okazjach. Ten przepis jednak tak przypadł mojej rodzinie do gustu, że sięgam po niego nie tylko od święta. Kruche mięso przełożone cienkimi pastrami ziemniaków, boczkiem oraz cebulą to obiad, podczas którego posypią się prośby o dokładkę. Sam boczek sprawia, że mięso pozostaje kruche i soczyste. Koniec z nudnym i przesuszonym schabem, ten przepis podbije twoje kubki smakowe i sprawi, że zachwycisz się od pierwszego kęsa. Podaj je wraz z ziemniakami i prostą surówką, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę.

Schab przekładany z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

      
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 300 g boczku wędzonego

Marynata

         
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram i myję. Kroję w niezbyt grube plastry.

2. Schab dzielę w plastry i doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.

3. Plastry schabu nadziewam na dwie wykałaczki, dodając między nimi plastry boczku oraz krążki cebuli.

Schab przekładany- Pyszności
Schab przekładany- Pyszności

4. Przygotowuję marynatę. Łączę olej, musztardę francuską, suszony cząber, kminek, sól oraz miód. Dokładnie mieszam.

Marynata do schabu- Pyszności
Marynata do schabu- Pyszności

5. Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową oraz papierem do pieczenia. Kładę przygotowane wcześniej mięso i polewam marynatą.

Schab przekładany- Pyszności
Schab przekładany- Pyszności

6. Schab zawijam w folię i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Piekę przez dwie godziny.

7. Gotowe mięso polewam sosem, który powstał z marynaty. Mięso podaję w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. Idealny na uroczyste obiady i rodzinne spotkania.Smacznego!

Schab przekładany boczkiem, cebulą i ziemniakami- Pyszności
Schab przekładany boczkiem, cebulą i ziemniakami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"