Schabu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Obiad, którym zachwycisz całą rodzinę
Przepis na pyszny i soczysty schab w aromatycznej marynacie, przekładany cebulą, ziemniakami i boczkiem. Tym obiadem zachwycisz swoich bliskich.
09.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 14:00
Pieczony schab często gości w moim domu na uroczystych obiadach i przy innych okazjach. Ten przepis jednak tak przypadł mojej rodzinie do gustu, że sięgam po niego nie tylko od święta. Kruche mięso przełożone cienkimi pastrami ziemniaków, boczkiem oraz cebulą to obiad, podczas którego posypią się prośby o dokładkę. Sam boczek sprawia, że mięso pozostaje kruche i soczyste. Koniec z nudnym i przesuszonym schabem, ten przepis podbije twoje kubki smakowe i sprawi, że zachwycisz się od pierwszego kęsa. Podaj je wraz z ziemniakami i prostą surówką, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę.
Schab przekładany z boczkiem i ziemniakami
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 2 duże ziemniaki
- 300 g boczku wędzonego
Marynata
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram i myję. Kroję w niezbyt grube plastry.
2. Schab dzielę w plastry i doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.
3. Plastry schabu nadziewam na dwie wykałaczki, dodając między nimi plastry boczku oraz krążki cebuli.
4. Przygotowuję marynatę. Łączę olej, musztardę francuską, suszony cząber, kminek, sól oraz miód. Dokładnie mieszam.
5. Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową oraz papierem do pieczenia. Kładę przygotowane wcześniej mięso i polewam marynatą.
6. Schab zawijam w folię i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Piekę przez dwie godziny.