Kurczak pieczony w słoiku. Idealny na wyjazdy i do spiżarni

Pyszny kurczak pieczony to obiad zamknięty w jednym słoiku. Idealnie sprawdzi się na wyjazdach. Przygotuj kilka słoików i ciesz się szybkim obiadem.

Obrazek
Ewa

Co można zamknąć w słoiku?

Wekowanie, pasteryzowanie i tyndalizacja to jedne z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki zamknięciu potraw w słoiki zachowują one swój smak i aromat. Wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się błyskawicznym, domowym obiadem. Z tej opcji chętnie korzystają osoby, które dużo wyjeżdżają lub pracują poza domem.  W słoiki najczęściej zamyka się różne pulpety w sosach, bigos, zupy, gulasze czy też gołąbki. Dziś mamy dla Ciebie przepis na pieczone udka z kurczaka. Sprawdzą się idealnie na kanapkę.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kurczak pieczony w słoiku

Składniki:

        
  • 2 kg udek z kurczaka
  • 2 łyżki soli
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Wybierz takie udka, które nie mają już kości- oszczędzisz sobie trochę pracy. Mięso przełóż do miski, dodaj sól i dobrze wymieszaj.

Obrazek
Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności

Na dno wyparzonego słoika dodaj pięć nasion ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe. Następnie wypełnij słoik kawałkami mięsa, owiń na górze folią aluminiową i zrób w niej otwory przy pomocy wykałaczki.

Obrazek
Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności

Dno formy wysyp gruboziarnistą solą i ustaw przygotowane słoiki z mięsem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności
Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności

Gorący bulion wymieszaj z żelatyną. Powstały wywar wlej do słoików z upieczonym mięsem, zakręć dobrze i odstaw do góry dnem. Uważaj- słoiki będą gorące. Kiedy wystygną- przechowuj je w chłodnym miejscu- lodówce lub spiżarni.

Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności
Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności

Takie mięso idealnie sprawdzi się na kanapki. Pożywna porcja może skutecznie zastąpić obiad. Pyszna, domowa konserwa z prostym składem, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Smacznego!

Obrazek
Kurczak pieczony w słoiku- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie