Kurczak pieczony w słoiku. Idealny na wyjazdy i do spiżarni
Pyszny kurczak pieczony to obiad zamknięty w jednym słoiku. Idealnie sprawdzi się na wyjazdach. Przygotuj kilka słoików i ciesz się szybkim obiadem.
27.10.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:49
Co można zamknąć w słoiku?
Wekowanie, pasteryzowanie i tyndalizacja to jedne z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki zamknięciu potraw w słoiki zachowują one swój smak i aromat. Wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się błyskawicznym, domowym obiadem. Z tej opcji chętnie korzystają osoby, które dużo wyjeżdżają lub pracują poza domem. W słoiki najczęściej zamyka się różne pulpety w sosach, bigos, zupy, gulasze czy też gołąbki. Dziś mamy dla Ciebie przepis na pieczone udka z kurczaka. Sprawdzą się idealnie na kanapkę.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kurczak pieczony w słoiku
Składniki:
- 2 kg udek z kurczaka
- 2 łyżki soli
- 8 liści laurowych
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Wybierz takie udka, które nie mają już kości- oszczędzisz sobie trochę pracy. Mięso przełóż do miski, dodaj sól i dobrze wymieszaj.
Na dno wyparzonego słoika dodaj pięć nasion ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe. Następnie wypełnij słoik kawałkami mięsa, owiń na górze folią aluminiową i zrób w niej otwory przy pomocy wykałaczki.
Dno formy wysyp gruboziarnistą solą i ustaw przygotowane słoiki z mięsem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Gorący bulion wymieszaj z żelatyną. Powstały wywar wlej do słoików z upieczonym mięsem, zakręć dobrze i odstaw do góry dnem. Uważaj- słoiki będą gorące. Kiedy wystygną- przechowuj je w chłodnym miejscu- lodówce lub spiżarni.
Takie mięso idealnie sprawdzi się na kanapki. Pożywna porcja może skutecznie zastąpić obiad. Pyszna, domowa konserwa z prostym składem, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Smacznego!