Prawdziwe spaghetti bolognese. Oryginalny przepis na makaron po bolońsku. Smakuje jak we Włoszech

Spaghetti bolognese (makaron po bolońsku) to jedno z naszych ulubionych dań włoskiej kuchni. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować pyszny makaron inspirowany klasycznym przepisem prosto z Włoch. Przepis na pastę spaghetti bolognese poniżej.

Obrazek
Ewa

Spaghetti bolognese – włoski przepis na prawdziwą pastę

Chociaż mogłoby się wydawać, że region pochodzenia tego makaronu jest znany, to burmistrz Bolonii od lat z tym walczy. Według zwolenników tradycji danie to, serwowane w restauracjach na całym świecie jako symbol Italii, w ogóle nie istnieje, a we włoskich restauracjach podawane jest tylko ze wzgląd na turystów.

Są jednak dokumenty, które potwierdzają, że spaghetti bolognese jak najbardziej istnieje we Włoszech, a na dodatek dokumenty potwierdzające ten fakt sięgają aż XVI wieku.

Jak zrobić spaghetti bolognese – makaron po bolońsku?

Jak zrobić spaghetti bolognese, czyli makaron po bolońsku? Jakie składniki będą potrzebne? Tak naprawdę każdy ma na to swój sprawdzony przepis i każdy (nawet Włoch) robi to trochę po swojemu. Są jednak składniki do spaghetti bolognese, których nie może zabraknąć: mięso mielone, seler naciowy, pomidory i marchewka.

Sos do spaghetti bolognese jest mięsno-warzywny, w którym nie brakuje włoskiego smaku i charakteru. Mięso tak naprawdę nie jest tu najważniejsze, bo to długo duszone warzywa oddają swój aromat.

Przepis na spaghetti bolognese, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej. Zobacz, jak zrobić makaron po bolońsku.

Składniki

Spaghetti bolognese – składniki

  1. 4 łyżki oliwy
  2. 2 łyżki masła
  3. 1 cebula
  4. 1-2 marchewki
  5. 2-3 łodygi selera naciowego
  6. 400 g mięsa mielonego
  7. 1200 g krojonych pomidorów pelati (z puszki)
  8. garść świeżej bazylii
  9. 1 łyżka soli
  10. 1 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić sos po bolońsku do spaghetti bolognese?

Sekretem sosu bolońskiego jest to, że w jego wnętrzu znajdują się warzywa. To świetny sposób na ich przemycenie w naszej diecie. Spaghetti bolognese nie oprze się żaden maluch!

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Łodygi selera naciowego umyj i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło i wrzuć pokrojone warzywa. Całość wymieszaj i smaż razem przez 5 minut.

Mięso do spaghetti bolognese – przygotowanie i składniki

W międzyczasie na osobnej patelni podsmaż mięso mielone. Najlepszym wyborem będzie wołowe, ale możesz sięgnąć również po wieprzowo-wołowe. Podsmażaj je przez kilka minut razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozdrobnij je łopatką, żeby nie powstały zbite, duże grudki mięsa.

Teraz połącz mięso z warzywną mieszanką. Następnie dodaj pomidory i liście bazylii. Sekretem pysznego sosu jest jego długie gotowanie. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez 3-4 godziny. Przed przykryciem możesz całość podlać ok. 100 ml czerwonego wina i smażyć, dopóki nie odparuje. Włosi do mięsa mielonego dodają też pancettę lub boczek. Możesz również to zrobić, żeby przepis stał się jeszcze bardziej włoski.

Serwowanie spaghetti bolognese. Z czym podawać?

Po 3-4 godzinach duszenia nas sos boloński do spaghetti bolognese jest już gotowy.

Podawaj go z ugotowanym al dente makaronem. Poza Włochami najczęściej wybiera się spaghetti, czyli cienkie nitki. Włosi rekomendują jednak pappardelle, czyli szerokie wstążki, bo sos lepiej do nich przylega. Wybierz taki rodzaj makaronu, jaki lubisz najbardziej.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej