Łosoś z patelni z marchewką i ryżem. Jak smażyć? Smaczny obiad w mniej niż godzinę
15.12.2021 09:00, aktual.: 05.03.2022 15:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Łosoś z patelni w towarzystwie marchewki i ryżu to szybki obiad, którego przygotowanie nie będzie wymagało od Ciebie żadnego wysiłku. Zdrowy posiłek w mniej niż godzinę!
Łosoś smażony na patelni. Przepis i lista składników
Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Dzisiaj stworzyliśmy proste danie z łososiem w kremowym sosie. Odrobina cytryny sprawia, że zwykła ryba staje się posiłkiem, jaki można serwować w najlepszej restauracji.
Z czym smażyć łososia? Jak serwować?
Dodatkiem do naszego łososia będzie ugotowany ryż z zakręconą marchewkę. Takie połączenie nie dość, że jest naprawdę smaczne, to pozwala przemycić do Twojego posiłku dodatkową porcję warzyw.
Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Przepis na łososia z patelni – czas smażenia i sposób przyrządzenia oraz składniki niezbędne do wykonania dania znajdziecie poniżej.
Składniki
Łosoś z patelni – składniki
- 4 kawałki łososia
- 2 łyżeczki soli (z podziałem na pół)
- 2 łyżeczki pieprzu (z podziałem na pół)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml wytrawnego białego wina
- 250 ml śmietanki 18%
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego
- 90 g świeżego szpinaku
- 1 cytryna
Ryżowa kopuła – czego potrzebujesz?
- 1 marchewka
- 1/3 cebuli
- 1 szklanka marchewki
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Łosoś z patelni – przygotowanie krok po kroku. Jak smażyć?
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania łososia.
Łososia umyj, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i podziel na kawałki. Z obu stron przypraw łososia solą i pieprzem.
Jak smażyć łososia na patelni?
Doprawionego łososia podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, po czym odstaw go na bok. Smaż go z jednej strony, skórą do dołu, nie dłużej niż 4-5 minut (czas smażenia łososia powinien być krótki).
Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilę, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Rób to na małym ogniu, żeby nic nie przypalić – czosnek, który się przypali, robi się nieprzyjemnie gorzki.
Następnie dodaj na patelnię wytrawne białe wino oraz śmietankę 18%, która jest idealna do zagęszczenia sosu, zupy, jak i zapiekanki. Na patelnię dodaj również sól, pieprz oraz kmin rzymski.
Zawartość patelni dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj starty parmezan i umyty świeży szpinak. Posiekaj go przed wrzuceniem na patelnie- lepiej wkomponuje się w danie.
Ponownie dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje dodaj na patelnie podsmażonego wcześniej łososia oraz podzieloną w cienkie plastry cytrynę. Gotuj mieszankę na małym ogniu przez kilka minut.
Przejdź do kolejnego etapu przepisu.
Ryż z marchewką do łososia
W międzyczasie przygotuj mieszankę na bazie ryżu.
W skład naszego miksu będzie wchodziła marchewka, którą musimy wcześniej przygotować. Obrane warzywo najpierw zoodluj. Następnie w garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek podmaż drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj do naczynia zakręconą marchewkę oraz surowy ryż. Nie zapomnij również o wodzie, soli oraz pieprzu.
Dokładnie przemieszaj zawartość garnka, po czym gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka, aby składniki nie przykleiły się do dna naczynia.
Ryż możesz gotować w trakcie przygotowywania sosu. Dzięki temu zrobisz to jeszcze szybciej. Nie potrzeba mieć specjalnie podzielnej uwagi :)
Jak serwować łososia smażonego na patelni?
Wszystkie składniki mamy już gotowe, teraz wystarczy je połączyć.
Ułóż na talerzu łososia w kremowym sosie. Natomiast część mieszanki z garnka przełóż do miseczki, po czym odwróć ją do góry dnem i umieść na talerzu. I to wszystko!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie zajrzyj do naszej bogatej bazy z kulinarnymi recepturami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek.