Łosoś z patelni z marchewką i ryżem. Jak smażyć? Smaczny obiad w mniej niż godzinę

Łosoś z patelni w towarzystwie marchewki i ryżu to szybki obiad, którego przygotowanie nie będzie wymagało od Ciebie żadnego wysiłku. Zdrowy posiłek w mniej niż godzinę!

Obrazek
Pyszności

Łosoś smażony na patelni. Przepis i lista składników

Łosoś to jedna z naszych ulubionych ryb. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Dzisiaj stworzyliśmy proste danie z łososiem w kremowym sosie. Odrobina cytryny sprawia, że zwykła ryba staje się posiłkiem, jaki można serwować w najlepszej restauracji.

Z czym smażyć łososia? Jak serwować?

Dodatkiem do naszego łososia będzie ugotowany ryż z zakręconą marchewkę. Takie połączenie nie dość, że jest naprawdę smaczne, to pozwala przemycić do Twojego posiłku dodatkową porcję warzyw.

Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Przepis na łososia z patelni – czas smażenia i sposób przyrządzenia oraz składniki niezbędne do wykonania dania znajdziecie poniżej.

Składniki

Łosoś z patelni – składniki

  1. 4 kawałki łososia
  2. 2 łyżeczki soli (z podziałem na pół)
  3. 2 łyżeczki pieprzu (z podziałem na pół)
  4. 1/2 cebuli
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 120 ml wytrawnego białego wina
  7. 250 ml śmietanki 18%
  8. 1/2 szklanki parmezanu
  9. 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  10. 90 g świeżego szpinaku
  11. 1 cytryna

Ryżowa kopuła – czego potrzebujesz?

  1. 1 marchewka
  2. 1/3 cebuli
  3. 1 szklanka marchewki
  4. 500 ml wody
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu

Łosoś z patelni – przygotowanie krok po kroku. Jak smażyć?

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania łososia.

Łososia umyj, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i podziel na kawałki. Z obu stron przypraw łososia solą i pieprzem.

łosoś z patelni z ryżem i marchewką

Jak smażyć łososia na patelni?

Doprawionego łososia podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, po czym odstaw go na bok. Smaż go z jednej strony, skórą do dołu, nie dłużej niż 4-5 minut (czas smażenia łososia powinien być krótki).

Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilę, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Rób to na małym ogniu, żeby nic nie przypalić – czosnek, który się przypali, robi się nieprzyjemnie gorzki.

Następnie dodaj na patelnię wytrawne białe wino oraz śmietankę 18%, która jest idealna do zagęszczenia sosu, zupy, jak i zapiekanki. Na patelnię dodaj również sól, pieprz oraz kmin rzymski.

łosoś z patelni z ryżem i marchewką

Zawartość patelni dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj starty parmezan i umyty świeży szpinak. Posiekaj go przed wrzuceniem na patelnie- lepiej wkomponuje się w danie.

łosoś z patelni z ryżem i marchewką

Ponownie dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje dodaj na patelnie podsmażonego wcześniej łososia oraz podzieloną w cienkie plastry cytrynę. Gotuj mieszankę na małym ogniu przez kilka minut.

łosoś z patelni z ryżem i marchewką

Przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Ryż z marchewką do łososia

W międzyczasie przygotuj mieszankę na bazie ryżu.

W skład naszego miksu będzie wchodziła marchewka, którą musimy wcześniej przygotować. Obrane warzywo najpierw zoodluj. Następnie w garnku z rozgrzaną oliwą z oliwek podmaż drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj do naczynia zakręconą marchewkę oraz surowy ryż. Nie zapomnij również o wodzie, soli oraz pieprzu.

łosoś z patelni z ryżem i marchewką

Dokładnie przemieszaj zawartość garnka, po czym gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka, aby składniki nie przykleiły się do dna naczynia.

Ryż możesz gotować w trakcie przygotowywania sosu. Dzięki temu zrobisz to jeszcze szybciej. Nie potrzeba mieć specjalnie podzielnej uwagi :)

Jak serwować łososia smażonego na patelni?

Wszystkie składniki mamy już gotowe, teraz wystarczy je połączyć.

Ułóż na talerzu łososia w kremowym sosie. Natomiast część mieszanki z garnka przełóż do miseczki, po czym odwróć ją do góry dnem i umieść na talerzu. I to wszystko!

łosoś z patelni z ryżem i marchewką

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie zajrzyj do naszej bogatej bazy z kulinarnymi recepturami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej