PrzepisDania główneŚwiąteczny schab w sosie własnym. Jak upiec, żeby był soczysty?

Świąteczny schab w sosie własnym. Jak upiec, żeby był soczysty?

Świąteczny schab w sosie własnym. Jak upiec, żeby był soczysty?
Pyszności

12.12.2021 10:55, aktual.: 12.12.2021 11:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świąteczny schab w sosie własnym podany z ziemniaczanym chrustem to gotowy przepis na grudniowy obiad dla całej rodziny. Tej receptury po prostu nie możesz przegapić!

Przepis na świąteczny schab

Genialny świąteczny schab wieprzowy połączyliśmy z suszonymi owocami, fenomenalnym sosem oraz ziemniaki w ciekawej formie. Taka kombinacja to gotowa receptura na świąteczny hit. W czasie pieczenia powstaje sos, który zwieńcza całe danie.

Jakie dodatki do schabu na święta?

Zamiast tradycyjnych ziemniaków do świątecznego schabu podaliśmy dzisiaj ziemniaczany chrust. Prezentuje się naprawdę niesamowicie na talerzu i nadaje nowy wygląd nawet tradycyjnym daniom. Dzięki temu, że dodaliśmy do środka przyprawy, to nie są one tylko nudnym dodatkiem.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Świąteczny schab – składniki

  1. 1 kg schabu wieprzowego
  2. 2-3 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżka suszonego majeranku
  4. 1 łyżeczka mielonego kminku
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 12 suszonych moreli
  9. 13 suszonych śliwek
  10. 400 ml bulionu (drobiowy/warzywny)
  11. 3-4 liście laurowe
  12. 1 łyżka owoców jałowca
  13. 40 g masła
  14. 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ziemniaczany chrust

  1. 5 ziemniaków
  2. 1 łyżka suszonego rozmarynu
  3. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  4. 1 łyżeczka soli

Jak zrobić świąteczny schab? Przygotowanie

Zacznij od przygotowania schabu.

W tym celu mięso w jednym kawałku najpierw umyj, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie umieść schab na desce do krojenia, po czym natnij go w poziomie w 4 miejscach w taki sposób, aby powstały dodatkowe kieszonki. Jeśli boisz się, że natniesz za głęboko, to pod kawałek mięsa podłóż dwie drewniane łyżki.

Teraz polej mięso olejem, po czym dopraw przy pomocy: suszonego majeranku, mielonego kminku, soli i pieprzu. Nie zapomnij również o ząbkach czosnku, które przed użyciem przeciśnij przez praskę. Olej sprawi, że przyprawy dokładnie otoczą mięsa. Pamiętaj o tym, żeby dokładnie je wetrzeć, by każdy kawałek był przyprawiony.

Obraz

Faszerowanie świątecznego schabu i przygotowanie sosu

Teraz ułóż na blacie kuchennym 7 kawałków sznurka wędliniarskiego (w pionie). Bezpośrednio na nich umieść wcześniej przygotowany schab. Mięso ułóż w poziomie.

We wcześniej przygotowanych kieszonkach umieść na przemian rząd z suszonymi morelami oraz śliwkami. Kiedy już wypełnisz wszystkie luki, zabezpiecz całą konstrukcję przy pomocy sznurka. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że podczas dalszej pracy nad przepisem schab się nie rozpadnie. Taki sznurek często można znaleźć w sklepie u rzeźnika, pojawia się również w marketach. Jeśli jednak go nie znajdziesz, to możesz użyć również grubej nitki.

Obraz

Jak upiec schab, żeby był soczysty?

Nafaszerowany schab umieść w żeliwnym garnku z rozgrzanym olejem. Obsmaż mięso z każdej strony, żeby się zamknęło, po czym dodaj bulion, owoce jałowca oraz liście laurowe. Przykryj naczynie pokrywką, po czym wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

Po 40 minutach wyjmij schab z garnka, po czym dodaj do niego masło i łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z chochlą wywaru z garnka. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili, aż mieszanka zgęstnieje. I sos do naszego schabu jest już gotowy!

Ziemniaczany chrust i podanie

Teraz przygotuj ziemniaczany chrust. To zadanie jest bajecznie proste, o czym przekonasz się już za moment.

Aby przygotować chrupiący chrust, najpierw obierz i umyj ziemniaki. Następnie przy pomocy Zoodlera potnij warzywa w cienki makaron. Z tak przygotowanych ziemniaków zrób małe kulki, po czym smaż w głęboki oleju przez kilka minut.

Obraz

Usmażone w ten sposób ziemniaki odsącz na ręczniku papierowym, po czym przełóż do miski i połącz z suszonym rozmarynem, czosnkiem i solą. Dokładnie wymieszaj.

Na koniec połącz wszystkie składniki i gotowe!

Obraz

Więcej ciekawych inspiracji na świąteczne potrawy czeka na naszej stronie www. Nie zwlekaj więc ani chwili i przejrzyj naszą obszerną bazę z przepisami jeszcze dziś. Na pewno znajdziesz tu wiele fantastycznych pomysłów na świąteczne posiłki i desery. Po prostu palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także