Mięciutkie i rozpływające się w ustach bułeczki. Idealne na jesienny podwieczorek
Tego przepisu nie może zabraknąć w twojej kuchni. To będzie prawdziwy hit jesieni. Po prostu nie ma innej opcji!
12.10.2023 07:09
Znasz mnie już od jakiegoś czasu i doskonale wiesz, że słodkościom nigdy nie odmawiam. A kiedy są to domowe wypieki, to już w ogóle jestem w siódmym niebie. Sama lubię najbardziej spędzać czas w kuchni właśnie nad ciastami i deserami.
Z tego faktu zadowoleni są również moi bliscy. Bo praktycznie 2-3 razy w tygodniu mogą cieszyć się smakiem słodkości w domowym wydaniu. Ostatnio w naszym domu szczególnym zainteresowaniem cieszy się jeden przepis. U ciebie też stanie się prawdziwym hitem!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamonowe drożdżówki to jest to!
Cała moja rodzina oszalała ostatnio na punkcie genialnych bułeczek drożdżowych z cynamonem. I w sumie sama się im nie dziwię, bo mogłabym jeść je na okrągło.
Genialne bułeczki domowej roboty nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fenomenalnie się prezentują. Co więcej, możesz spokojnie spakować je maluchom do szkoły jako drugie śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy i przekąsić w ciągu dnia. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Muszę dodać, że cały przepis jest bajecznie prosty, dlatego nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, na pewno sobie poradzisz.
No i mała wisienka na koniec. Niezastąpionym elementem dzisiejszego przepisu jest cynamon, a jak wiesz, nierozerwalnie kojarzy się on z jesienią. Nie ma więc lepszego pomysłu na jesienny deser, śniadanie, czy też podwieczorek. W każdej opcji domowe bułeczki spiszą się idealnie!
Zobacz także
Jak zrobić domowe cynamonki krok po kroku?
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3,5 szkl. mąki torowej,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 90 g roztopionego masła,
- 180 ml maślanki,
- 70 ml ciepłej wody,
- 2 jajka,
- 130 g cukru.
Nadzienie:
- 200 g brązowego cukru,
- 120 g miękkiego masła,
- 4 łyżeczki cynamonu.
Lukier:
- 90 g cukru pudru,
- 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad domowymi słodkościami rozpocznij od przygotowania ciasta.
- W tym celu przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć.
- Następnie do miski dodaj drożdże oraz cukier.
- Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się jajka.
- Zacznij wyrabiać ciasto i jednocześnie dodawaj do miski kolejne produkty, a mianowicie: maślankę, ciepłą wodę oraz roztopione masło.
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce minimum na godzinę.
- W międzyczasie przygotuj masę cynamonową. W tym celu wymieszaj w misce miękkie masło, cynamon i brązowy cukier.
- Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek na blacie kuchennym.
- Na wierzchu rozprowadź cynamonową mieszankę, po czym zacznij zwijać ciasto w rulon.
- Podziel go następnie na mniejsze kawałki i ułóż w formie do pieczenia.
- Tak przygotowane bułeczki piecz przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Smacznego!
Domowe cynamonki zazwyczaj dekoruję lukrem. W tej roli świetnie sprawdzi się również kajmak, jak i polewa czekoladowa. Jest więc z czego wybierać!