Kurczak z filiżanki z pieczarkowym farszem. Zaskakujący pomysł na obiad

Przepisów na piersi z kurczaka zdecydowanie nie brakuje. Jeśli jednak chcesz wyłamać się nieco ze standardowych połączeń i zaskoczyć swoich bliskim pysznym obiadem, do z pomocą przychodzi kurczak z filiżanki. Brzmi dość niestandardowo, ale połączenie drobiowej piersi z pieczarkami, musztardą i cheddarem komponuje się znakomicie.

Obrazek
Ewa

Sakiewki z kurczaka

Pierś z kurczaka świetnie nadaje się do zrobienia sakiewek- po rozbiciu powstają duże płaty, które pomieszczą sporo farszu. Dzisiaj postawiliśmy na pieczarki. Dodaliśmy do nich niestandardowy składnik- musztardę. Podbija ona smak i nadaje charakteru całej potrawie.

Przepis na kurczaka znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu naszego obiadu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Kurczak z filiżanki- składniki

1 duża pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku|

250 g pieczarek

łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

60 g tartego sera cheddar

majonez

Przepis na kurczaka z filiżanki

Zacznij od przygotowania farszu. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na rozgrzanym oleju lub maśle. Gdy już się zarumieni- dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do patelni z cebulą i przesmaż całość.

Obrazek
kurczak z filiżanki pyszności przepis

Następnie do podsmażonych pieczarek dodaj śmietanę i musztardę francuską. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Sakiewki z kurczaka na filiżance

Przejdź do przygotowania piersi z kurczaka. Przekrój je w poprzek na 3 niezbyt grube płaty. Rozbij je dodatkowo tłuczkiem, żeby  były cienkie. Możesz to zrobić przez folię, aby mięso nie porwało się podczas uderzania.

Rozbite piersi z kurczaka umieść w filiżance i włóż do nich przygotowany farsz z pieczarkami, cebulą i musztardą.

Obrazek

Następnie zawijamy do środka brzegi mięsa, aby powstała sakiewka.

Obrazek
kurczak w filiżance pyszności przepis

Następnie odwróć filiżankę do góry dnem, aby wyjąć ze środka kurczaka. Tak powstałą sakiewkę/kopułkę posmaruj majonezem (najlepiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka). Całość posyp startym serem cheddar.

Przygotowane poduszki wstawić do lodówki na minimum 1 godz. lub do zamrażarki na 30 minut.

Obrazek

Kurczak z filiżanki z pieczarkami

Tak przygotowane kawałki kurczaka piecz w OVI w 160 stopniach przez ok. 15-17 minut.

Obrazek
sakiewki w ovi pyszności

Po tym czasie nasze sakiewki są już gotowe. Możesz podać je samodzielnie lub dołożyć do nich ulubioną sałatkę lub surówkę i serwować jak obiad. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej