Łódeczki z kurczaka w aksamitnym sosie z dodatkiem jajka. Perfekcyjny, soczysty obiad mięsny

Faszerowane łódeczki z kurczaka w aksamitnym sosie z serem feta to danie, którym zachwycisz swoich bliskich. Proste składniki tworzą wyjątkowe danie, które śmiało może być serwowane w restauracji.

Obrazek
Ewa

Pomysł na obiad z kurczakiem

Piersi z kurczaka często goszczą na naszym stole. Chociaż mogłoby się wydawać, że już wszystko w ich temacie zostało powiedziane, to co rusz odkrywamy nowe sposoby na serwowanie tego mięsa. Dziś postawiliśmy na faszerowane piersi z kurczaka w kształcie łódeczek. Ich wnętrze wypełnione jest po brzegi aksamitnym nadzieniem na bazie fety, suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Dzięki tym składnikom prosty filet z kurczaka zyskał lekki, śródziemnomorski charakter.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Łódeczki z kurczaka

Składniki:

2 filety z piersi z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki soli

⅓ łyżeczki pieprzu

2 jajka (podzielone na białka i żółtka)

100 g sera fety

3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w oleju

1 garść posiekanej świeżej bazylii

60 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka oczyść z błonek i kawałków tłuszczu. Natnij mięso tak, aby powstała kieszonka na farsz. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić w wygodny i prosty sposób. Polej kurczaka oliwą z oliwek.

Łódeczki z kurczaka- Pyszności
Łódeczki z kurczaka- Pyszności

Dopraw mięso słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Z papieru do pieczenia uformuj kulę i wypełnij nią miejsce na farsz. Obsmaż mięso na patelni.

Łódeczki z kurczaka- Pyszności
Łódeczki z kurczaka- Pyszności

Do miski dodaj białka jaj, pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżą bazylię. Dopraw całość pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Łódeczki z kurczaka- Pyszności
Łódeczki z kurczaka- Pyszności

Z podsmażonego mięsa wyjmij kulki z papieru i wypełnij wgłębienie farszem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut.

Łódeczki z kurczaka- Pyszności
Łódeczki z kurczaka- Pyszności

Po 20 minutach wyciągnij mięso z piekarnika. Posyp całość startym serem mozzarella i wbij na środek farszu żółtko jaja. Piecz przez kolejne 5 minut. Serwuj prosto z piekarnika- najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej