Łódeczki z kurczaka w aksamitnym sosie z dodatkiem jajka. Perfekcyjny, soczysty obiad mięsny
Faszerowane łódeczki z kurczaka w aksamitnym sosie z serem feta to danie, którym zachwycisz swoich bliskich. Proste składniki tworzą wyjątkowe danie, które śmiało może być serwowane w restauracji.
11.09.2022 | aktual.: 13.10.2023 13:08
Pomysł na obiad z kurczakiem
Piersi z kurczaka często goszczą na naszym stole. Chociaż mogłoby się wydawać, że już wszystko w ich temacie zostało powiedziane, to co rusz odkrywamy nowe sposoby na serwowanie tego mięsa. Dziś postawiliśmy na faszerowane piersi z kurczaka w kształcie łódeczek. Ich wnętrze wypełnione jest po brzegi aksamitnym nadzieniem na bazie fety, suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Dzięki tym składnikom prosty filet z kurczaka zyskał lekki, śródziemnomorski charakter.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Łódeczki z kurczaka
Składniki:
2 filety z piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
2 jajka (podzielone na białka i żółtka)
100 g sera fety
3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w oleju
1 garść posiekanej świeżej bazylii
60 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyść z błonek i kawałków tłuszczu. Natnij mięso tak, aby powstała kieszonka na farsz. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić w wygodny i prosty sposób. Polej kurczaka oliwą z oliwek.
Dopraw mięso słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Z papieru do pieczenia uformuj kulę i wypełnij nią miejsce na farsz. Obsmaż mięso na patelni.
Do miski dodaj białka jaj, pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżą bazylię. Dopraw całość pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Z podsmażonego mięsa wyjmij kulki z papieru i wypełnij wgłębienie farszem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut.
Po 20 minutach wyciągnij mięso z piekarnika. Posyp całość startym serem mozzarella i wbij na środek farszu żółtko jaja. Piecz przez kolejne 5 minut. Serwuj prosto z piekarnika- najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!