WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Soczyste udka w sosie na patelni - prosty obiad z jednego garnka

Soczyste udka z patelni z ziemniakami i cebulką połączyliśmy z prostym i pysznym sosem śmietankowym. Całość przygotujesz w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzisz czas na zmywaniu.

Obrazek
Ewa

Obiad jednogarnkowy

Udka to jedno z naszych ulubionych mięs. Są soczyste, kruche i naprawdę ciężko jest je wysuszyć. Chociaż zwykle piekliśmy po prostu kawałki kurczaka w piekarniku, to dziś postawiliśmy na nieco inny sposób. Całą potrawę, łącznie z ziemniakami, przygotowaliśmy na jednej patelni. Co najważniejsze- do przygotowania takiego obiadu potrzebujesz naprawdę podstawowych składników- większość z nich masz teraz w swojej lodówce.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Udka z patelni w sosie

Składniki:6 udek z kurczaka bez skóry

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka curry

1,5 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 cebula

3 duże ziemniaki

3 jajka

200 g śmietany 18%

1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej

1 pomidor

100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw, którą natrzemy kawałki mięsa. W niedużej misce połącz ze sobą sól, zioła prowansalskie, słodką paprykę, curry, pieprz oraz suszony czosnek. Wymieszaj całość przy pomocy łyżeczki.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Usuń skórę z udek z kurczaka i polej je olejem roślinnym. Świetnie sprawdzi się tutaj olej rzepakowy lub słonecznikowy. Następnie sięgnij po przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i równomiernie oprósz nią kawałki mięsa. Przy pomocy rąk dokładnie natrzyj udka przyprawami.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Tak przygotowane mięso umieść na patelni z odrobiną oleju. Wybierz taką patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika. Obsmaż mięso z obu stron aż się zarumieni. Następnie zdejmij je i odłóż na bok. Na patelni podsmaż za to cebulę pokrojoną w pióra. Rozmieść ją równomiernie na powierzchni i ułóż na niej plasterki ziemniaków. Polej całość odrobiną oleju roślinnego.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Na ziemniakach połóż obsmażone wcześniej kawałki udek z kurczaka. Przykryj całość pokrywką lub folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

W międzyczasie przygotuj jajeczny miks. Do dzbanka wbij jajka, dodaj śmietanę 18% oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Powstałą mieszankę wylej do podpieczone udka z kurczaka z ziemniakami. Dodaj ćwiartki pomidorów i posyp całość startym serem. Wstaw całość do piekarnika na 2o minut.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Po tym czasie nasze udka z kurczaka są już gotowe. Serwuj je w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Dzięki temu, że piekliśmy je razem z ziemniakami powstał prosty, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇