WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Soczyste udka w sosie na patelni - prosty obiad z jednego garnka

Soczyste udka z patelni z ziemniakami i cebulką połączyliśmy z prostym i pysznym sosem śmietankowym. Całość przygotujesz w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzisz czas na zmywaniu.

Obrazek
Ewa

Obiad jednogarnkowy

Udka to jedno z naszych ulubionych mięs. Są soczyste, kruche i naprawdę ciężko jest je wysuszyć. Chociaż zwykle piekliśmy po prostu kawałki kurczaka w piekarniku, to dziś postawiliśmy na nieco inny sposób. Całą potrawę, łącznie z ziemniakami, przygotowaliśmy na jednej patelni. Co najważniejsze- do przygotowania takiego obiadu potrzebujesz naprawdę podstawowych składników- większość z nich masz teraz w swojej lodówce.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Udka z patelni w sosie

Składniki:6 udek z kurczaka bez skóry

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka curry

1,5 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 cebula

3 duże ziemniaki

3 jajka

200 g śmietany 18%

1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej

1 pomidor

100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw, którą natrzemy kawałki mięsa. W niedużej misce połącz ze sobą sól, zioła prowansalskie, słodką paprykę, curry, pieprz oraz suszony czosnek. Wymieszaj całość przy pomocy łyżeczki.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Usuń skórę z udek z kurczaka i polej je olejem roślinnym. Świetnie sprawdzi się tutaj olej rzepakowy lub słonecznikowy. Następnie sięgnij po przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i równomiernie oprósz nią kawałki mięsa. Przy pomocy rąk dokładnie natrzyj udka przyprawami.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Tak przygotowane mięso umieść na patelni z odrobiną oleju. Wybierz taką patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika. Obsmaż mięso z obu stron aż się zarumieni. Następnie zdejmij je i odłóż na bok. Na patelni podsmaż za to cebulę pokrojoną w pióra. Rozmieść ją równomiernie na powierzchni i ułóż na niej plasterki ziemniaków. Polej całość odrobiną oleju roślinnego.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Na ziemniakach połóż obsmażone wcześniej kawałki udek z kurczaka. Przykryj całość pokrywką lub folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

W międzyczasie przygotuj jajeczny miks. Do dzbanka wbij jajka, dodaj śmietanę 18% oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Powstałą mieszankę wylej do podpieczone udka z kurczaka z ziemniakami. Dodaj ćwiartki pomidorów i posyp całość startym serem. Wstaw całość do piekarnika na 2o minut.

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Po tym czasie nasze udka z kurczaka są już gotowe. Serwuj je w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Dzięki temu, że piekliśmy je razem z ziemniakami powstał prosty, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Udka z patelni- Pyszności
Udka z patelni- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser