Soczyste udka w sosie na patelni - prosty obiad z jednego garnka
Soczyste udka z patelni z ziemniakami i cebulką połączyliśmy z prostym i pysznym sosem śmietankowym. Całość przygotujesz w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzisz czas na zmywaniu.
31.08.2022 | aktual.: 01.09.2022 14:59
Obiad jednogarnkowy
Udka to jedno z naszych ulubionych mięs. Są soczyste, kruche i naprawdę ciężko jest je wysuszyć. Chociaż zwykle piekliśmy po prostu kawałki kurczaka w piekarniku, to dziś postawiliśmy na nieco inny sposób. Całą potrawę, łącznie z ziemniakami, przygotowaliśmy na jednej patelni. Co najważniejsze- do przygotowania takiego obiadu potrzebujesz naprawdę podstawowych składników- większość z nich masz teraz w swojej lodówce.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Udka z patelni w sosie
Składniki:6 udek z kurczaka bez skóry
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka curry
1,5 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 cebula
3 duże ziemniaki
3 jajka
200 g śmietany 18%
1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej
1 pomidor
100 g sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw, którą natrzemy kawałki mięsa. W niedużej misce połącz ze sobą sól, zioła prowansalskie, słodką paprykę, curry, pieprz oraz suszony czosnek. Wymieszaj całość przy pomocy łyżeczki.
Usuń skórę z udek z kurczaka i polej je olejem roślinnym. Świetnie sprawdzi się tutaj olej rzepakowy lub słonecznikowy. Następnie sięgnij po przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i równomiernie oprósz nią kawałki mięsa. Przy pomocy rąk dokładnie natrzyj udka przyprawami.
Tak przygotowane mięso umieść na patelni z odrobiną oleju. Wybierz taką patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika. Obsmaż mięso z obu stron aż się zarumieni. Następnie zdejmij je i odłóż na bok. Na patelni podsmaż za to cebulę pokrojoną w pióra. Rozmieść ją równomiernie na powierzchni i ułóż na niej plasterki ziemniaków. Polej całość odrobiną oleju roślinnego.
Na ziemniakach połóż obsmażone wcześniej kawałki udek z kurczaka. Przykryj całość pokrywką lub folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotuj jajeczny miks. Do dzbanka wbij jajka, dodaj śmietanę 18% oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Powstałą mieszankę wylej do podpieczone udka z kurczaka z ziemniakami. Dodaj ćwiartki pomidorów i posyp całość startym serem. Wstaw całość do piekarnika na 2o minut.
Po tym czasie nasze udka z kurczaka są już gotowe. Serwuj je w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Dzięki temu, że piekliśmy je razem z ziemniakami powstał prosty, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smacznego!