Nie musisz przez pół dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście

Nie musisz przez pół dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście

Nie musisz przez pł dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście
Nie musisz przez pł dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście
Źródło zdjęć: © Getty Images | Adam88xx
12.11.2023 12:16

Bigos to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z długimi, zimowymi wieczorami. Jego przygotowanie wymaga jednak czasu i cierpliwości. Jeśli nie masz czasu na stanie przy garach, wypróbuj przepis na mięso pieczone na kapuście. To pyszna i aromatyczna alternatywa, która zrobi się sama w piekarniku.

Tradycyjny bigos to danie, które przede wszystkim cieszy nasze podniebienie, ale i nieco wyczerpuje nasz czas i energię. Długie godziny gotowania i mieszań w garnku bywają wyzwaniem, zwłaszcza w dzisiejszym zabieganym świecie. Jednak mamy dla was świetne rozwiązanie - mięso pieczone na kapuście kiszonej. To danie zachwyci was smakiem, a przy tym jest znacznie łatwiejsze i szybsze do przygotowania. Przekonajcie się, jakie to proste i pyszne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na bigos w nowej odsłonie

Mięso pieczone na kapuście to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani pracy. Wystarczy pokroić składniki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Po około 1,5 godzinie danie będzie gotowe.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 3 duże cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wysmarowania naczynia żaroodpornego masłem. Następnie dokładnie spłucz kapustę kiszoną, odciskając nadmiar wody, a potem pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebule obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój na grubsze plastry.
  2. Ułóż kapustę w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle. Gdy się zrumieni, dodaj kiełbasę i smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie przełóż zawartość patelni do naczynia z kapustą i przypraw wszystko solą, pieprzem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Dodaj także mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu.
  3. Przygotowane danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz je przez około 1,5 godziny.

Po tym czasie mięso na kapuście kiszonej jest gotowe. Możesz podać je jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Ciesz się smakiem tradycji w nowej, łatwiejszej odsłonie! Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także