Nie musisz przez pół dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście

Bigos to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z długimi, zimowymi wieczorami. Jego przygotowanie wymaga jednak czasu i cierpliwości. Jeśli nie masz czasu na stanie przy garach, wypróbuj przepis na mięso pieczone na kapuście. To pyszna i aromatyczna alternatywa, która zrobi się sama w piekarniku.

Nie musisz przez pł dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuścieNie musisz przez pł dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście
Źródło zdjęć: © Getty Images | Adam88xx
Marcin Michałowski

Tradycyjny bigos to danie, które przede wszystkim cieszy nasze podniebienie, ale i nieco wyczerpuje nasz czas i energię. Długie godziny gotowania i mieszań w garnku bywają wyzwaniem, zwłaszcza w dzisiejszym zabieganym świecie. Jednak mamy dla was świetne rozwiązanie - mięso pieczone na kapuście kiszonej. To danie zachwyci was smakiem, a przy tym jest znacznie łatwiejsze i szybsze do przygotowania. Przekonajcie się, jakie to proste i pyszne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Prosty przepis na bigos w nowej odsłonie

Mięso pieczone na kapuście to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani pracy. Wystarczy pokroić składniki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Po około 1,5 godzinie danie będzie gotowe.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 3 duże cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wysmarowania naczynia żaroodpornego masłem. Następnie dokładnie spłucz kapustę kiszoną, odciskając nadmiar wody, a potem pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebule obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój na grubsze plastry.
  2. Ułóż kapustę w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle. Gdy się zrumieni, dodaj kiełbasę i smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie przełóż zawartość patelni do naczynia z kapustą i przypraw wszystko solą, pieprzem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Dodaj także mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu.
  3. Przygotowane danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz je przez około 1,5 godziny.

Po tym czasie mięso na kapuście kiszonej jest gotowe. Możesz podać je jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Ciesz się smakiem tradycji w nowej, łatwiejszej odsłonie! Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki