Nie musisz przez pół dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście

Bigos to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z długimi, zimowymi wieczorami. Jego przygotowanie wymaga jednak czasu i cierpliwości. Jeśli nie masz czasu na stanie przy garach, wypróbuj przepis na mięso pieczone na kapuście. To pyszna i aromatyczna alternatywa, która zrobi się sama w piekarniku.

Nie musisz przez pł dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście
Nie musisz przez pł dnia gotować bigosu. Zaserwuj rodzinie mięso na kapuście
Źródło zdjęć: © Getty Images | Adam88xx

12.11.2023 12:16

Tradycyjny bigos to danie, które przede wszystkim cieszy nasze podniebienie, ale i nieco wyczerpuje nasz czas i energię. Długie godziny gotowania i mieszań w garnku bywają wyzwaniem, zwłaszcza w dzisiejszym zabieganym świecie. Jednak mamy dla was świetne rozwiązanie - mięso pieczone na kapuście kiszonej. To danie zachwyci was smakiem, a przy tym jest znacznie łatwiejsze i szybsze do przygotowania. Przekonajcie się, jakie to proste i pyszne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na bigos w nowej odsłonie

Mięso pieczone na kapuście to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani pracy. Wystarczy pokroić składniki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Po około 1,5 godzinie danie będzie gotowe.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 3 duże cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wysmarowania naczynia żaroodpornego masłem. Następnie dokładnie spłucz kapustę kiszoną, odciskając nadmiar wody, a potem pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebule obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój na grubsze plastry.
  2. Ułóż kapustę w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle. Gdy się zrumieni, dodaj kiełbasę i smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie przełóż zawartość patelni do naczynia z kapustą i przypraw wszystko solą, pieprzem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Dodaj także mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu.
  3. Przygotowane danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz je przez około 1,5 godziny.

Po tym czasie mięso na kapuście kiszonej jest gotowe. Możesz podać je jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Ciesz się smakiem tradycji w nowej, łatwiejszej odsłonie! Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
bigosprzepiskapusta
Wybrane dla Ciebie