PrzepisNapojeTa herbata stawia na nogi szybciej niż kawa. Trzeba ją tylko odpowiednio zaparzyć

Ta herbata stawia na nogi szybciej niż kawa. Trzeba ją tylko odpowiednio zaparzyć

Niewiele osób lubi wcześnie wstawać. Najgorzej jest, gdy musimy zrobić to po dniu pełnym wrażeń, po którym dopiero w środku nocy trafiliśmy do łóżka. Następnego dnia rano czujemy się wypluci z energii i mamy ochotę zrobić sobie ośmiogodzinną drzemkę. W tej sytuacji na pomoc przychodzi specjalna herbata, która pobudza szybciej niż kawa.

Herbata jogina i jej właściwości
Herbata jogina i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alper Sumengen

06.01.2024 | aktual.: 06.01.2024 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawę parzymy, zanim otworzymy oczy. Jednak czy to zawsze jest dobrym pomysłem? Czasem możemy przygotować zupełnie coś innego. A jeśli nie lubicie kawy, to ten napój popieści wasze kubki smakowe. To nie jest zwykła herbata, to napar z dodatkiem specjalnych przypraw i jeszcze jednego dodatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Herbata jogina działa lepiej niż kawa. Ma wyjątkowy smak

"Yogi Tea" wywodzi się z ajuwerdy (tradycyjna medycyna indyjska) i parzy się ją w określony sposób. Do jej przygotowania nie używa się tylko liści, ale i  przypraw. Co ciekawe, nazwa ma ścisły związek z uprawianiem jogi. W dawnych czasach nauczyciele częstowali tą herbatą swoich uczniów od razu po zakończeniu sesji jogi kundalini. Już po pierwszych łykach czuli oni przypływ energii. Napar poprawia także samopoczucie i ma łagodny smak. W ajuwerdzie uznawany jest za prozdrowotny, uniwersalny i neutralny (tridosha) i niemalże każdy może po niego sięgać. Sprawdza się szczególnie podczas przeziębienia, gdyż ma właściwości przeciwutleniające.

Jak zrobić herbatę jogina?

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 2 laski cynamonu cejlońskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 goździków,
  • szczypta kardamonu,
  • 3 plastry imbiru,
  • 3 łyżeczki czarnej herbaty.

Sposób wykonania:

Wodę zagotuj, od razu po tym wyłącz palnik i wrzuć przyprawy. Ponownie włącz gaz i doprowadź do wrzenia (tym razem jednak nie rozkręcaj go całego, wystarczy mały ogień). Wywar odstaw na dwie godziny. Przyprawy odcedź, a napar znowu zagotuj i dodaj do niego czarną herbatę. Po dwóch minutach odcedź liście. Przed wypiciem możesz dolać trochę mleka, dzięki któremu herbata staje się jeszcze bardziej delikatna.

Chociaż to prozdrowotna herbata, lepiej z nią nie przesadzać i nie wykorzystywać jej jak element oczyszczania organizmu. Może to się źle skończyć, o czym przekonała się pewna pacjentka Mount Auburn Hospital z Massachusetts. Kobieta miała problem ze świądem, następnie straciła apetyt i pojawił się brązowy mocz. Pacjentka w ciągu 10 dni straciła 4 kilogramy. Nie sięgała po używki ani suplementy, wszystko zrzuciła na surowy miód gryczany. Jej wyniki z dnia na dzień się pogarszały. Okazało się, że przez ostatni rok niemalże nalogowo piła "Yogi Tea". Herbata doprowadziła do zapalenia wątroby. Kobieta musiała z niej zrezygnować i po 5 miesiącach zauważyła poprawę.

napójherbatanapar