Zaparz jak herbatę i pij małymi łykami. Uratuje twoje jelita i wątrobę
Poprawia proces trawienia, redukuje dolegliwości bólowe w brzuchu, oraz zapobiega występowaniu wzdęć. Spożycie naparu z liści laurowych godzinę przed posiłkiem dodatkowo wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Idealny sposób na zadbaniu o zdrowie podczas uczt.
31.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 16:46
Liście laurowe są powszechnie znane i stosowane w polskiej kuchni, ale zazwyczaj kojarzą się z dodatkiem do mięs, zup czy marynat, a nie z naparem. Tymczasem, herbata z liści laurowych ma wiele korzyści dla zdrowia, które wynikają z obecności w nich wielu cennych substancji czynnych. Wśród nich znajdują się olejki eteryczne takie jak geraniol, cyneol, terpeny, a także flawonoidy, garbniki, lignany, alkaloidy izochinolinowe, żywice, pektyny i goryczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Korzyści zdrowotne płynące z picia naparu z liści laurowych
Liście laurowe są również bogatym źródłem witamin - A, B2, B3, B5, B6, C oraz kwasu foliowego. Nie brakuje w nich również minerałów, takich jak wapń, żelazo, mangan, potas, selen, miedź, cynk i magnez.
Napar z liści laurowych ma wiele korzyści dla zdrowia. Poprawia perystaltykę jelit, wspomaga prawidłową pracę wątroby i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływa także na stawy, układ kostny, nerwowy, odpornościowy oraz układ krążenia. Jest to napar, który może być szczególnie korzystny podczas ucztowania, kiedy nasz organizm jest narażony na większe obciążenie.
Przepis na herbatę z liści laurowych
Herbata z liści laurowych jest łatwa do przygotowania i wymaga tylko dwóch składników:
- 2 łyżki liści laurowych,
- 1 szklanka wrzącej wody.
Jak przygotować napar z liści laurowych na trawienie?
Należy rozdrobnić liście laurowe i zalać je wrzątkiem. Następnie parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie napar należy odcedzić.
Herbatę z liści laurowych powinno się pić 3-4 razy dziennie po 100-150 ml, najlepiej godzinę przed posiłkiem. Eksperci zalecają, aby nie przekraczać 250 ml (jednej szklanki) naparu dziennie. Dla urozmaicenia smaku można dodać do niej plasterek cytryny.