Ta sałatka sprawi, że zapomnisz o śledziowej. Posmakuje, nawet gdy nie lubisz ryb
Sałatka ze śledziami to już przeszłość. Od niedawna przygotowuję podobną kreację, ale z innym gatunkiem małych, srebrzystych rybek. Zajadają się nią wszyscy — nawet ci, którzy do tej pory deklarowali, że w Wigilię nie tkną żadnej ryby. Sprawdź, czy u ciebie podziała to w ten sam sposób!
22.12.2023 10:37
Śledzie to ryby, które osobiście bardzo lubię. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie wszyscy są do nich przekonani. To sprawiło, że zacząłem poszukiwać alternatywy dla klasycznej sałatki śledziowej. Czym tu się ratować? Kurczakiem? Sałatki z mięsem są pyszne, ale chodziło o to, żeby przyrządzić coś w wigilijnym kontekście. Postanowiłem zaryzykować i śledzia zastąpiłem wędzoną makrelą. Podziałało!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makrela to ryba niezwykle smaczna, ale również bardzo zdrowa. Jej wędzoną wersją często zajadam się nad morzem, ale na szczęście można z niej korzystać nie tylko na wakacjach. Z jej pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów omega-3, a także magnezu, fluoru, jodu czy witamin A i D warto czerpać przez cały rok.
Poniższa sałatka wigilijna z makrelą jest więc przykładem tego, że łączenie przyjemnego z pożytecznym jest jak najbardziej możliwe. Poza rybą w recepturze znajdziesz także inne smaczne i zdrowe składniki: rukolę, awokado czy zielone oliwki. Zobacz przepis i wciel go w życie, a na pewno nie pożałujesz!
Sałatka wigilijna z makrelą
Składniki:
- 2 garście rukoli,
- 1 awokado,
- 150 g wędzonej makreli,
- 1 cebula biała lub czerwona,
- kilka zielonych oliwek
- natka pietruszki,
- 1/2 cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rukolę przełóż do półmiska. W zależności od producenta czasem trzeba ją wcześniej umyć. Jeśli będziesz to robił, nie zapomni o późniejszym osuszeniu jej w ręczniku papierowym. Możesz też posiekać ją kilka razy nożem, żeby skrócić listki, chociaż według mnie jest to racze niepotrzebne.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój go w kostkę. Z makreli wyjmij ości. Pokrój rybę na mniejsze kawałeczki. Natkę pietruszki i cebulę posiekaj.
- Wszystkie składniki połącz. Dopraw sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Smacznego!