Sałatka z kurczakiem, którą zrobisz w kilka minut. Znika ze stołu szybciej niż gyrosowa

Ta sałatka z kurczakiem jest prawdziwym przepysznym hitem. Razem z dodatkami tworzy jedną wielką całość, która od razu ci zasmakuje. Wyjaśniamy, jak przygotować taką niezwykle prostą sałatkę z kurczakiem w roli głównej. To połączenie smaków zachwyci cię od pierwszego kęsa.

Sałatka z kurczakiem i kukurydzą w szklanej misceSałatka z kurczakiem i kukurydzą w szklanej misce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Karol Porwich
Paulina Hermann

Kurczak, sos curry, makaron i inne dodatki to wyjątkowe połączenie smakowe. Jednocześnie słone i lekko słodkie. Pieszczą podniebienie, więc warto przygotować z nich sałatkę na szczególną okazję. To również świetny pomysł na lekką kolację. Sałatka z kurczakiem jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a dodatek z kukurydzy, ananasa z puszki i czerwonej papryki dopełni całości. Nie musisz też używać majonezu. Ten składnik zastąpisz jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Niezawodna sałatka z kurczakiem. Poznaj zachwycający i prosty przepis na przystawkę

Przede wszystkim przygotuj składniki z poniższej listy:

  • mały filet z kurczaka,
  • 200 g ugotowanego makaronu (mogą być kokardki albo piórka),
  • czerwoną paprykę,
  • 5 plasterków ananasa z puszki,
  • szczyptę soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Sos curry przygotujesz z:

  • 2 łyżek majonezu,
  • 1 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczki przyprawy curry,
  • szczypty soli.
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem © WIkimedia Commons

Nie musisz robić nic skomplikowanego, by przygotować tę przystawkę. Zrobisz ją w maksymalnie 30 minut. Z podanych składników wyjdzie porcja na cztery osoby. Jedyne, co musisz zrobić, to postępowanie według poniższych punktów:

  1. Fileta z kurczaka pokrój na trzy części, każdą z nich oprósz solą i pieprzem.
  2. Mięso usmaż na złocisty kolor z obu stron. Pamiętaj o tym, by olej był bardzo dobrze rozgrzany. Wystudź kurczaka.
  3. W międzyczasie ugotuj i przecedź makaron.
  4. Mięso, ananasa i paprykę pokrój w kostkę. Połącz składniki z przestudzonym makaronem. W ten sposób powstaje sałatka z kurczakiem.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników.
  6. W oddzielnej miseczce wymieszaj produkty potrzebne do zrobienia sosu.
  7. Sosem curry polej całą sałatkę. Możesz podać od razu, ale dobrym pomysłem jest umieszczenie przekąski na chwile w lodówce, by składniki się ze sobą przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej