WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Zupełnie jej nie doceniamy, a jest pyszna i tania. Makrelę powinniśmy jeść dużo częściej

Spożycie ryb to bardzo istotna kwestia temat. Są one cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Stanowią cenne źródło białka oraz kwasów omega-3, które są często niedoborowe w naszej diecie.

Obrazek
Paulina

Korzyści z ich spożycia są większe niż potencjalne zagrożenia zdrowotne i to jest fakt. Dlatego włączenie do diety makreli i skorzystania z naszego przepisu na pastę z tej pysznej ryby, może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych.

Makrela w zbilansowanej diecie

Ryby w tym makrela, są bogate w pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-3) oraz wiele cennych składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fluor, jod, selen i witamin A i D. Wielu z nas eliminuje ryby i nie zjada ich odpowiedniej ilości w ciągu tygodnia. Wszystkie składniki ryb pozytywnie wpływają na szereg przemian metabolicznych i tym samym na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Zobaczmy jak wielu polaków, chorują na choroby układu krążenia.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 pochodzące z ryb posiadają wiele korzyści prozdrowotnych. Jedną z nich jest zmniejszenie ryzyka zgonów. Kwasy omega-3 usprawniają także pracę naszego mózgu. Na pewno wielu z nas chce zachować pamięć jak najdłużej, wiec warto włączyć ryby do swojej diety.

Obrazek

Wędzona makrela - jak ją przyrządzić?

Składniki na pastę kanapkową z makreli:

  • 3 ogórki kiszone
  • 3 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • 1 sztuka wędzonej makrela
  • 1 łyżka serka naturalnego
  • 2 łyżki kiełków
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/2 łyżki oliwki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania pasty z makreli:

Usuwamy ości z makreli. Połowę ogórków trzemy na tarce, siekamy koperek. Łączymy tarte ogórki z kawałkami makreli, koperkiem, serkiem, solą i pieprzem. Gotową pastę podajemy z pieczywem, plasterkami pozostałych ogórków i kiełkami.

Obrazek
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Jak często jeść ryby?

Ryby najlepiej, jeśli jedlibyśmy min. 2 razy w tygodniu ok. 100- 150 g na porcje. Tak rekomendują specjaliści z Instytutu Żywienia i Żywności. Sięgajmy częściej po ryby świeże, od sprawdzonego dostawcy.Przygotowujmy je w domu, piekąc lub gotując i tworząc z ich udziałem przepyszne dania.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pieczonego karpia

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇