Kiedy siostra serwuje sałatkę rubinową, goście wstrzymują oddech. Wygląda jak dzieło sztuki, smakuje obłędnie

Święta już minęły i pewnie wiele osób nie może patrzeć na jarzynową lub śledziową. Na szczęście, zamiast tych ciężkich sałatek możemy zrobić coś zupełnie innego. Rubinowa sałatka jest nie tylko lekka i pożywna, ale i przepięknie wygląda. Moja siostra podaje ją na sylwestra i nie da się od tej przekąski oderwać wzroku.

Sałatka rubinowa
Sałatka rubinowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 12:42

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego też warto zabłysnąć na imprezie. Nie chodzi tylko o kolorowe ubrania, idealny makijaż i świecące się ozdoby. Raczej mam na myśli błysk kulinarny. Sylwester to czas, w którym możemy dobrze się bawić i zjeść coś pysznego. Najlepszym wyborem będą przekąski oraz lekkie dania, takie jak sałatka rubinowa, którą goście dosłownie będą zjadać wzrokiem. W przeciwieństwie do innych sałatek z kurczakiem nie jest blada. Tę ożywiają nieoczywiste dodatki, dzięki którym nabierze rubinowego koloru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka rubinowa - przepis

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 duże granaty,
  • 2 jajka na twardo,
  • cebula szalotka lub czerwona,
  • 4 średnie ogórki marynowane,
  • garść czarnych oliwek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sałatka
Sałatka© Adobe Stock | Robert Bertold

Sposób wykonania:

  1. Włóż kurczaka do zimnej wody, dodaj liście laurowe pieprz oraz sól. Gotuj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu. Zbieraj cały czas pianę z mięsa.
  2. Ugotuj jajka na twardo i je wystudź.
  3. Przekrój granaty na pół w poprzek. Łyżką wybij nasiona do miski. Możesz też przekroić owoc na dwie części i wyciągać pestki ręcznie. Załóż rękawiczki, gdyż sok z granatu strasznie brudzi dłonie.
  4. Wystudzone mięso z kurczaka poszarp.
  5. Buraki (jeśli z nich korzystasz) zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru sodu.
  6. Posiekaj jajka, cebulę oraz ogórki w drobną kostkę, oliwki zaś w plasterki.
  7. Wszystkie rozdrobnione i pokrojone składniki przełóż do dużej miski, dodaj sól, pieprz oraz majonez i wymieszaj wszystko dokładnie. Całość dociśnij łyżką.
  8. Energicznie przełóż miskę do góry dnem na półmisku. Poklep ją z każdej strony i po chwili zdejmij. Powstały kopczyk obłóż startymi burakami i granatem.
  9. Sałatka rubinowa jest już gotowa. Teraz możesz wstawić ją do lodówki na godzinę.
Wybrane dla Ciebie