Kiedy siostra serwuje sałatkę rubinową, goście wstrzymują oddech. Wygląda jak dzieło sztuki, smakuje obłędnie
Święta już minęły i pewnie wiele osób nie może patrzeć na jarzynową lub śledziową. Na szczęście, zamiast tych ciężkich sałatek możemy zrobić coś zupełnie innego. Rubinowa sałatka jest nie tylko lekka i pożywna, ale i przepięknie wygląda. Moja siostra podaje ją na sylwestra i nie da się od tej przekąski oderwać wzroku.
31.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 12:42
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego też warto zabłysnąć na imprezie. Nie chodzi tylko o kolorowe ubrania, idealny makijaż i świecące się ozdoby. Raczej mam na myśli błysk kulinarny. Sylwester to czas, w którym możemy dobrze się bawić i zjeść coś pysznego. Najlepszym wyborem będą przekąski oraz lekkie dania, takie jak sałatka rubinowa, którą goście dosłownie będą zjadać wzrokiem. W przeciwieństwie do innych sałatek z kurczakiem nie jest blada. Tę ożywiają nieoczywiste dodatki, dzięki którym nabierze rubinowego koloru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka rubinowa - przepis
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 2 duże granaty,
- 2 jajka na twardo,
- cebula szalotka lub czerwona,
- 4 średnie ogórki marynowane,
- garść czarnych oliwek,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Włóż kurczaka do zimnej wody, dodaj liście laurowe pieprz oraz sól. Gotuj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu. Zbieraj cały czas pianę z mięsa.
- Ugotuj jajka na twardo i je wystudź.
- Przekrój granaty na pół w poprzek. Łyżką wybij nasiona do miski. Możesz też przekroić owoc na dwie części i wyciągać pestki ręcznie. Załóż rękawiczki, gdyż sok z granatu strasznie brudzi dłonie.
- Wystudzone mięso z kurczaka poszarp.
- Buraki (jeśli z nich korzystasz) zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru sodu.
- Posiekaj jajka, cebulę oraz ogórki w drobną kostkę, oliwki zaś w plasterki.
- Wszystkie rozdrobnione i pokrojone składniki przełóż do dużej miski, dodaj sól, pieprz oraz majonez i wymieszaj wszystko dokładnie. Całość dociśnij łyżką.
- Energicznie przełóż miskę do góry dnem na półmisku. Poklep ją z każdej strony i po chwili zdejmij. Powstały kopczyk obłóż startymi burakami i granatem.
- Sałatka rubinowa jest już gotowa. Teraz możesz wstawić ją do lodówki na godzinę.