Kiedy siostra serwuje sałatkę rubinową, goście wstrzymują oddech. Wygląda jak dzieło sztuki, smakuje obłędnie

Święta już minęły i pewnie wiele osób nie może patrzeć na jarzynową lub śledziową. Na szczęście, zamiast tych ciężkich sałatek możemy zrobić coś zupełnie innego. Rubinowa sałatka jest nie tylko lekka i pożywna, ale i przepięknie wygląda. Moja siostra podaje ją na sylwestra i nie da się od tej przekąski oderwać wzroku.

Sałatka rubinowaSałatka rubinowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego też warto zabłysnąć na imprezie. Nie chodzi tylko o kolorowe ubrania, idealny makijaż i świecące się ozdoby. Raczej mam na myśli błysk kulinarny. Sylwester to czas, w którym możemy dobrze się bawić i zjeść coś pysznego. Najlepszym wyborem będą przekąski oraz lekkie dania, takie jak sałatka rubinowa, którą goście dosłownie będą zjadać wzrokiem. W przeciwieństwie do innych sałatek z kurczakiem nie jest blada. Tę ożywiają nieoczywiste dodatki, dzięki którym nabierze rubinowego koloru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapkowe choinki w kolorowym wydaniu. Ciekawa, smaczna i oryginalna przekąska już czeka

Sałatka rubinowa - przepis

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 duże granaty,
  • 2 jajka na twardo,
  • cebula szalotka lub czerwona,
  • 4 średnie ogórki marynowane,
  • garść czarnych oliwek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sałatka
Sałatka © Adobe Stock | Robert Bertold

Sposób wykonania:

  1. Włóż kurczaka do zimnej wody, dodaj liście laurowe pieprz oraz sól. Gotuj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu. Zbieraj cały czas pianę z mięsa.
  2. Ugotuj jajka na twardo i je wystudź.
  3. Przekrój granaty na pół w poprzek. Łyżką wybij nasiona do miski. Możesz też przekroić owoc na dwie części i wyciągać pestki ręcznie. Załóż rękawiczki, gdyż sok z granatu strasznie brudzi dłonie.
  4. Wystudzone mięso z kurczaka poszarp.
  5. Buraki (jeśli z nich korzystasz) zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru sodu.
  6. Posiekaj jajka, cebulę oraz ogórki w drobną kostkę, oliwki zaś w plasterki.
  7. Wszystkie rozdrobnione i pokrojone składniki przełóż do dużej miski, dodaj sól, pieprz oraz majonez i wymieszaj wszystko dokładnie. Całość dociśnij łyżką.
  8. Energicznie przełóż miskę do góry dnem na półmisku. Poklep ją z każdej strony i po chwili zdejmij. Powstały kopczyk obłóż startymi burakami i granatem.
  9. Sałatka rubinowa jest już gotowa. Teraz możesz wstawić ją do lodówki na godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej