Nie każdy to wie. Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa?

Tłuczek do mięsa przede wszystkim kojarzy nam się z przygotowywaniem schabowego na niedzielę. To ważna tradycja w wielu domach. Robi trochę hałasu, ale dzięki niemu mięso nie jest za grube. Klasyczny tłuczek ma dwie strony. Wiemy, do czego służy ta druga.

Tłuczek do mięsaTłuczek do mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images | © Dariusz Banaszuk
Paulina Hermann

Tłuczek do mięsa to po prostu kijek z osadzonym bloczkiem. Bloczek ten ma dwie strony: kratkę oraz płaską powierzchnię lub prążki. Mięso rozbijamy za pomocą kraciastej części. Co więc robimy z drugą stroną? Ten artykuł rozwieje wszelkie wasze wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Tłuczek do mięsa - czemu się go używa?

W przypadku przygotowywania schabowego wyjaśnienie jest proste i logiczne. Tłuczek przerywa włókna mięsa i zmiękcza je, dzięki czemu zapobiega kurczeniu się kotleta podczas smażenia. Gotowe schabowe jest cienkie i delikatne, co sprawia, że przyjemnie się je spożywa. Pozostaje jednak pytanie: do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Okazuje się, że sprawa jest niezwykle ciekawa i... dość banalna. Ta wiedza może się jednak wam przydać.

Tłuczek do mięsa
Tłuczek do mięsa © Pick Pik

Jeśli po drugiej stronie producent umieścił prążki, możemy użyć jej do rozbijania twardego mięsa (twardszego niż schabowe), na przykład karkówki wieprzowej lub wołowiny (oprócz polędwicy, z którą poradzi sobie kraciasta strona). Płaska część również się nam przyda podczas kulinarnych wojaży. Ta strona świetnie poradzi sobie z drobiem, dzięki niej przygotujemy filety z kurczaka lub indyka i nie poszarpiemy delikatnego mięsa. Takie coś miałoby miejsce, gdybyśmy używali kratowanej strony tłuczka do mięs.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej