Nie każdy to wie. Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa?

Tłuczek do mięsa przede wszystkim kojarzy nam się z przygotowywaniem schabowego na niedzielę. To ważna tradycja w wielu domach. Robi trochę hałasu, ale dzięki niemu mięso nie jest za grube. Klasyczny tłuczek ma dwie strony. Wiemy, do czego służy ta druga.

Tłuczek do mięsaTłuczek do mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images | © Dariusz Banaszuk
Paulina Hermann

Tłuczek do mięsa to po prostu kijek z osadzonym bloczkiem. Bloczek ten ma dwie strony: kratkę oraz płaską powierzchnię lub prążki. Mięso rozbijamy za pomocą kraciastej części. Co więc robimy z drugą stroną? Ten artykuł rozwieje wszelkie wasze wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Tłuczek do mięsa - czemu się go używa?

W przypadku przygotowywania schabowego wyjaśnienie jest proste i logiczne. Tłuczek przerywa włókna mięsa i zmiękcza je, dzięki czemu zapobiega kurczeniu się kotleta podczas smażenia. Gotowe schabowe jest cienkie i delikatne, co sprawia, że przyjemnie się je spożywa. Pozostaje jednak pytanie: do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Okazuje się, że sprawa jest niezwykle ciekawa i... dość banalna. Ta wiedza może się jednak wam przydać.

Tłuczek do mięsa
Tłuczek do mięsa © Pick Pik

Jeśli po drugiej stronie producent umieścił prążki, możemy użyć jej do rozbijania twardego mięsa (twardszego niż schabowe), na przykład karkówki wieprzowej lub wołowiny (oprócz polędwicy, z którą poradzi sobie kraciasta strona). Płaska część również się nam przyda podczas kulinarnych wojaży. Ta strona świetnie poradzi sobie z drobiem, dzięki niej przygotujemy filety z kurczaka lub indyka i nie poszarpiemy delikatnego mięsa. Takie coś miałoby miejsce, gdybyśmy używali kratowanej strony tłuczka do mięs.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯